Ο Κώστας Καζάκος γεννήθηκε την 1η Δεκεμβρίου του 1943 στην Αθήνα, άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στην ελληνική βιομηχανία του θεάματος με το πολύπλευρο ταλέντο του και την αφοσίωσή του στην τέχνη της υποκριτικής. Με καριέρα δεκαετιών, ο Καζάκος έχει καθιερωθεί ως σεβαστή προσωπικότητα στον ελληνικό κινηματογράφο και το θέατρο.
Το ταξίδι του Καζάκου στον κόσμο της υποκριτικής ξεκίνησε σε νεαρή ηλικία. Ήταν απόφοιτος της Σχολής Κινηματογράφου Λυκούργου Σταυράκου (συγκεκριμένα του τμήματος Ηθοποιών και Σκηνοθετών) καθώς και της Δραματικής Σχολής Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν.
Η εκπαίδευσή του και το ταλέντο του κέρδισαν σύντομα την αναγνώρισή του. Οι μοναδικές ερμηνείες του τράβηξαν γρήγορα την προσοχή και έγινε γνωστός για την ικανότητά του να υποδύεται επιβλητικά και με αυθεντικότητα.
Ειρήνη Παππά: «Ε, λοιπόν εγώ θεωρώ το παραμύθι της Σταχτοπούτας το πιο χυδαίο που υπάρχει.» – ΒΙΝΤΕΟ
Όμως ο Κώστας Καζάκος είχε και ισχυρό υπόβαθρο σκέψης και οι συνεντεύξεις τους λάμβαναν πάντα απολαυστικές διαστάσεις. Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα και οι αντιδράσεις της κοινωνίας τον ανησυχούσαν ιδιαίτερα, εκφράζοντας τις εσωτερικές ταραχές του σε μια συνέντευξή του στον δημοσιογράφο Γιώργο Σαχίνη:
Ακολουθεί το εξαιρετικό απόσπασμα από τη συνέντευξή του:
Δείτε παρακάτω ολόκληρη τη συνέντευξη του Κώστα Καζάκου:
You are currently viewing a placeholder content from YouTube. To access the actual content, click the button below. Please note that doing so will share data with third-party providers.
Η ζωή του και το θέατρο
Ο Κώστας Καζάκος γεννήθηκε το 1935 στον Πύργο της Ηλείας, με καταγωγή από το χωριό Καρυές της Τριφυλίας. Σε ηλικία 18 ετών μετακόμισε στην Αθήνα για να ακολουθήσει παιδαγωγικές σπουδές.
Ωστόσο, λόγω του αριστερού παρελθόντος του πατέρα του, αντιμετώπισε διακρίσεις από το πανεπιστήμιο. Απαιτούσαν πιστοποιητικό ήθους, το οποίο δεν είχε, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εγγραφεί. Κατά συνέπεια, άλλαξε επαγγελματική πορεία και φοίτησε στη Σχολή Κινηματογράφου Λυκούργου Σταυράκου από το 1953 έως το 1956 και στη Δραματική Σχολή Κάρολου Κουν από το 1954 έως το 1957.
Δυστυχώς, έφυγε από τη ζωή στις 13 Σεπτεμβρίου 2022, σε ηλικία 87 ετών, στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, λόγω αναπνευστικών προβλημάτων.
Κατείχε διάφορες αξιόλογες θέσεις, καθώς διετέλεσε Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Ελεύθερου Θεάτρου και Πρόεδρος της Πανελλήνιας Πολιτιστικής Κίνησης.
Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Ελληνοαραβικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής Αδειών Ηθοποιών. Καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας του απέσπασε διακρίσεις, όπως το βραβείο “Χρυσός Απόλλων” από την Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου Αθηνών το 1967 και το Πρώτο Χρυσό Βραβείο στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 1973 για την εξαιρετική του δουλειά στη “Λυσιστράτη”.
Έλαβε επίσης το Βραβείο της Ένωσης Θεατρικών Συγγραφέων και Κριτικών για τη σημαντική προσφορά του στο χώρο του θεάτρου.