Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Κωνσταντινούπολη ονομασίες

Οι 10 ονομασίες της Κωνσταντινούπολης που δε γνώριζες!

Η Κωνσταντινούπολη, μια πόλη που χαρακτηρίζεται από έντονες αντιφάσεις, αποτελεί το σημείο όπου η Ευρώπη διασταυρώνεται με την Ασία.

Η Κωνσταντινούπολη εκπλήσσει σταθερά τους επισκέπτες με διαφορετικές ονομασίες που ορίζονται από τις διαφορετικές ιστορικές φάσεις της πόλης.

Ετοιμαστείτε να εκπλαγείτε και να διαφωτιστείτε από τις αποκαλύψεις που αναδύονται από τα ιστορικά στρώματα της Κωνσταντινούπολης.

Από το Miklagard μέχρι το Carigrad, κάθε όνομα φέρει ψίθυρους του παρελθόντος, συνδέοντάς μας με τους μυριάδες πολιτισμούς που κάποτε περπάτησαν στους δρόμους της.

Η Κωνσταντινούπολη αναδεικνύεται όχι μόνο ως μια πόλη με ενιαία ταυτότητα, αλλά ως ένα συναρπαστικό κέντρο διαφορετικών επιρροών, με κάθε όνομα να αποτελεί μια πινελιά που προσθέτει βάθος σε μια μακρά πολιτιστική ιστορία.

Ρωσσοπόντιοι και (Ελληνο)πόντιοι: Ποια η διαφορά;

Η Κωνσταντινούπολη, κατά την περίοδο εκείνη, συνδέθηκε με επτά διαφορετικά ονόματα:

  1. Βυζάντιο
  2. Νέα Ρώμη
  3. Αντωνία
  4. Θησαυρός του Ισλάμ
  5. Διαχωριστής του Κόσμου
  6. Ινσταμπούλ
  7. Κωνσταντινούπολη
  8. Miklagard
  9. Carigrad (σλαβικό όνομα για την πόλη της Κωνσταντινούπολης)
  10. Kushta.

Ας διαβάσουμε ακόμη 9 γεγονότα για την πόλη:

1. Η Κωνσταντινούπολη διαθέτει μεγαλύτερο αριθμό τζαμιών από οποιαδήποτε άλλη τουρκική πόλη, καθώς σήμερα στεγάζει 3.113 τζαμιά, αριθμός που ξεπερνά αυτόν οποιασδήποτε άλλης πόλης στην Τουρκία και σε ολόκληρη την περιοχή. Αξιοσημείωτα παραδείγματα είναι το ιστορικό τέμενος Sultanahmet και το τέμενος Süleymaniye.

2. Για περίπου εννέα αιώνες, η Κωνσταντινούπολη φιλοξενούσε τη μεγαλύτερη εκκλησία του κόσμου, την Αγία Σοφία, μέχρι την ολοκλήρωση του καθεδρικού ναού της Σεβίλλης στην Ισπανία το 1520.

3. Η Κωνσταντινούπολη είναι η γενέτειρα της τουλίπας, με την Οθωμανική Αυτοκρατορία να στέλνει τους πρώτους βολβούς τουλίπας στη Βιέννη το 1554, αμφισβητώντας την κοινή πεποίθηση ότι οι τουλίπες προέρχονται από τους Ολλανδούς.

4. Κατά τη διάρκεια του 16ου αιώνα, ενώ οι ευρωπαϊκές πόλεις αντιμετώπιζαν προβλήματα υγιεινής, η οθωμανική Κωνσταντινούπολη ξεχώριζε ως η καθαρότερη πόλη παγκοσμίως, διαθέτοντας 1.400 δημόσιες τουαλέτες.

5. Το Μεγάλο Παζάρι της Κωνσταντινούπολης αποτελεί την παλαιότερη και μεγαλύτερη αγορά παγκοσμίως, με 4.000 καταστήματα, 22 αρχαίες πύλες, 2 τζαμιά, 4 σιντριβάνια και πολυάριθμα καφέ και εστιατόρια. Η διεξοδική εξερεύνηση αυτού του μαγευτικού λαβύρινθου μπορεί να απαιτήσει περίπου τρεις ημέρες.

6. Η Κωνσταντινούπολη κατέχει τον τίτλο της πιο πυκνοκατοικημένης πόλης στην Ευρώπη, καθώς γνώρισε ραγδαία ανάπτυξη στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα, με τον σημερινό πληθυσμό της να φτάνει περίπου τα 15 εκατομμύρια κατοίκους.

7. Η Αγκάθα Κρίστι έγραψε το διάσημο μυθιστόρημά της “Φόνος στο Οριάν Εξπρές” στο ξενοδοχείο Pera Palas της Κωνσταντινούπολης στο αγαπημένο της δωμάτιο (αριθμός 411), το οποίο διατηρεί ακόμη έπιπλα αντίκες και αντικείμενα που συνδέονται με τη συγγραφέα.

8. Οι φωτογενείς γάτες της Κωνσταντινούπολης, υπό κρατική προστασία, έχουν γίνει εμβληματικά σύμβολα της πόλης, προβάλλοντας την παρουσία τους σε όλο το αστικό τοπίο.

9. Ενώ το μετρό της Κωνσταντινούπολης, που λειτουργεί εδώ και περίπου 30 χρόνια είναι περισσότερο γνωστό, η δημοφιλής συνοικία Beyoğlu στεγάζει ένα άλλο, πολύ παλαιότερο μετρό, γνωστό ως Tünel. Αυτό το υπόγειο τελεφερίκ, που άνοιξε τον Ιανουάριο του 1875, είναι το τρίτο παλαιότερο μετρό στον κόσμο, μετά από εκείνα του Λονδίνου και της Νέας Υόρκης.

Ηπειρώτες και Βορειοηπειρώτες: Ποιες οι διαφορές; Μια ιστορία όλο αγκάθια

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr