Η καλλιτεχνική κληρονομιά του Κλιμτ εξακολουθεί να καλύπτεται από αβεβαιότητα, κυρίως λόγω της ατυχής απώλειας περίπου του 20% των έργων του. Η έλευση της τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ), της μηχανικής μάθησης και της όρασης των υπολογιστών μεταμορφώνει πλέον το τοπίο της έρευνας στην ιστορία της τέχνης, ένα πεδίο που παραδοσιακά δίσταζε να αγκαλιάσει την υπολογιστική ανάλυση.
Για χρόνια, οι συμβατικά εκπαιδευμένοι μελετητές της τέχνης απέρριπταν την υπολογιστική ανάλυση ως πολύ απλοϊκή. Ωστόσο, καθώς οι αλγόριθμοι συνεχίζουν να εξελίσσονται, πολυάριθμες μελέτες καταδεικνύουν την ικανότητα της τεχνητής νοημοσύνης να προσφέρει νέες γνώσεις για την υψηλή τέχνη, συμπεριλαμβανομένων των πινάκων και των σχεδίων. Τα προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης παίζουν πλέον καθοριστικό ρόλο στην ανάκτηση της εμφάνισης χαμένων ή κρυμμένων έργων τέχνης, αποκρυπτογραφώντας ακόμη και τα πιθανά “νοήματα” πίσω από ορισμένους πίνακες ζωγραφικής μέσω της αναγνώρισης συμβόλων.
Στην περίπτωση του χαμένου πίνακα οροφής του Γκούσταφ Κλιμτ, “Η Υγεία”, χρησιμοποιήθηκαν προγράμματα τεχνικής νοημοσύνης για την ανάκτηση πιθανών χρωμάτων. Το πρωτότυπο, που χάθηκε κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αναπαριστούσε την αλληλεπίδραση ζωής και θανάτου στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης το 1901. Διασώθηκαν μόνο προπαρασκευαστικά σκίτσα και φωτογραφίες, προσθέτοντας στα άλυτα ερωτήματα που περιβάλλουν την κληρονομιά του Κλιμτ, ιδιαίτερα την απώλεια περίπου του 20% των έργων του σε όλη την ιστορία.
Μεταξύ των αξιοσημείωτων απωλειών ήταν οι «Ζωγραφιές της σχολής», που δημιουργήθηκαν για το Πανεπιστήμιο της Βιέννης, αλλά απορρίφθηκαν λόγω της κριτικής τους στάσης απέναντι στην επιστήμη. Η τραγική καταστροφή αυτών των έργων σε πυρκαγιά στο κάστρο Immendorf στην Αυστρία το 1945 άφησε μόνο ασπρόμαυρες φωτογραφίες από τις αρχές της δεκαετίας του 1900, οι οποίες αδυνατούν να αποτυπώσουν τα ζωντανά χρώματα, τις καινοτόμες υφές και τον άμεσο αντίκτυπο που χαρακτηρίζουν την τέχνη του Κλιμτ.
Τώρα, η ομάδα του Εργαστηρίου Τεχνών και Πολιτισμού της Google πέτυχε ένα αξιοσημείωτο κατόρθωμα ανακατασκευάζοντας τα χρωματογραφικά που μπορεί να χρησιμοποιούσε ο Κλιμτ, επαναφέροντας τους πίνακες στην πλήρη χρωματική τους μεγαλοπρέπεια. Αυτή η ανακάλυψη επιτρέπει στους ανθρώπους, για πρώτη φορά μετά από 70 χρόνια, να παρακολουθήσουν τα έργα του Κλιμτ στα χρώματα που μπορεί να είχε αρχικά σχεδιάσει, αποκαλύπτοντας τη μαγεία που έχει κάνει την τέχνη του τόσο διαχρονικά γοητευτική.
Τεχνητή νοημοσύνη: Συμπεραίνει πως πίνακας που θεωρούνταν απομίμηση είναι αυθεντικός του Ραφαήλ