Ο Μάρκος Αντώνιος και η Κλεοπάτρα είναι ένα από τα ζευγάρια που έμειναν στις σελίδες της ιστορίας μέσα από μια αξιοσημείωτη ιστορία αγάπης.
Με φόντο ενα παθιασμένο ειδύλλιο κάτω από τη σκιά της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας και την άγνωστη ταφή τους να είναι στον επίκεντρο κάθε αφήγησης. Πού βρίσκεται όμως ο τάφος του ζευγαριού; Οι ανασκαφές στην Αίγυπτο προσπαθούν να δώσουν απαντήσεις μέσα από τις ιστορικές καταγραφές.
Μια μεγάλη ήττα
Το 31 π.χ. η Κλεοπάτρα και ο Μάρκος Αντώνιος μετά την ήττα στην Ναυμαχία του Ακτίου, αποφάσισαν να διαφύγουν στην Αίγυπτο.
Αν και για αρκετό καιρό η Αίγυπτος αποτέλεσε ένα ασφαλές μέρος για το ζευγάρι, αυτό δεν κράτησε για πολύ, καθώς το 30π.χ δέχθηκε εισβολή με αποτέλεσμα ο Μάρκος Αντώνιος και η Κλεοπάτρα να παγιδεύουν και από τότε να εξαφανιστούν από την ιστορία.
Οι ιστορικοί κάνουν λόγο για αυτοκτονία ή δολοφονία. Οι περισσότεροι συγκλίνουν πως πέθαναν μαζί και ο τάφος του ηταν κοινός αλλά η τοποθεσία αυτού συνεχίζει να παραμένει άγνωστος.
Οι ιστορικές μαρτυρίες αποκλίνουν ως προς τους θανάτους του Μάρκου Αντωνίου και της Κλεοπάτρας. Ο Σουητώνιος ισχυρίζεται ότι ο Οκταβιανός ανάγκασε τον Αντώνιο να αυτοκτονήσει κατά τη διάρκεια προσπαθειών διαπραγμάτευσης, ενώ ο Πλούταρχος υποστηρίζει ότι ο Αντώνιος αυτοκτόνησε όταν άκουσε ψευδή νέα για τον θάνατο της Κλεοπάτρας.
Ο Δίων Κάσσιος υποστηρίζει ότι ο φόβος της Κλεοπάτρας για τη ρωμαϊκή αιχμαλωσία την οδήγησε στην αυτοκτονία.
Παρά την ιστορική θολούρα, ο Δίων Κάσσιος και ο Σουητώνιος συμφωνούν σε μια κοινή ταφή. Ο Δίων Κάσσιος σημειώνει την παρόμοια ταρίχευσή τους και έναν κοινό τάφο, που συμβολίζει την ενότητα ακόμη και στον θάνατο. Ο Σουητώνιος υπογραμμίζει την απόφαση του Οκταβιανού να τους τιμήσει με ένα ολοκληρωμένο μαυσωλείο, αντανακλώντας το σεβασμό προς το πνεύμα της Κλεοπάτρας.
Οι τελευταίες εξελίξεις
Το 2009, ο Zahi Hawass υπαινίχθηκε την πιθανότητα να βρεθεί ο τάφος στο ναό του Όσιρι, γνωστό ως “Taposiris the Great”. Τα αρχαιολογικά ευρήματα, συμπεριλαμβανομένης μιας κατεστραμμένης προτομής της Κλεοπάτρας, νομισμάτων και μιας μάσκας που συνδέεται με τον Μάρκο Αντώνιο, τροφοδότησαν τον ενθουσιασμό.
Ωστόσο, εμφανίστηκαν αμφιβολίες σχετικά με τον ισχυρισμό του Hawass, καθώς ορισμένοι υποστήριξαν ότι ο Οκταβιανός δεν θα επέτρεπε την ταφή τους σε έναν φημισμένο ναό. Σε συνέντευξή του το 2019, ο Hawass διευκρίνισε ότι η ιδέα προήλθε από την αρχαιολόγο Kathleen Martínez, η οποία αναζητούσε τον τάφο από το 2005.
Παρά το γεγονός ότι οι Αιγύπτιοι συνήθως δεν έθαβαν τους νεκρούς τους σε ναούς, μια σημαντική ανακάλυψη εκτυλίχθηκε το 2022. Η Kathleen Martínez αποκάλυψε μια σήραγγα μήκους 1.305 μέτρων κάτω από τον ναό, που οδηγούσε στη Μεσόγειο Θάλασσα.
Το εύρημα αυτό ώθησε το αιγυπτιακό υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων να το χαρακτηρίσει ως “θαύμα της μηχανικής”. Η Martínez πίστευε ότι ο τάφος θα μπορούσε να βρίσκεται εντός του ναού του Όσιρι λόγω της σχέσης της Κλεοπάτρας με τη θεά Ίσιδα.
Αν και η έρευνα δεν έχει δώσει πειστικά αποτελέσματα, τα ευρήματα στην πόλη του “”Taposiris the Great” υποδηλώνουν την πιθανότητα αυτή. Η μελλοντική έρευνα,η οποία έχει οριστεί να εξερευνήσει ακόμη και υποβρύχια, ενέχει τη δυνατότητα για μια πρωτοποριακή αρχαιολογική αποκάλυψη, αν η εκτίμηση της Martínez αποδειχθεί ακριβής.
Διαβάστε περισσότερες νέες ανακαλύψεις:
Ανακαλύφθηκε άγνωστη γλώσσα στη Μέση Ανατολή
Η NASA ανακάλυψε έναν πλανήτη “Interstellar” όπου ένας χρόνος διαρκεί μόλις 11 ημέρες