Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Κική Δημουλα

Κική Δημουλα: «Έχω συλλάβει την καλύτερη μορφή προδοσίας, η οποία είναι να πάψεις να αγαπάς κάποιον χωρίς αυτός να το ξέρει»

Ποια είναι η δομική ουσία τη προδοσίας για την Κική Δημουλά;  Πώς αντιδράς σ΄ αυτές τις καταλήξεις μιας σχέσης ;

Η Κική Δημουλά  στην «Ατελή Προδοσία» φανερώνει τις σκέψεις για το αμαρτωλό δισκοπότηρο της προδοσίας, εκδηλώνοντας την απέχθειά της και τα αίτια που την προκαλούν.

H ζωή και το έργο της Κικής Δημουλά:

Γιάλομ: «για να εκτιμήσουμε τη ζωή να έχουμε επίγνωση ότι οι εμπειρίες μας είναι προορισμένες να χαθούν»

  • Η Κική Δημουλά (1931-2020) ήταν μια από τις πιο διάσημες ποιήτριες της Ελλάδας, κορυφαία φωνή της δεύτερης μεταπολεμικής γενιας και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.
  • Η ποίηση της, που χαρακτηρίζεται από βαθιά υπαρξιακή αναζήτηση, παραμένει ακρογωνιαίος λίθος της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας. Η απώλεια, ο χρόνος, η μνήμη και η λήθη συχνά αντανακλούν τη φευγαλέα υπόσταση της ζωής.
  • Το χαρακτηριστικό ύφος της Δημουλά συνδύαζε την αυστηρή απλότητα με μια επιβλητική συναισθηματική σύνθεση, δημιουργώντας δεσμούς οικειότητας με τον αναγνώστη.
  • Κατά τη διάρκεια της καριέρας της, τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο ποίησης και το Βραβείο του Ιδρύματος Ουράνη, ενώ έργα όπως το «Το λίγο του Κόσμου» και «Χαίρε ποτέ» την καθιέρωσε ως βασική μορφή της ελληνικής ποίησης.
  • Το 2020 η Κική Δημουλά ήταν υποψήφια για το Βραβείο Νόμπελ.
  • «Βαδίζεις σε μιαν έρημο. Ακούς ένα πουλί που κελαηδάει. Όσο κι αν είναι απίθανο να εκκρεμεί ένα πουλί στην έρημο, ωστόσο εσύ είσαι υποχρεωμένος να του φτιάξεις ένα δέντρο. Αυτό είναι το ποίημα», είχε δηλώσει η αγαπημένη ποιήτρια.
  • Ο θάνατός της σηματοδότησε το τέλος μιας εποχής στην ελληνική ποίηση, ωστόσο η κληρονομία της παραμένει μέσα από τα διαχρονικά έργα της, που εξακολουθούν να μιλούν για την ομορφιά. Κηδεύτηκε στο Α’ νεκροταφείο Αθηνών με την παρουσία συγγενών, λογοτεχνών και πολιτικών, γεγονός που αποδεικνύει για άλλη μια φορά την επίδραση της στον ελληνικό πολιτισμό και λογοτεχνία.

Κική Δημουλά: «Λυπάμαι τις νοικοκυρές έτσι που αγωνίζονται κάθε πρωί να διώχνουν…»

«Η Ατελής Προδοσία»

Έχω συλλάβει την καλύτερη μορφή προδοσίας, η οποία είναι να πάψεις να αγαπάς κάποιον χωρίς αυτός να το ξέρει.

Αυτό για μένα είναι υψίστης μορφής προδοσία.

Η απιστία είναι κάτι πολύ εύκολο.

Μπορείς να απιστήσεις και να εξακολουθείς να αγαπάς κάποιον.

Το να πάψεις να αγαπάς όμως έναν άνθρωπο από το ένα βράδυ στο άλλο και να μην το γνωρίζει και να νομίζει ότι τον αγαπάς, είναι μια δεύτερη Μήδεια.

Η προδοσία αυτή οφείλεται στην υπερβολική προσφορά του ενός προς τον άλλο και είναι από τις πιο φοβισμένες και σπασμωδικές ενέργειες της αυτοσυντήρησης.

Είναι στη φύση μας.

Διαφέρει, ευτυχώς, ως προς το βαθμό της.

Από την άλλη, το να του το πεις μοιάζει με καθαρή εκδίκηση.

«Στο λέω και σε τιμωρώ. Το κέρδος της προδοσίας αυτό είναι δικό σου όλο».

Τί είναι ο έρωτας για την Κική Δημουλά; Τα ομορφότερα αποσπάσματά της

Φωτογραφία εξωφύλλου

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr