Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Καταρρίπτοντας τον μύθο: Όχι, ο Ποσειδώνας δε βίασε ποτέ τη Μέδουσα

Μετά το άγαλμα του Αργεντίνου γλύπτη Luciano Garbat ενάντια στην πατριαρχία και την αντίστροφή του κλασικό μύθου, όπου η Μέδουσα αποκεφαλίζεται από τον Περσέα η διάδοση fake news για την ελληνική μυθολογία έκανε τον γύρω του διαδικτύου, και μάλιστα με συνθήματα όπως «Η Μέδουσα που αποκεφαλίζει τον Περσέα και συμβολίζει κάθε γυναίκα-θύμα σεξουαλικής επίθεσης».

Το γλυπτό τοποθετήθηκε στο Collect Pond Park στο Μανχάταν επί του Ποινικού Δικαστηρίου της Νέας Υόρκης και η συζήτηση παρέα με την άγνοια ξεκίνησε ένα μακρινό ταξίδι.

8 λόγοι για τους οποίους δε θα επιβίωνες στην Αρχαία Ελλάδα

Μέδουσα ελληνική μυθολογία
Πηγή φωτογραφίας

Η ερμηνεία ήταν πως η Μέδουσα πριν γίνει τέρας ήταν άνθρωπος και θύμα βιασμού, έτσι ο μύθος απαιτούσε αντιστροφή, κατά κάποιο τρόπο δικαίωση. Μ’ αυτό σαν αφορμή κατηγορήθηκε ακόμη και η αρχαιοελληνική μυθολογία. Εκτός του ανύπαρκτου γνωστικού υποβάθρου για τη μυθολογία και τους συμβολισμούς της – που θα συζητήσουμε στο μέλλον – αναδείχθηκε και η παντελής απουσία δημοσιογραφικής έρευνας πριν τη δημοσίευση και αναπαραγωγή αυτών των πληροφοριών.

Μέδουσα ελληνική μυθολογία
Πηγή φωτογραφίας

Η Μέδουσα δε βιάστηκε ποτέ από τον Ποσειδώνα.

Προφανώς στον ελληνικό μύθο η Μέδουσα δε βιάστηκε από τον Θεό Ποσειδώνα, συγκεκριμένα ο Ησίοδος αναφέρει πως η Μέδουσα γεννήθηκε ως γοργόνα μαζί με τις δυο αδελφές της Σθενώ και Ευρυάλη. Άρα, πως προέκυψε πως η Μέδουσα ήταν ιέρεια της Αθηνάς και βιάστηκε από τον Ποσειδώνα; Πρόκειται για μια μεταγενέστερη παραλλαγή που ανάγεται στα Ρωμαϊκά χρόνια από τον ποιητή Οβίδιο, όπου αναφέρει στο έργο του «Μεταμορφώσεις» πως η όμορφη Μέδουσα ήταν ιέρεια της Αθηνάς και βιάστηκε από τον Απόλλωνα μέσα στον ναό (Αυτοί οι Ρωμαίοι είχαν μεγάλη φαντασία), γεγονός που οδήγησε την Αθηνά να μεταμορφώσει την ιέρειά της σε τέρας!

Η αλήθεια είναι πως δεν είναι υποχρεωμένος ο Αργεντίνος καλλιτέχνης να είναι ενήμερος για την αρχαιοελληνική μυθολογία ούτε και πιστός στην ιστορική αφήγησή της, αλλά περιμέναμε, έστω από τους δημοσιογράφους να ερευνήσουν λίγο το ζήτημα πριν την αναπαραγωγή των συγκεκριμένων πληροφοριών. Είναι κάπως λυπηρό, καθώς φαίνεται σαν η ανθρωπότητα να έχει κουραστεί, σαν να βαριέται να ερευνήσει και να έχει κρίση γι’ αυτά που ακούει και πλέον και γι’ αυτά που βλέπει.

Μάλλον η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι το μόνο επίφοβο μέσο πληροφόρησης για τον άνθρωπο στον σημερινό κόσμο.

Υπήρχαν 40 γυναίκες μαθηματικοί στην Αρχαία Ελλάδα – Γιατί δεν τις γνωρίζουμε;

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr