Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
αποφθέγματα του Καρλ Γιουνγκ 

Καρλ Γιουνγκ: «Δεν είμαι αυτά που μου έχουν συμβεί, είμαι αυτό που έχω επιλέξει να γίνω»

Καθώς διάβαζα το έργο του Καρλ Γιουνγκ βρέθηκα να γοητεύομαι από τα λόγια του και αισθάνθηκα να γεννιέται μια νέα ανάγκη, μια ανάγκη για να κοινωνήσω τις  εύστοχες παρατηρήσεις που είχε κάνει για τη ζωή. 

Κρατούσα το βιβλίο του Καρλ Γιουνγκ, περιμένοντας το λεωφορείο που φαινόταν αποφασισμένο να πάρει τον χρόνο του, βρέθηκα να χάνομαι στις σελίδες αυτού του ευφυή παρατηρητή. Η πολυσύχναστη πόλη κινούνταν γύρω μου, οι άνθρωποι έκαναν τις δουλειές τους, το μακρινό βουητό των συζητήσεων, οι περιστασιακές φωνές του πλανόδιου πωλητή, αλλά εγώ είχα απορροφηθεί από τον κόσμο του Γιουνγκ.

Οι διερχόμενοι περαστικοί , ο καθένας με τις δικές του ιστορίες, έμοιαζαν με θραύσματα ψυχισμού, αποκαλύπτοντας ματιές στο συλλογικό ασυνείδητο για το οποίο συχνά μιλούσε. Καθώς οι περαστικοί περνούσαν από το πεζοδρόμιο, σκεφτόμουν πως τα λόγια του Γιουνγκ  ταίριαζαν με τις παρατηρήσεις που έκανα για τον κόσμο γύρω μου. Δεν ήταν απλώς φιλοσοφικοί στοχασμοί, ήταν τα κλειδιά για την κατανόηση των βαθύτερων ρευμάτων της ζωής, των πραγμάτων που παραβλέπουμε.

Ήθελα να μοιραστώ αυτή την εμπειρία μαζί σας, να σας φέρω σε εκείνη την στιγμή κάπου στην Αθήνα, όπου τα λόγια του Γιουνγκ αναμείχθηκαν με την καθημερινή ζωή γύρω μου και την ατέλειωτη αναμονή μου σ΄ αυτές τις αθηναϊκές στάσεις λεωφορείων, που περνάμε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μας όντας πεζοί.

Καρλ Γιούνγκ: «Ο υγιής άνθρωπος δεν βασανίζει τους άλλους…είναι οι βασανισμένοι που εξελίσσονται σε βασανιστές»

14 αποφθέγματα του Καρλ Γιουνγκ 

  1. Το όραμά σας θα γίνει σαφές, όταν μπορέσετε να κοιτάξετε μέσα στην καρδιά σας. Όποιος κοιτάζει προς τα έξω, ονειρεύεται. Όποιος κοιτάζει προς τα μέσα, αφυπνείται.
  2. Η μοναξιά δεν προέρχεται από την απουσία ανθρώπων τριγύρω μας, αλλά από την αδυναμία να επικοινωνήσουμε τα πράγματα που θεωρούμε σημαντικά ή να μην εκφράζουμε απόψεις που οι άλλοι θεωρούν απαράδεκτες.
  3. Δεν είμαι αυτά που μου έχουν συμβεί, είμαι αυτό που έχω επιλέξει να γίνω.
  4. Δείξτε μου έναν λογικό άνθρωπο και θα τον θεραπεύσω εγώ για εσάς.
  5. Προσεγγίζουμε το παρελθόν για να μάθουμε τους γονείς μας και το μέλλον για τα παιδιά μας, τα οποία δεν θα δούμε ποτέ, αλλά θέλουμε να φροντίσουμε το μέλλον τους.
  6. Πολύ συχνά τα χέρια μπορούν να λύσουν ένα μυστήριο, που η διάνοια προσπαθεί μάταια να διαλευκάνει.
  7. Η κατάθλιψη είναι σαν μια μαυροντυμένη γυναίκα. Αν βρεθεί στον δρόμο σας, μην την διώξετε. Προσκαλέστε την μέσα, δώστε της μια θέση, συμπεριφερθείτε της όπως στους φιλοξενούμενους σας και ακούστε αυτά που έχει να σας πει.
  8. Αυτό στο οποίο αντιστέκεστε, επιμένει.
  9. Προσεγγίζουμε το παρελθόν για να μάθουμε τους γονείς μας και το μέλλον για τα παιδιά μας, τα οποία δεν θα δούμε ποτέ, αλλά θέλουμε να φροντίσουμε το μέλλον τους.
  10. Αυτό που δε θέλει κανείς να ξέρει για τον εαυτό του καταλήγει να επέρχεται σαν πεπρωμένο.
  11. Το να γνωρίσεις τη δική σου σκοτεινή πλευρά είναι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσεις τη σκοτεινή πλευρά των άλλων.
  12. Αν είστε ένας ταλαντούχος άνθρωπος, δεν σημαίνει ότι έχετε κερδίσει κάτι. Σημαίνει απλά, ότι έχετε κάτι να δώσετε πίσω.
  13. Η συνάντηση δυο προσωπικοτήτων μοιάζει με την επαφή δυο χημικών ουσιών: και τα δυο στοιχεία μεταμορφώνονται ακόμα και από την πιο μικρή αντίδραση.
  14. Το όνειρο είναι μια μικρή, κρυμμένη πόρτα στο πιο βαθύ και ιερό σημείο της ψυχής, η οποία ανοίγει σε εκείνη την αρχέγονη νύχτα, που βρισκόταν η ψυχή πολύ πριν υπάρξει το συνειδητό «Εγώ».

Καρλ Γιουνγκ: Οι 8 τύποι προσωπικότητας που ανέλυσε ο ιδρυτής της αναλυτικής ψυχολογίας

 

Φωτογραφία εξωφύλλου

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr