Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Καμένος πάπυρος 2000 ετών

Καμένος πάπυρος 2.000 ετών που αναφέρει τον Μέγα Αλέξανδρο αποκρυπτογραφείται από την τεχνική νοημοσύνη

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τεχνητή νοημοσύνη (AI) για να αναλύσουν μια καμένη περγαμηνή 2000 ετών, αποκαλύπτοντας πληροφορίες για τους στρατηγούς και τους διαδόχους του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Μέγας Αλέξανδρος: Το τελευταίο γράμμα προς τη μητέρα του, την Ολυμπιάδα

Η περγαμηνή, που σχεδόν καταστράφηκε στην έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ., ανακαλύφθηκε στη Βίλα των Παπύρων, γνωστή για τους καμένους παπύρους της από την εποχή του Αλεξάνδρου. Με επικεφαλής τον R. Janko και με τη βοήθεια του B. Seales, η ομάδα χρησιμοποίησε μηχανική έρευνα και αξονική τομογραφία για να αποκρυπτογραφήσει σταδιακά το κείμενο, ρίχνοντας φως στη βασιλεία του Αλέξανδρου και τα επακόλουθά της.

2000-Year-Old Burned Papyrus

Το περιεχόμενο περιλαμβάνει αναφορές σε βασικές προσωπικότητες όπως ο Σέλευκος και ο Κάσσανδρος, τονίζοντας τους ρόλους τους στη Βαβυλώνα και στους αγώνες εξουσίας της Ελλάδας μετά τον Αλέξανδρο. Η προέλευση και ο συγγραφέας παραμένουν μυστηριώδεις, με τις εικασίες να είναι αντίγραφο του χαμένου ημερολογίου-πάπυρου του Ευμένη ή πιθανόν να είναι γραμμένο από τον Αγνόθεμη. Ο Σαρλ ντε Μπουρμπόν ανακάλυψε την περγαμηνή το 1761, δίνοντάς την αργότερα στον Ναπολέοντα το 1803. Η περγαμηνή, που τώρα βρίσκεται στο Ινστιτούτο της Γαλλίας, στο Παρίσι, έπαθε ζημιά κατά τη διάρκεια μιας αποτυχημένης προσπάθειας ξετυλίγματος το 1986.

Η Villa dei Papiri, που πιστεύεται ότι ήταν το δεύτερο σπίτι του Λεύκιου Καλπούρνιου Πείσωνος Καισονίνου (ύπατος το 58 π.Χ.), του Ρωμαίου κυβερνήτη της Μακεδονίας, στέγαζε μια μεγάλη βιβλιοθήκη. Ο Φιλόδημος, ένας φιλόσοφος του οποίου τα γραπτά επέζησαν από την έκρηξη του ηφαιστείου, συνέκρινε τους ηγεμόνες μετά τον Αλέξανδρο. Ο μέντοράς του, Πείσων, είχε έντονο ενδιαφέρον να ανακαλύψει τα τελευταία χρόνια του Αλέξανδρου, συνδέοντάς τον πιθανώς με την περγαμηνή. Το ερώτημα για την ταυτότητα του συγγραφέα, αν είναι ο Φιλόδημος ή κάποιος άλλος, παραμένει αναπάντητο. Καθώς η τεχνητή νοημοσύνη βοηθά στην αποκρυπτογράφηση, η μελέτη συνεχίζεται, υποσχόμενη περισσότερες αποκαλύψεις για τα μυστήρια γύρω από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Πώς πέθανε ο Μέγας Αλέξανδρος; Τί δείχνουν οι έρευνες;

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr