Την παραμονή της 15ης Αυγούστου, μιας από τις σημαντικότερες γιορτές της Ορθοδοξίας, οι άνθρωποι συχνά εύχονται ο ένας στον άλλον «Καλή Παναγιά». Είναι σωστή αυτή η φράση;
Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεος έχει αναφέρει ότι η φράση «Καλή Παναγία» δεν είναι ούτε γλωσσικά ούτε θεολογικά ορθή. Μια πιο ακριβής έκφραση θα ήταν «Ευλογημένη είναι η ημέρα της Παναγίας».
Γλωσσολογικά, το «Καλή Παναγία» είναι εξίσου λανθασμένο με το να λέμε «Καλή επιτυχία», αφού η επιτυχία, εξ ορισμού καλή, δεν μπορεί να είναι κακή – ούτε και η Παναγία. Η λέξη «επιτυχία» από μόνη της θα αρκούσε ως ευλογία. Παρομοίως, ενώ το «Καλή τύχη» έχει νόημα, επειδή η τύχη μπορεί να είναι κακή.
Το «Καλή Παναγία» θεωρείται μια ελαφρώς ανορθόδοξη έκφραση σε σύγκριση με πιο παραδοσιακές εκκλησιαστικές φράσεις όπως το «Χρόνια πολλά». Ωστόσο, σε αυτό το πλαίσιο, το «Καλή» λειτουργεί ως αυτόνομη ευχή, υποδηλώνοντας κάτι θετικό ή ευλογημένο. Χρησιμοποιείται συνήθως σε ελληνικές φράσεις όπως «Καλή Ανάσταση» ή «Καλό Πάσχα».
Θεολογικά, οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί τιμούν την Παναγία ως την Υπεραγία Θεοτόκο, τη μητέρα του Ιησού Χριστού, και τη θεωρούν ως την αγιότερη όλων. Η γιορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου στις 15 Αυγούστου τιμά την ειρηνική της μετάβαση και την είσοδό της στη δόξα του Θεού.
Η φράση «Καλή Παναγία» δεν ευθυγραμμίζεται με κάποια συγκεκριμένη ορθόδοξη θεολογική διδασκαλία, αλλά αντανακλά τη λαϊκή λατρεία προς την Παναγία και αναγνωρίζει τον ζωτικό της ρόλο στη ζωή των πιστών, οι οποίοι ζητούν την ευλογία και την προστασία της.