Ένα συγκλονιστικό γράμμα του Φραντς Κάφκα, στο οποίο εκμυστηρεύεται σε έναν φίλο του ότι δεν μπορεί πλέον να γράψει, βγαίνει σε δημοπρασία 100 χρόνια μετά το θάνατό του.
Ο Κάφκα, ένας από τους μεγαλύτερους συγγραφείς του 20ού αιώνα με αριστουργήματα όπως Η Δίκη και Η Μεταμόρφωση, απηύθυνε αυτή την επιστολή στον Αυστριακό ποιητή και εκδότη Άλμπερτ Έρενσταϊν. Πιστεύεται ότι αποτελεί απάντηση στο αίτημα του Έρενσταϊν προς τον Κάφκα να συνεισφέρει στο λογοτεχνικό περιοδικό Die Gefährten. Η δημοπρασία αναμένεται να αποφέρει έως και 114.000 δολάρια.
Σε αυτή τη μονοσέλιδη επιστολή, γραμμένη στα γερμανικά και υπογεγραμμένη απλά με το όνομα “Κάφκα”, ο γεννημένος στην Πράγα μυθιστοριογράφος παραδέχεται ότι δεν έχει γράψει τίποτα τα τελευταία τρία χρόνια. Ο οίκος δημοπρασιών Sotheby’s, που αναλαμβάνει την πώληση, εκτιμά ότι η επιστολή γράφτηκε μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου 1920 από ένα σανατόριο στο Μεράνο της βόρειας Ιταλίας. Ο Κάφκα, που διαγνώστηκε με φυματίωση το 1917, δεν αναφέρει την ασθένειά του στην επιστολή.
Φραντς Κάφκα: Ποιος έσωσε τα έργα του; Γιατί ήθελε να τα καταστρέψει;
«Όταν οι ανησυχίες έχουν διεισδύσει σε ένα ορισμένο επίπεδο εσωτερικής ύπαρξης, είναι προφανές ότι το γράψιμο και το παράπονο σταματούν, πράγματι η αντίστασή μου δεν ήταν πολύ δυνατή», γράφει ο Κάφκα. Ο Gabriel Heaton, ειδικός σε βιβλία και χειρόγραφα στον οίκο Sotheby’s, περιγράφει την επιστολή ως ένα “πολύ συγκινητικό” έγγραφο, γραμμένο προς το τέλος της ζωής του Κάφκα. Σε αυτό, ο Κάφκα εκφράζει τη βαθιά του απόγνωση για την αδυναμία του να γράψει, αναλογιζόμενος την πάλη του με το συγγραφικό μπλοκάρισμα.
Παρά τη σωματική του αδυναμία, ο Κάφκα διατηρούσε μια έντονη αλληλογραφία με τη Μιλένα Γιεζένσκα, μια σχέση που θα πυροδοτούσε μια τελευταία έκρηξη δημιουργικότητας. Αν και στην επιστολή φαινόταν απελπισμένος, βρισκόταν στα πρόθυρα της παραγωγής ενός από τα καλύτερα έργα του. Μετά από αυτή την περίοδο, ο Κάφκα έγραψε το Κάστρο και το διήγημα Ο καλλιτέχνης της πείνας. Έφυγε από τη ζωή στις 3 Ιουνίου 1924, σε ηλικία 40 ετών.
Η επιστολή, μαζί με τον φάκελο που χρησιμοποίησε ο Χέρενσταϊν για να την στείλει στην καλλιτέχνιδα Ντόλι Περούτζ, αποτελεί μέρος της δημοπρασίας του Sotheby’s με τίτλο “Βιβλία, χειρόγραφα και μουσική από τον Μεσαίωνα έως τη σύγχρονη εποχή”, που θα διεξαχθεί από τις 26 Ιουνίου έως τις 11 Ιουλίου, με εκτιμώμενη τιμή 70.000-90.000 λίρες.