ιστορικά πρόσωπα που δεν υπήρξαν

Ιστορικά πρόσωπα που δεν υπήρξαν ποτέ – Οι θρύλοι που πιστέψαμε

Πρόσωπα της ιστορίας που ενέπνευσαν λογοτέχνες και δημιούργησαν ένα μεγάλο μυστήριο γύρω από το όνομά τους, μπορεί και να υπήρχαν στην πραγματικότητα.


Στο μωσαϊκό της ιστορίας, υπάρχουν νήματα υφασμένα με πραγματικά πρόσωπα των οποίων οι πράξεις και τα έργα διαμόρφωσαν την πορεία των πολιτισμών. Ωστόσο, ανάμεσα στα απτά πρόσωπα, υπάρχουν και γοητευτικές ιστορίες ιστορικών προσώπων που δεν υπήρξαν ποτέ – μυθικοί χαρακτήρες των οποίων οι αφηγήσεις έχουν υπερβεί τον χρόνο, αφήνοντας ανεξίτηλο σημάδι στην πολιτισμική συνείδηση.

Αρχαία Ελλάδα: 6 ιστορικά πρόσωπα που αμφισβητείται η ύπαρξή τους

 

Ο θρύλος του Αρθούρου

Ένα τέτοιο φάντασμα της ιστορίας είναι ο βασιλιάς Αρθούρος, ο θρυλικός Βρετανός ηγέτης που, σύμφωνα με τις μεσαιωνικές ιστορίες, ηγήθηκε της άμυνας κατά των Σαξόνων εισβολέων στα τέλη του 5ου και στις αρχές του 6ου αιώνα. Παρά την έλλειψη απτών στοιχείων που να επιβεβαιώνουν την ύπαρξη του Αρθούρου, ο θρύλος του έχει διαποτίσει τη λογοτεχνία, την τέχνη και τη λαογραφία για αιώνες. Ο θρύλος του Αρθούρου, με τα εμβληματικά στοιχεία του, όπως το σπαθί Εξκάλιμπερ και οι ιππότες της Στρογγυλής Τραπέζης, έχει γίνει ακρογωνιαίος λίθος της δυτικής μυθολογίας. Από το “Historia Regum Britanniae” του Geoffrey of Monmouth μέχρι το “Le Morte d’Arthur” του Sir Thomas Malory, οι συγγραφείς συνέβαλαν στον εξωραϊσμό και τη διαιώνιση της ιστορίας του Αρθούρου.

Ρομπέν των Δασών

Παρομοίως, η αινιγματική μορφή του Ρομπέν των Δασών έχει αφήσει ένα διαρκές αποτύπωμα στην ιστορική φαντασία. Αυτός ο μυθικός Άγγλος παράνομος είναι γνωστός για τις αλτρουιστικές του πράξεις, “κλέβοντας από τους πλούσιους και δίνοντας στους φτωχούς” στο δάσος του Σέργουντ. Οι πρώτες μπαλάντες με πρωταγωνιστή τον Ρομπέν των Δασών εμφανίστηκαν στα τέλη του Μεσαίωνα και τον απεικονίζουν ως ικανό τοξότη και υπερασπιστή των καταπιεσμένων. Με την πάροδο του χρόνου, ο θρύλος εξελίχθηκε, με διάφορες προσαρμογές στη λογοτεχνία, το θέατρο και τον κινηματογράφο, παγιώνοντας τον Ρομπέν των Δασών ως σύμβολο αντίστασης κατά της αδικίας. Παρά την έλλειψη πειστικών στοιχείων που να υποστηρίζουν την ύπαρξη ενός πραγματικού ιστορικού Ρομπέν των Δασών, ο θρύλος του επιμένει ως απόδειξη της διαρκούς έλξης των ιστοριών που θολώνουν τα όρια μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας.

Αυτά τα κατασκευασμένα ιστορικά πρόσωπα χρησιμεύουν ως κάτι περισσότερο από απλοί χαρακτήρες σε ιστορίες- ενσαρκώνουν πολιτιστικές φιλοδοξίες, ηθικά ιδεώδη και κοινωνικές αξίες. Είτε μέσω των ιπποτικών κατορθωμάτων του βασιλιά Αρθούρου είτε μέσω των εξισωτικών προσπαθειών του Ρομπέν των Δασών, αυτές οι φανταστικές φιγούρες αντανακλούν τις επιθυμίες και τις ανησυχίες των κοινωνιών που διέδωσαν τις ιστορίες τους. Σε πολλές περιπτώσεις, αυτοί οι μύθοι παρείχαν ένα πλαίσιο για τη διερεύνηση θεμάτων ηγεσίας, τιμής, δικαιοσύνης και της αιώνιας πάλης μεταξύ καλού και κακού.

Η αντοχή αυτών των μυθικών προσωπικοτήτων εγείρει ενδιαφέροντα ερωτήματα σχετικά με τη φύση των ιστορικών αφηγήσεων και την ανθρώπινη τάση να δημιουργούνται ιστορίες που ξεπερνούν τα όρια του χρόνου και της πραγματικότητας. Η γοητεία αυτών των θρύλων δεν έγκειται στην ιστορική τους ακρίβεια αλλά στα διαχρονικά θέματα που περικλείουν – το ταξίδι του ήρωα, ο θρίαμβος της αρετής και η αιώνια αναζήτηση της δικαιοσύνης. Καθώς συνεχίζουν να ξαναδιηγούνται και να επανεφευρίσκονται σε όλους τους πολιτισμούς και τις γενιές, αυτά τα μυθιστορηματικά ιστορικά πρόσωπα γίνονται πολιτιστικές πέτρες επαφής, διαμορφώνοντας τη συλλογική μας αντίληψη για το παρελθόν και επηρεάζοντας τις αξίες που αγαπάμε.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα ιστορίας παρακάτω:

5 διαζύγια στο πέρασμα της ιστορίας που σκανδάλισαν τα κοινά

6 από τους πιο έξυπνους Έλληνες στην ιστορία της ανθρωπότητας

Τα 10 επικότερα λάθη της Ιστορίας που κόστισαν ακριβά

Είσεπνεε η Πυθία ναρκωτικά αέρια; Τί απαντούν οι μελέτες για το πιο διάσημο μέντιουμ της ιστορίας;

Τί έγινε τη Νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου και γιατί έμεινε στην ιστορία η μεγάλη σφαγή;

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr