Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Ιστορικά λάθη σχολείο

Ιστορικά λάθη που μάθαμε στο σχολείο ως σωστά

Το σχολείο εξελίσσεται όσο η ιστορική έρευνα εμβαθύνει και οι πληροφορίες του παρελθόντος καταρρίπτονται μία προς μία.

Η αμφισβήτηση και η κριτική εξέταση αυτών των λανθασμένων αντιλήψεων επιτρέπει μια πιο ακριβή και διαφοροποιημένη κατανόηση των διαφόρων θεμάτων, ενθαρρύνοντας μια δια βίου δέσμευση στη μάθηση και την ανοιχτόμυαλη έρευνα.

Ιστορικές ανακρίβειες που μαθαίναμε ακόμη και στο σχολείο

 

Δεξί – Αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου: Η ιδέα ότι τα άτομα είναι είτε αριστεροεγκεφαλικά (αναλυτικά) είτε δεξιοεγκεφαλικά (δημιουργικά) έχει καταρριφθεί από τις νευροεπιστήμες. Οι έρευνες δείχνουν ότι και τα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου συνεργάζονται εκτενώς και οι γνωστικές λειτουργίες δεν είναι τόσο αυστηρά πλευρικά κατανεμημένες όσο πίστευαν κάποτε.

Η Μαρία Αντουανέτα και το “Ας φάνε παντεσπάνι”: Η διαβόητη φράση “Ας φάνε παντεσπάνι, που συχνά αποδίδεται στη Μαρία Αντουανέτα κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης, είναι πιθανότατα λανθασμένη απόδοση. Υπάρχουν ελάχιστα ιστορικά στοιχεία που να τη συνδέουν με τη δήλωση αυτή, και μπορεί να συνδέθηκε λανθασμένα μαζί της για να τονιστεί η αντιληπτή αδιαφορία της μοναρχίας.

Το μοντέλο των “πέντε αισθήσεων”: Ενώ τα σχολεία συχνά διδάσκουν τις πέντε αισθήσεις ως όραση, ακοή, αφή, γεύση και όσφρηση, το μοντέλο αυτό υπεραπλουστεύει την ανθρώπινη αισθητηριακή αντίληψη. Πρόσθετες αισθήσεις, όπως η ιδιοδεκτικότητα (επίγνωση της θέσης του σώματος) και η αιθουσαία αίσθηση (ισορροπία και χωρικός προσανατολισμός), είναι απαραίτητες για την ολοκληρωμένη κατανόηση της ανθρώπινης αισθητηριακής εμπειρίας.

Ο μύθος της “κατασκευής της πυραμίδας”: Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι πιθανότατα δεν χρησιμοποιούσαν δουλεμπορική εργασία για την κατασκευή των πυραμίδων, όπως συνήθως παρουσιάζεται. Πρόσφατα αρχαιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι οι κατασκευαστές των πυραμίδων ήταν ειδικευμένοι εργάτες που τρέφονταν καλά και τους φρόντιζαν. Αυτό αμφισβητεί τη συμβατική αφήγηση για σκληρές συνθήκες εργασίας σκλάβων.

Ο “Πόλεμος των Ρόδων” ως απλή σύγκρουση: Οι Πόλεμοι των Ρόδων, μια σειρά αγγλικών εμφύλιων πολέμων τον 15ο αιώνα, παρουσιάζονται συχνά ως μια απλή σύγκρουση μεταξύ των οίκων του Λάνκαστερ και του Γιορκ. Στην πραγματικότητα, το πολιτικό τοπίο ήταν πολύ πιο πολύπλοκο, περιλαμβάνοντας μεταβαλλόμενες συμμαχίες και περίπλοκους αγώνες εξουσίας.

Η παρανόηση της “επίπεδης γης”: Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, οι μεσαιωνικοί λόγιοι γενικά κατανοούσαν ότι η Γη ήταν στρογγυλή. Η παρανόηση ότι οι άνθρωποι στο παρελθόν πίστευαν σε μια επίπεδη Γη έχει διαιωνιστεί, παραποιώντας την ιστορική επιστημονική γνώση.Καθώς ξεφλουδίζουμε τα στρώματα του χρόνου, ανακαλύπτουμε ένα μεσαιωνικό πνευματικό τοπίο στολισμένο με ουράνιες σφαίρες, ναυτικούς χάρτες και φιλοσοφικές πραγματείες που προδίδουν μια οξεία επίγνωση της καμπυλότητας της Γης.

Διαβάστε περισσότερα για ενδιαφέροντα γεγονότα της ιστορίας:

5 διαζύγια στο πέρασμα της ιστορίας που σκανδάλισαν τα κοινά

Οι 10 μεγαλύτερες ληστείες στην Ιστορία που… έκλεψαν τις εντυπώσεις

Η ιστορία του Προμηθέα και της Φωτιάς ως αέναος αγώνας για ανεξαρτησία και γνώση

6 από τους πιο έξυπνους Έλληνες στην ιστορία της ανθρωπότητας

Τα πινέλα που αγαπήσαμε: Οι 10 πιο διάσημοι ζωγράφοι στην ιστορία !

 

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr