Στον πυρήνα της φιλοσοφίας του Γιάλομ βρίσκεται η πίστη στη μεταμορφωτική δύναμη της υπαρξιακής επίγνωσης.
Ο Γιάλομ δίνει έμφαση στη διερεύνηση των θεμελιωδών ανησυχιών της ζωής, όπως ο θάνατος, το νόημα, η απομόνωση και η ελευθερία, για να διευκολύνει την προσωπική ανάπτυξη και θεραπεία. Το θεραπευτικό μοντέλο του Γιάλομ ενθαρρύνει τα άτομα να αντιμετωπίσουν τις υπαρξιακές τους ανησυχίες και να εμπλακούν σε μια διαδικασία αυτογνωσίας, προωθώντας τελικά μια πιο αυθεντική και ικανοποιητική ζωή.
Ο Γιάλομ είναι επίσης γνωστός για το πρωτοποριακό του έργο στην ομαδική θεραπεία, δίνοντας έμφαση στη σημασία της διαπροσωπικής δυναμικής στη θεραπεία. Το βιβλίο του “Η θεωρία και η πρακτική της ομαδικής ψυχοθεραπείας” θεωρείται ένα θεμελιώδες έργο στον συγκεκριμένο τομέα, περιγράφοντας τις αρχές και τις τεχνικές για αποτελεσματικές ομαδικές παρεμβάσεις.
11 αποφθέγματα του Ίρβιν Γιάλομ
1.«Η πρόκληση, τόσο στη θεραπεία όσο και στη ζωή, δεν είναι να εξαλείψεις τον πόνο, αλλά να υποφέρεις για να τον αγιάσεις.»
2.«Η πρόκληση στη ζωή δεν είναι να ανακαλύψεις το τέλειο άτομο για σένα. Είναι να βρεις το ατελές άτομο που είναι τέλειο για σένα.»
3.«Μόνο ο θεραπευόμενος ξέρει πού πονάει, ποιες κατευθύνσεις να ακολουθήσει, ποια προβλήματα είναι κρίσιμα, ποιες εμπειρίες έχουν θαφτεί βαθιά.»
4.«Αν θέλεις να αλλάξεις, πρέπει να είσαι πρόθυμος να νιώσεις άβολα.»
5.«Το ταξίδι της ζωής είναι σαν ένα ποτάμι που ξεκινά με μια μικρή σταγόνα. Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να πάμε με το ρεύμα, να ακολουθήσουμε το μονοπάτι της ζωής όπου κι αν οδηγεί.»
6.«Το καθήκον του θεραπευτή είναι να διευκρινίσει. Το καθήκον του ασθενούς είναι να εξερευνήσει.»
7.»Ό,τι είναι ζωντανό αλλάζει διαρκώς. Η ανθρώπινη προσωπικότητα μεγαλώνει και αλλάζει κι αυτή κατά τη διάρκεια της ζωής, και μαζί της και οι σεξουαλικές επιθυμίες.»
9.»«Η αγάπη είναι η μόνη λογική πράξη.»
10.»“Το να προσπαθείς να αποφύγεις τον πόνο είναι σαν να τον θρέφεις. Αντίθετα, αν είσαι σε θέση να τον αντιμετωπίσεις, γίνεσαι ασταμάτητος.»
11.«Η θεραπεία έχει να κάνει πρώτα με την αναγνώριση. Έχει να κάνει με τη δύναμη να παρατηρείς και τον βαθμό στον οποίο κατανοείς τους ανθρώπους Το βάθος με το οποίο βλέπεις είναι η έκταση της συνείδησής σου. Μπορείς να δεις ρηχά ή μπορείς να δεις βαθιά. Η θεραπεία είναι ένα μονοπάτι προς τη θέαση.»
12.«Το άγχος είναι η ζάλη της ελευθερίας.»
Διαβάστε περισσότερα άρθρα από μεγάλους διδασκάλους της ψυχολογιάς – ψυχιατρικής:
Μια περιπλάνηση σε 30 διαχρονικά αποφθέγματα του Φρόυντ
Η δύναμη της ψυχής: 20 αποφθέγματα του Καρλ Γιουνγκ που θα πυροδοτήσουν την πνευματική σας αφύπνιση!
Ματθαίος Γιωσαφάτ: Δεν υπάρχει κανείς απόλυτα ευτυχής, πρέπει να είναι ηλίθιος
Τί σημαίνει η λέξη υποταγή ; – Ο κινηματογράφος και η ψυχολογία την εξερευνούν