Ο Ιρβιν Γιάλομ , διάσημος Αμερικανός ψυχίατρος και συγγραφέας, είναι γνωστός για τα επιδραστικά έργα του στη ψυχολογία και την υπαρξιακή φιλοσοφία.
Τα βιβλία του Ιρβιν Γιάλομ εξερευνούν τον άνθρωπο, εμβαθύνοντας σε θέματα όπως η υπαρξιακή θεραπεία, η τέχνη της ψυχοθεραπείας και η προσωπική ανάπτυξη. Η γραφή του Γιάλομ συνδυάζει βαθιές φιλοσοφικές ιδέες με συναρπαστική αφήγηση, καθιστώντας τα βιβλία του πηγή σοφίας και περισυλλογής για τους αναγνώστες που αναζητούν βαθύτερη κατανόηση της πολυπλοκότητας της ανθρώπινης ύπαρξης.
20 αποφθέγματα του Ιρβιν Γιάλομ
1. «Η ζωή είναι μια σπίθα ανάμεσα σε δύο όμοια κενά, το σκοτάδι πριν τη γέννηση και το σκοτάδι μετά τον θάνατο».
Ιρβιν Γιάλομ, Όταν έκλαψε ο Νίτσε
2.«Είναι λάθος να κάνεις παιδιά από ανάγκη, λάθος να χρησιμοποιείς το παιδί σου για να ανακουφίσεις τη μοναξιά σου, λάθος να δίνεις σκοπό στη ζωή σου με την αναπαραγωγή ενός αντιγράφου του εαυτού σου. Είναι λάθος επίσης να αναζητάς την αθανασία με το να σπέρνεις τον σπόρο σου στο μέλλον, νομίζοντας ότι περιέχει τη συνείδησή σου! »
Ιρβιν Γιάλομ, Όταν έκλαψε ο Νίτσε
3.«Ονειρεύομαι μια αγάπη που είναι κάτι περισσότερο από δύο ανθρώπους που η μόνη τους επιθυμία είναι να κατέχουν ο ένας τον άλλον»
Ιρβιν Γιάλομ, Όταν Έκλαψε ο Νίτσε
4.«Να ένα περίεργο πείραμα που θα μας βάλει σε σκέψεις. . . Το μήνυμα του Νίτσε προς εμάς ήταν να ζούμε τη ζωή μας με τέτοιο τρόπο ώστε να θέλουμε να ξαναζούμε ακριβώς την ίδια ζωή αιώνια»
Ιρβιν Γιάλομ, Όταν Έκλαψε ο Νίτσε
5.«Το πνεύμα του ανθρώπου οικοδομείται από τις επιλογές του»
Ιρβιν Γιάλομ, Όταν Έκλαψε ο Νίτσε
6.«Ορίστε; «Οι οριακοί ασθενείς παίζουν παιχνίδια»; Αυτό είπες; Ernest, ποτέ δεν θα γίνεις πραγματικός θεραπευτής αν σκέφτεσαι έτσι. Αυτό ακριβώς εννοούσα νωρίτερα όταν μίλησα για τους κινδύνους της διάγνωσης. Δεν προσεγγίζουμε κάθε περίπτωση οριακού με τον ίδιο τρόπο. Το να βάζουμε ετικέτες στους ανθρώπους τους κάνουμε κακό. Δεν μπορείς να θεραπεύσεις την ετικέτα. Πρέπει να αντιμετωπίσεις το άτομο που βρίσκεται πίσω από την ετικέτα.»
Ιρβιν Γιάλομ, Όταν Έκλαψε ο Νίτσε
7.«… αργά ή γρήγορα έπρεπε να εγκαταλείψει την ελπίδα για ένα καλύτερο παρελθόν».
Ιρβιν Γιάλομ, Όταν Έκλαψε ο Νίτσε
8.«Ο γάμος με όλη αυτή την κτητικότητα και τη ζήλεια που τον περιβάλλουν υποδουλώνει το πνεύμα».
Ιρβιν Γιάλομ, Όταν Έκλαψε ο Νίτσε
9.«Η ζωή τελικά είναι ένα μίζερο πράγμα. Αποφάσισα να την περάσω συλλογιζόμενος διάφορα σχετικά με αυτή.»
Ιρβιν Γιάλομ, Η Θεραπεία του Schopenhauer
10.«Κάθε άνθρωπος πρέπει να επιλέγει πόση αλήθεια μπορεί να αντέξει»
Ιρβιν Γιάλομ, Όταν Έκλαψε ο Νίτσε
11.«Η απελπισία είναι το τίμημα που πληρώνει κανείς για να φτάσει στην αυτογνωσία. Κοιτάξτε βαθιά στη ζωή σας και θα διαπιστώσετε ότι η απελπισία βρίσκεται παντού»
Ιρβιν Γιάλομ, Όταν Έκλαψε ο Νίτσε
12.«Μόνο ένας πληγωμένος θεραπευτής μπορεί πραγματικά να θεραπεύσει»
Ιρβιν Γιάλομ, Στο Ντιβάνι
13.«Μια μέρα, σύντομα, ίσως σε σαράντα χρόνια, δεν θα ζει κανείς από αυτούς που με έχουν γνωρίσει. Τότε θα είμαι πράγματι νεκρός – όταν δηλαδή δεν θα υπάρχω πια στη μνήμη κανενός. Σκέφτηκα ότι κάποιος, που είναι πολύ ηλικιωμένος είναι το τελευταίο ζωντανό πλάσμα πάνω στη γη που έχει γνωρίσει κάποιο άλλο άτομο ή κάποιo πλήθος ατόμων προσωπικά και που τώρα έχουν φύγει από ζωή. Όταν το άτομο αυτό πεθάνει, πεθαίνει μαζί του και το πλήθος αυτών, εξαφανίζεται από τη ζωντανή μνήμη. Αναρωτιέμαι, για μένα ποιος θα είναι αυτός ο άνθρωπος, τίνος ο θάνατος θα με κάνει να πεθάνω πραγματικά;»
Ιρβιν Γιάλομ, O Δήμιος του Έρωτα κι άλλες Ιστορίες Ψυχοθεραπείας.
14.«Όλοι αισθάνονται πώς υπάρχει νοήμα στη ζωή αλλά δεν μπορεί κανείς να το επιδιώξει σκόπιμα: το νόημα της ζωής είναι πάντα ένα παράγωγο φαινόμενο που παίρνει σάρκα και οστά όταν υπερβαίνουμε τον εαυτό μας, όταν χάνουμε την αίσθηση της ύπαρξής μας και αφήνουμε να μας απορροφήσει κάποιος (ή κάτι) έξω από εμάς ” ― Ιρβιν Γιάλομ, Η Θεωρία και η Πρακτική της Ψυχοθεραπείας
15.«Το άγχος του θανάτου είναι η μήτρα όλων των θρησκειών, οι οποίες με τον ένα ή τον άλλο τρόπο προσπαθούν να μετριάσουν τη θλίψη της θνοτότητάς μας»
Ιρβιν Γιάλομ, Όταν Έκλαψε ο Νίτσε
16.«Υπήρχε κάποια εποχή στη ζωή μας που ήμασταν τόσο κοντά και τίποτα δεν φαινόταν να εμποδίζει τη φιλία και την αδελφοσύνη μας και μας χώριζε μόνο ένα μικρό γεφυράκι. Ακριβώς την ώρα που ήσουν έτοιμος να το περάσεις σε ρώτησα «Θέλεις να περάσεις το γεφυράκι και να έρθεις κοντά μου;» – τότε έπαψες να το θέλεις. Και όταν σε ρώτησα ξανά, εσύ παρέμεινες σιωπηλός. Έκτοτε βουνά και άγριοι καταρράκτες μας χώρισαν, μπήκαν ανάμεσά μας κι αποξενωθήκαμε τόσο που ακόμη κι αν θέλαμε να έρθουμε κοντά ο ένας στον άλλον δεν θα μπορούσαμε. Αλλά όταν σκέφτεσαι τώρα αυτό το μικρό γεφυράκι, τα λόγια πέφτουν στο κενό, ενώ εσύ κλαις και δεν μπορείς να το πιστέψεις.»
Ιρβιν Γιάλομ, Όταν Έκλαψε ο Νίτσε
17.«Αν ανέλθουμε αρκετά ψηλά στην κοινωνία, θα φτάσουμε κάποια στιγμή σε ένα ύψος από το οποίο η τραγωδία παύει να φαίνεται τόσο τραγική»
Ιρβιν Γιάλομ, Όταν Έκλαψε ο Νίτσε
18.«Η θρησκεία έχει τα πάντα στο πλευρό της: την αποκάλυψη, τις προφητείες, την κρατική προστασία, υψηλότατη αξιοπρέπεια και υπεροχή. . . Και περισσότερο από αυτό, το ανεκτίμητο προνόμιο να της επιτρέπεται να αποτυπώνει τα δόγματά της στο μυαλό των ανθρώπων στην τρυφερή εποχή της παιδικής ηλικίας, κατά την οποία γίνονται σχεδόν έμφυτες ιδέες»
Ιρβιν Γιάλομ, Η Θεραπεία του The Schopenhauer
19.«Η αγάπη δεν είναι μόνο μια σπίθα πάθους μεταξύ δύο ανθρώπων. Υπάρχει μια απεριόριστη διαφορά ανάμεσα στο να ερωτεύεσαι και να αγαπάς. Αντίθετα, η αγάπη είναι ένας τρόπος ύπαρξης, μια «προσφορά», δεν είναι «ένα ερωτικό σκίρτημα», είναι ένας τρόπος να συνυπάρχουμε σε μία σχέση, όχι μια πράξη που περιορίζεται σε ένα μόνο άτομο».
Ιρβιν Γιάλομ, Ο Δήμος του Έρωτα και Άλλες Ιστορίες Ψυχοθεραπείας
20.«Αγάπη σημαίνει να φροντίζει κανείς στην πράξη για τη καλυτέρευση της ζωής και την ανάπτυξη του άλλου»
Ιρβιν Γιάλομ, Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεία
Τρύφωνας Ζαχαριάδης: «Ανώριμοι γονείς αναθρέφουν ανώριμα παιδιά..»