Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Ινδονησία σπηλαιογραφία

Νέα ανακάλυψη: Βρέθηκε η παλαιότερη σπηλαιογραφία του κόσμου στην Ινδονησία (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Μια αξιοσημείωτη ανακάλυψη έγινε στην Ινδονησία: το αρχαιότερο έργο παραστατικής τέχνης στον κόσμο, μια σπηλαιογραφία που χρονολογείται πριν από περισσότερα από 51.000 χρόνια. Αυτό το έργο τέχνης που σπάει το ρεκόρ, το οποίο βρέθηκε στο σπήλαιο Maros-Pangkep στο Kelevi, απεικονίζει ένα παχύ, κόκκινο γουρούνι που περιβάλλεται από τρεις ανθρώπινες μορφές.

Ο προηγούμενος κάτοχος του ρεκόρ ήταν επίσης μια σπηλαιογραφία στην Ινδονησία, μια σκηνή κυνηγιού που εκτιμάται ότι ήταν ηλικίας περίπου 44.000 ετών όταν ανακαλύφθηκε το 2019 από την ίδια ομάδα ερευνητών. Ωστόσο, οι πρόσφατες εξελίξεις επέτρεψαν την ακριβέστερη χρονολόγηση, αποκαλύπτοντας ότι το νέο αυτό εύρημα είναι ηλικίας τουλάχιστον 51.000 ετών.

Ο Adam Brumm, αρχαιολόγος και συν-συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature στις 3 Ιουλίου 2024, σημείωσε ότι η απλότητα του σχεδίου εξακολουθεί να “λέει ξεκάθαρα μια ιστορία”, χαρακτηρίζοντάς το ως την αρχαιότερη απόδειξη αφηγηματικής τέχνης, ξεπερνώντας ακόμη και τις περίφημες σπηλαιογραφίες του Lascaux και του Chauvet στη Γαλλία.

Η ανακάλυψη έγινε από μια ομάδα στην οποία συμμετείχε ο αρχαιολόγος Maxime Aubert του Πανεπιστημίου Griffith της Αυστραλίας. Ο Aubert υπογράμμισε ότι το σπάσιμο του φράγματος των 50.000 ετών για πρώτη φορά προκαλεί την κατανόησή μας για την πνευματική εξέλιξη του Homo sapiens, υποδεικνύοντας ότι οι πρώτοι άνθρωποι ήταν ικανοί για πολύπλοκες αφηγήσεις μέσω της τέχνης.

Ινδονησία σπηλαιογραφία
Πηγή φωτογραφίας
Ινδονησία σπηλαιογραφία
Πηγή φωτογραφίας

Για να χρονολογήσουν τη ζωγραφική, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια νέα μέθοδο που βασίζεται σε λέιζερ για να δημιουργήσουν έναν λεπτομερή “χάρτη” του βράχου. Η τεχνική αυτή, η οποία χρονολογεί τα στρώματα των μεταλλικών στοιχείων που συσσωρεύονται με την πάροδο του χρόνου και όχι τον ίδιο τον πίνακα, είναι πιο ακριβής, αποτελεσματική και οικονομικά αποδοτική από προηγούμενες μεθόδους. Εφαρμόζοντας τη μέθοδο αυτή στην καταγεγραμμένη στο παρελθόν σκηνή κυνηγιού, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι είναι ηλικίας τουλάχιστον 48.000 ετών, 4.000 χρόνια παλαιότερη από ό,τι είχε αρχικά θεωρηθεί. Η ίδια τεχνική που εφαρμόστηκε στην αχρονολόγητη ανακάλυψη του 2017 στο Κέλεβι επιβεβαίωσε την ηλικία της σε τουλάχιστον 51.200 χρόνια.

Παρά την υποβαθμισμένη κατάστασή της, η κόκκινη ζωγραφιά που απεικονίζει τρία πρόσωπα γύρω από ένα αγριογούρουνο προσφέρει μια ματιά στην πρώιμη ανθρώπινη ζωή. Το ακριβές νόημα αυτών των εικόνων παραμένει ασύλληπτο, αλλά φαίνεται να αφηγούνται ένα γεγονός, σε αντίθεση με την αινιγματική “σκηνή του πηγαδιού” του Λασκό, η οποία χρονολογείται πριν από 21.000 χρόνια και απεικονίζει έναν άνθρωπο με κεφάλι πουλιού που αναποδογυρίζεται από έναν βίσονα.

Ο Aubert εικάζει ότι ο πίνακας θα μπορούσε να είναι έργο των πρώτων ανθρώπων που διέσχισαν τη Νοτιοανατολική Ασία και έφτασαν στην Αυστραλία πριν από περίπου 65.000 χρόνια. Πιστεύει ότι είναι θέμα χρόνου να βρεθούν ακόμη παλαιότερα παραδείγματα.

Ενώ τα παλαιότερα γνωστά ανθρώπινα δημιουργημένα μοτίβα, όπως απλές γραμμές και σχήματα που βρέθηκαν στη Νότια Αφρική, χρονολογούνται περίπου 100.000 χρόνια πριν, υπάρχει ένα “τεράστιο κενό” μεταξύ αυτού του πρώιμου “έργου τέχνης” και των εξελιγμένων σπηλαιογραφιών της Ινδονησίας, παρατήρησε ο Aubert. Πριν από αυτές τις ινδονησιακές ανακαλύψεις, πιστεύεται ότι οι πρώτες αφηγηματικές εικόνες εμφανίστηκαν στη Δυτική Ευρώπη, όπως το αγαλματίδιο ενός ανθρώπου με κεφάλι λιονταριού ηλικίας 40.000 ετών που βρέθηκε στη Γερμανία.

Αυτό το εύρημα όχι μόνο θέτει ένα νέο ρεκόρ για την αρχαία τέχνη, αλλά παρέχει επίσης βαθιές πληροφορίες για τις πρώιμες γνωστικές ικανότητες και τις πολιτιστικές εκφράσεις των προγόνων μας.

You are currently viewing a placeholder content from YouTube. To access the actual content, click the button below. Please note that doing so will share data with third-party providers.

More Information

Οι πληροφορίες αντλήθηκαν από την ”THE GUARDIAN”.

Φωτογραφία εξωφύλλου

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr