Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Αρχαία Ελλάδα

Θα σας θεωρούσαν όμορφη- ο στην Αρχαία Ελλάδα; 15 facts για να λυθούν οι απορίες μας

Τί θεωρούνταν όμορφο στην Αρχαία Ελλάδα, τί έχει καταγραφεί από την αρχαία ελληνική γραμματεία; Θα σας θεωρούσαν όμορφη – ο ;

Αρχαία Ελλάδα:15 facts για να μας λυθούν οι απορίες

1. Η ομορφιά είχε μεγάλη σημασία στην αρχαία Ελλάδα, τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες. Ποιοι όμως πληρούσαν τα κριτήρια ομορφιάς στην αρχαία Ελλάδα και ήταν τα πρότυπα ομορφιάς τους πολύ διαφορετικά από τα δικά μας;

2. Οι εκτεταμένες καλλιτεχνικές απεικονίσεις της ανθρώπινης μορφής και οι φιλοσοφικές συζητήσεις για την ομορφιά από την αρχαιότητα αποδεικνύουν σαφώς την υψηλή αξία που είχε η ομορφιά στην αρχαία Ελλάδα.

3. Στην αρχαία Ελλάδα πίστευαν ότι η σωματική ομορφιά ήταν στενά συνδεδεμένη με την εσωτερική ομορφιά, υπονοώντας ότι τα ελκυστικά άτομα ήταν και ηθικά ορθά, ενώ εκείνα που θεωρούνταν “άσχημα” δεν είχαν χαρακτήρα.

 Αρχαία Ελλάδα

4. Στην αρχαία ελληνική κοινωνία, τα όμορφα άτομα, ιδίως οι άνδρες, περιγράφονταν συχνά ως “καλόσκαθα”, όρος που συνδυάζει το “καλός”, που σημαίνει όμορφος, με το “άγαθος”, που σημαίνει ενάρετος ή καλός.

5. Ωστόσο, όταν επρόκειτο για τη γυναικεία ομορφιά, τα πράγματα γίνονταν πιο περίπλοκα. Στην ελληνική μυθολογία και λογοτεχνία, οι εξαιρετικά όμορφες γυναίκες  συχνά απεικονίζονταν ως ηθικά διφορούμενες ή ακόμη και αρνητικές φιγούρες.

6. Η Ελένη της Τροίας, που θεωρείται η πιο όμορφη γυναίκα στον κόσμο, αποτελεί παράδειγμα αυτής της αντίληψης. Αν και ο βαθμός της προθυμίας της να εγκαταλείψει τον σύζυγό της για τον Πάρη, που οδήγησε στον Τρωικό Πόλεμο, παραμένει υπό συζήτηση, η αρχαία λογοτεχνία δεν την εξυμνούσε.

7. Φαίνεται ότι οι όμορφες γυναίκες αντιμετώπιζαν προκλήσεις από την αρχή. Ο Ησίοδος, ένας αρχαίος Έλληνας ποιητής σύγχρονος με τον Όμηρο, αναφέρεται περίφημα στην πρώτη γυναίκα ως “καλόν κακόν” ή όμορφο, κακό ον στο έργο του “Θεογονία”, το οποίο αφηγείται την προέλευση των Ελλήνων θεών.

8. Η έννοια της ομορφιάς διερευνήθηκε εκτενώς στην αρχαία Ελλάδα, με τους φιλοσόφους, τους μαθηματικούς και τους καλλιτέχνες να αφιερώνουν σημαντικές προσπάθειες στο θέμα. Ο Πυθαγόρας, για παράδειγμα, εισήγαγε τη Χρυσή Τομή, συνδέοντας τη συμμετρία με την ομορφιά.

 Αρχαία Ελλάδα
9. Η αφοσίωση στη συμμετρία επεκτάθηκε ακόμη και σε χαρακτηριστικά όπως τα φρύδια. Στην αρχαία Ελλάδα, το μονό φρύδι θεωρούνταν πιο συμμετρικό και επομένως πιο όμορφο και τα άτομα που δεν είχαν φρύδι χρησιμοποιούσαν κόχλα για να γεφυρώσουν το κενό.

10. Ενώ ορισμένα αρχαία πρότυπα ομορφιάς μπορεί να μην ευθυγραμμίζονται με τα σύγχρονα ιδανικά, άλλα, όπως η προτίμηση για συμμετρικά πρόσωπα, εξακολουθούν να έχουν απήχηση και σήμερα.

11. Οι διαγωνισμοί ομορφιάς, γνωστοί ως “καλλιστεία”, ήταν δημοφιλείς στην αρχαία Ελλάδα, κυρίως για τους άνδρες. Ωστόσο, αρχεία αναφέρουν τη συμμετοχή γυναικών σε διαγωνισμούς ομορφιάς στα νησιά της Λέσβου και της Τενέδου.

12. Οι διαγωνισμοί αυτοί συχνά συνδέονταν με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, είτε συνέπιπταν με αυτούς είτε λάμβαναν χώρα στους ίδιους χώρους.

 Αρχαία Ελλάδα

13. Η ανδρική ομορφιά έδινε έμφαση στην καλοφτιαγμένη σωματική διάπλαση με σφριγηλούς μύες και ελάχιστο σωματικό λίπος. Τα κοκκινόξανθα μαλλιά, τα γεμάτα χείλη και το μαυρισμένο δέρμα θεωρούνταν ελκυστικά χαρακτηριστικά στην αρχαία Ελλάδα.

14. Στις γυναίκες προτιμούνταν οι καμπυλόγραμμες φιγούρες, συμπεριλαμβανομένων των πληρέστερων γλουτών και της κοιλιάς, ενώ ένα πουγκί λίπους στο κάτω μέρος του στομάχου θεωρούνταν ελκυστικό χαρακτηριστικό.

15. Το χλωμό δέρμα ήταν ιδιαίτερα αγαπητό, παρά το ηλιόλουστο κλίμα της Ελλάδας, και οι γυναίκες χρησιμοποιούσαν λευκό μακιγιάζ, που συχνά περιείχε μόλυβδο, για να διατηρήσουν μια ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα. Το μακιγιάζ με βάση τον μόλυβδο ήταν ευρέως διαδεδομένο στον αρχαίο κόσμο. Επιπλέον, οι γυναίκες χρησιμοποιούσαν φυσικές πηγές, όπως παντζάρια και μούρα, για ρουζ και κραγιόν, με στόχο να δώσουν χρώμα στο πρόσωπό τους. Τα μπλε μάτια και τα κοκκινόξανθα μαλλιά ήταν επίσης πολύτιμα, σηματοδοτώντας την ομορφιά και τη σπανιότητα στην αρχαία Ελλάδα.

18 υπέροχα λόγια του Κοέλιο:«Φίλα αργά, γέλα σαν τρελός, ζήσε αληθινά, και συγχώρεσε γρήγορα.»

Πηγές φωτογραφιών: 1, 2

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr