Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Taika

Η Tέχνη των Dramedies δια χειρός Taika Waititi

Το όνομα του Taika Waititi έχει γίνει συνώνυμο του απροσδόκητου και του ασυνήθιστου όσον αφορά τη δημιουργία ταινιών. Έχει χαράξει επάξια μια θέση στη κινηματογραφική βιομηχανία, κατακτώντας την τέχνη των Dramedies – ταινιών που συνδυάζουν άψογα το δράμα και την κωμωδία.

Αυτός ο -γεννημένος στη Νέα Ζηλανδία- σκηνοθέτης, συγγραφέας και ηθοποιός έχει ένα ξεχωριστό στυλ που αιχμαλωτίζει το κοινό, προσφέροντας μια απολαυστική, συχνά συγκινητική, εξερεύνηση της ανθρώπινης εμπειρίας. Η αφήγηση του Waititi συχνά αψηφά τα παραδοσιακά όρια του είδους, δημιουργώντας μια απολαυστική συγχώνευση χιούμορ και συναισθήματος. Έτσι ακριβώς και στα Dramedies που κατασκευάζει με τόσο μεγάλη μαεστρία, δε διστάζει λεπτό να εξερευνά την πολυπλοκότητα των ανθρώπινων σχέσεων, των κοινωνικών ζητημάτων ή των ιστορικών γεγονότων, όλα αυτά μ’ έναν τρόπο όσο γίνεται πιο “απαλό”.

 

Ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του Waititi είναι η κλίση του για ιδιόρρυθμους χαρακτήρες και ασυνήθιστο χιούμορ. Παίρνει καθημερινές καταστάσεις και χαρακτήρες, εμφυσώντας τους μια δόση εκκεντρικότητας και γοητείας. Ταινίες όπως το Hunt for the Wilderpeople και τo What We Do in the Swadows αποτελούν παράδειγμα της ικανότητάς του να παίρνει ασυνήθιστα θέματα και να τα μεταμορφώνει σε ελκυστικές και ξεκαρδιστικές αφηγήσεις.

Πέρα από τα ασυνήθιστα θέματα, όμως, έχει αποδείξει ότι ξέρει να χειρίζεται καλά και τα σοβαρά θέματα…θέματα όπως αυτά του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και της ναζιστικής Γερμανίας που είδαμε να καταπιάνεται στο Jojo Rabbit. Η ταινία είναι μια σατιρική άποψη για το μίσος και την κατήχηση, ιδωμένη μέσα από τα μάτια ενός νεαρού αγοριού του οποίου ο φανταστικός φίλος είναι μια εκκεντρική και κωμική εκδοχή του Αδόλφου Χίτλερ. Χρησιμοποιώντας το χιούμορ ως εργαλείο για την κριτική του μίσους και της άγνοιας, ο Waititi παραδίδει μια αφήγηση που προκαλεί σκέψη και που συνάμα ενθαρρύνει τον προβληματισμό.

Taika Waititi ταινίες

 

Τα Dramedies του Taika Waititi δεν είναι μόνο ένα μείγμα ειδών, αλλά και μια εκδήλωση της μοναδικής αφηγηματικής φωνής του. Εξερευνά άφοβα την ανθρώπινη εμπειρία, παρουσιάζοντάς την με έναν τρόπο που είναι συγγενής και εξαιρετικός. Με το ξεχωριστό του στυλ, αμφισβητεί τη συμβατική αφήγηση, αφήνοντας ανεξίτηλο το στίγμα του στο κινηματογραφικό τοπίο.

Συμπερασματικά, οι ταινίες του Taika Waititi αποτελούν απόδειξη της ικανότητάς του να δημιουργεί ταινίες που έχουν απήχηση στο κοινό σε βαθύ συναισθηματικό επίπεδο. Η ικανότητά του στην αφήγηση και η προθυμία του να αντιμετωπίσει σοβαρά θέματα με μια δόση χιούμορ τον ξεχώρισε ως master του είδους. Καθώς αυτή η κινηματογραφική ιδιοφυΐα συνεχίζει να δημιουργεί συναρπαστικές αφηγήσεις, το κοινό θα είναι σίγουρα εκεί να περιμένει με ανυπομονησία την επόμενη απολαυστική σύνθεση γέλιου και δακρύων.

Κείμενο: Γωγώ Μπόβαλη (Lavart)

 

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr