Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Στίβεν Κινγκ

Η AI διαβάζει βιβλία του Στίβεν Κίνγκ – Τί δήλωσε για αυτό ο αγαπημένος συγγραφέας;

 Ο Στίβεν Κινγκ, ο οποίος σχολίασε το ρεπορτάζ του Atlantic με άρθρο του στο περιοδικό εμφανίστηκε καθησυχαστικός στο θέμα της λογοτεχνικής εκπαίδευσης των αλγορίθμων της τεχνητής νουμοσύνης με τα βιβλία του. 

Τα βιβλία του Στίβεν Κινγκ χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση της τεχνητής νοημοσύνης. Αυτό έγινε γνωστό έπειτα από ένα δημοσίευμα του περιοδικού Atlantic και ο Στίβεν Κίνγκ γράφοντας ένα άρθρο σχετικά με αυτη την είδηση φάνηκε ιδιαίτερα καθησυχαστικός αν και προβληματισμένος.

Ο Στίβεν Κινγκ, ο εμβληματικός συγγραφέας τρόμου πίσω από μυθιστορήματα όπως το “It” και η “Λάμψη”, πιστεύει ότι η εναντίωση στην τεχνητή νοημοσύνη είναι μάταιη. Σε έναν κόσμο όπου η τεχνητή νοημοσύνη γίνεται γρήγορα μέρος της καθημερινότητάς μας, η συζήτηση σχετικά με τη χρήση της σε δημιουργικούς τομείς αναθερμαίνεται. Ο συγγραφέας των μπεστ-σέλερ έγραψε πρόσφατα ένα σχόλιο για το The Atlantic, αλλά σε αντίθεση με πολλούς στη δημιουργική βιομηχανία, ο King δεν φαίνεται να ενοχλείται:

«Ζούμε με αυτοοδηγούμενα αυτοκίνητα, τηλέφωνα που μας καθοδηγούν και ηλεκτρικές σκούπες σε σχήμα πιατάκι”, συλλογίστηκε ο King, διερωτώμενος αν μια μηχανή που διαβάζει μπορεί να μάθει να γράφει. Πιστεύει ότι ενώ τα κείμενα που δημιουργούνται από την τεχνητή νοημοσύνη (και πιθανώς η τέχνη γενικότερα) μπορεί να φαίνονται καλά με την πρώτη ματιά, δεν μπορούν να φτάσουν στο ίδιο επίπεδο με ένα έργο που φιλοτεχνεί ένας ταλαντούχος άνθρωπος.»

 Στίβεν Κινγκ

Κάποιοι πιστεύουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να καταστρέψει την ανθρωπότητα, αλλά ο Κινγκ -που θεωρείται ευρέως ο μετρ του τρόμου- δεν αισθάνεται ότι απειλείται από αυτήν. Πιστεύει ότι η δημιουργικότητα απαιτεί συναίσθημα, και ενώ κάποιοι μπορεί να ισχυριστούν ότι η τεχνητή νοημοσύνη το επιτυγχάνει αυτό, ο Κίνγκ παραμένει επιφυλακτικός. Ο συγγραφέας υποστηρίζει ότι η αντίσταση στην αναπόφευκτη πορεία της  τεχνητής νοημοσύνης είναι μάταιη, και ενώ είναι επιφυλακτικός απέναντι στην πιθανή ευαισθησία της ΤΝ, θεωρεί την απαγόρευση της χρήσης του έργου του ως άσκοπη παρεμπόδιση.

“Θα απαγόρευα τη διδασκαλία (αν αυτή είναι η λέξη) των ιστοριών μου σε υπολογιστές; Ούτε καν αν μπορούσα”.

Τεχνητή νοημοσύνη: Συμπεραίνει πως πίνακας που θεωρούνταν απομίμηση είναι αυθεντικός του Ραφαήλ

Αλλά σε αντίθεση με τον King, οι συγγραφείς και οι ηθοποιοί του Χόλιγουντ είναι στα όπλα για την απειλή της τεχνητής νοημοσύνης. Η Συντεχνία Συγγραφέων της Αμερικής (WGA) και η SAG-AFTRA έχουν προχωρήσει σε απεργία, την πρώτη κοινή απεργία εδώ και 63 χρόνια, διαμαρτυρόμενες για τα σχέδια της βιομηχανίας να αγκαλιάσει την Τεχνητή Νοημοσύνη μαζί με άλλες ανησυχίες.

 Στίβεν Κινγκ

Το συναίσθημα κατά της τεχνητής νοημοσύνης είναι αισθητό, με πολλούς καλλιτέχνες που εκφράζουν την πεποίθηση ότι η δουλειά τους χρησιμοποιείται άδικα από εκπαιδευτές τεχνητής νοημοσύνης που θα μπορούσαν τελικά να τους αποκόψουν από τις δημιουργικές βιομηχανίες. Αρκετοί ειδησεογραφικοί ιστότοποι έχουν μάλιστα εμποδίσει το OpenAI να ανιχνεύσει το περιεχόμενό τους για να εκπαιδεύσει νέα μοντέλα. Επιπλέον, υπάρχει μια συνεχιζόμενη μήνυση εναντίον εταιρειών που παράγουν εικόνες AI.

Ενώ η αποδοχή του King για το ρόλο της Τεχνητής Νοημοσύνης στο μέλλον είναι σαφής, αναγνωρίζει επίσης τις πιθανές προκλήσεις. Δεν αισθάνεται ότι καταπατείται η επικράτειά του, αλλά αναλογίζεται το μέλλον, αναφερόμενος στο μυθιστόρημα του D. F. Jones, “Colossus”, στο οποίο ένας ευαίσθητος υπολογιστής πιστεύει ότι η ανθρωπότητα θα τον αγαπήσει και θα τον σεβαστεί.

 Στίβεν Κινγκ

Αντί να καταφέρεται εναντίον της μηχανής, ο Κινγκ εμφανίζεται ανοιχτός στο να δει πού θα οδηγήσει η τεχνητή νοημοσύνη. Πιστεύει ότι η κοινωνία θα μπορούσε να προσαρμοστεί και να αγκαλιάσει την τεχνολογία, όπως έχουμε σήμερα τα smartphones.

Ο Κίνγκ καταλήγει τελικά στο συμπέρασμα ότι οι μηχανές προς το παρόν στερούνται πραγματικής δημιουργικότητας, αλλά αποφεύγει τις οριστικές προβλέψεις σχετικά με το αν η τεχνητή νοημοσύνη ταιριάζει με τους ανθρώπους. Με αληθινό τρόπο τρόμου, αφήνει ανοιχτή την πόρτα για το ενδεχόμενο η τεχνολογία να δημιουργήσει κάποτε ανθρώπινη τέχνη.

Πηγές φωτογραφιών: 1, 2, 3, 4, 5

Κλιντ Ίστγουντ: 10 ταινίες που μας πώρωσαν με το σκηνοθετικό του ταλέντο

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr