Η πιο επικίνδυνη πόλη του κόσμου, σβήστηκε από τον χάρτη γιατί ο αέρας της είναι τοξικός, και κυριολεκτικά σκοτώνει τον κόσμο.
Η “πιο επικίνδυνη πόλη του κόσμου” σβήστηκε επιτέλους από τον χάρτη, δεκαετίες αφότου οι κάτοικοι και οι περαστικοί άρχισαν να πεθαίνουν απλώς και μόνο από την εισπνοή του τοξικού αέρα της. Γνωστή ως το “Τσέρνομπιλ της Αυστραλίας”, η άλλοτε πολυσύχναστη πόλη των ορυχείων Γουίτενουμ είναι μια ανατριχιαστική υπενθύμιση του πόσο επικίνδυνος σιωπηλός δολοφόνος είναι ο αμίαντος.
Περιτριγυρισμένη από μισό εκατομμύριο στρέμματα τοξικής γης, η πόλη κατοικήθηκε μέχρι τον περασμένο Μάιο, παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις των αρχών και τους χιλιάδες θανάτους στη γη. Σήμερα, οι άνθρωποι εξακολουθούν να πεθαίνουν από αναπνευστικά προβλήματα, επειδή έμειναν για να επωφεληθούν από το γεγονός ότι η πόλη έγινε τουριστικός προορισμός για μια ολόκληρη νέα γενιά, αναφέρει η Sun.
Πολυτεχνείο: Σχολείο στην Καισαριανή «έκοψε» τη γιορτή – Τί συνέβη;
Η πόλη Γουίτενουμ ήταν το όνειρο των κατασκευαστών ακινήτων στο μακρινό παρελθόν. Η εξόρυξη μπλε αμιάντου ξεκίνησε όταν εγκαταστάθηκαν εδώ οι πρώτοι κάτοικοι και η υπόσχεση για θέσεις εργασίας και μια αναπτυσσόμενη βιομηχανία προσέλκυσε χιλιάδες οικογένειες από όλη τη χώρα. Αλλά αυτό που τράβηξε τους Αυστραλούς στο Γουίτενουμ ήταν επίσης αυτό που αργά αλλά σταθερά τους σκότωνε καθημερινά.
Μετά το θάνατο 2.000 εργαζομένων, το ορυχείο έκλεισε το 1996. Όμως ο αέρας παραμένει τοξικός μέχρι σήμερα, σε τέτοιο βαθμό που οι αυστραλιανές αρχές αποφάσισαν να σβήσουν την πόλη από τον χάρτη. Αφού κατεδαφίστηκαν τα κτίρια, σφραγίστηκε η χωματερή και αφαιρέθηκε κάθε ίχνος σύνδεσης, η πόλη εξαφανίστηκε εντελώς. Εκτός από τα 3 εκατομμύρια τόνους αμιάντου που εξακολουθούσαν να βρίσκονται στον αέρα της, αφού το 1980 που είχε υπολογιστεί το κόστος καθαρισμός του ανερχόταν στα 20 εκατομμύρια λίρες. Σήμερα θα ήταν απλά απλησίαστο.