Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Εδιμβούργο παγκόσμια πόλη της λογοτεχνίας

Η πρώτη παγκόσμια πόλη της λογοτεχνίας της UNESCO έβαλε τα “καλά της” και γιορτάζει

Ο ποιητής Μάικλ Πέντερσον που διορίστηκε φέτος, εξήρε τη λογοτεχνική κληρονομιά της πόλης, χαρακτηρίζοντάς την «λογοτεχνικό μεγαθήριο» και εκφράζοντας τον ενθουσιασμό του για τη συμβολή του στην πλούσια ιστορία της.

Το Εδιμβούργο συμπληρώνει 20 χρόνια ως η πρώτη πόλη της λογοτεχνίας. Η πρωτεύουσα της Σκωτίας γιορτάζει την πλούσια λογοτεχνική της κληρονομιά με πολυάριθμες εκδηλώσεις τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Η Han Kang, η νικήτρια του βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας και το βιβλίο της «Μάθημα Ελληνικών»

Το Εδιμβούργο ετοιμάζεται να φιλοξενήσει ένα διεθνές συνέδριο για τον εορτασμό των 20 χρόνων από τότε που ονομάστηκε η πρώτη στον κόσμο Πόλη της Λογοτεχνίας της UNESCO στις 13 Οκτωβρίου 2004. Ο χαρακτηρισμός αυτός αναγνώρισε την ιδιότητα του Εδιμβούργου ως «λογοτεχνικής πρωτεύουσας».

Από τότε, το Edinburgh City of Literature Trust, το οποίο αρχικά πρότεινε την ιδέα, έχει οργανώσει εκατοντάδες λογοτεχνικές εκδηλώσεις και έργα στην πόλη. Στα αξιοσημείωτα έργα περιλαμβάνεται η εγκατάσταση «Great Scott» του 2014 στο σταθμό Waverley, όπου οι τοίχοι και τα παράθυρα καλύφθηκαν με αποσπάσματα του Sir Walter Scott προς τιμήν της 10ης επετείου.Τα αποσπάσματα παραμένουν ένα δημοφιλές χαρακτηριστικό και σήμερα, υποδεχόμενα τους ταξιδιώτες στο σταθμό.

Ο Τζέραλντ Ρίτσαρντς, προσωρινός πρόεδρος του ιδρύματος, τόνισε τη μεταμορφωτική δύναμη της λογοτεχνίας, λέγοντας ότι το επερχόμενο συνέδριο θα προσφέρει ευκαιρίες για διεθνή συνεργασία, Σκωτσέζους συγγραφείς και περαιτέρω δημιουργικά έργα. Οι εκδηλώσεις του Trust κατά τη διάρκεια των ετών έχουν συμπεριλάβει προβολές ποίησης στον βράχο του Κάστρου του Εδιμβούργου και μια συνεργασία με τον σκηνοθέτη Terry Gilliam με μια φωτισμένη εγκατάσταση 10 μέτρων με ένα απόσπασμα του Δον Κιχώτη.

Το Scottish Book Trust σηματοδοτεί επίσης την επέτειο με την έναρξη δημόσιας ψηφοφορίας για την εύρεση του αγαπημένου μυθιστορήματος του Εδιμβούργου που διαδραματίζεται στην πόλη.

Η Val Walker από το Συμβούλιο της πόλης του Εδιμβούργου τόνισε την υπερηφάνεια που νιώθει η πόλη ως ιδρυτικό μέλος του δικτύου Πόλεων της Λογοτεχνίας της UNESCO. Σήμερα, 53 πόλεις κατέχουν τον χαρακτηρισμό αυτό, συνεργαζόμενες για την προώθηση της λογοτεχνίας, την υποστήριξη της ελευθερίας της έκφρασης και τη συμμετοχή διαφορετικών ακροατηρίων σε όλο τον κόσμο.

Αλλάζει το «BookTok» το μέλλον της λογοτεχνίας;

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr