Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
φράσεις από βιβλία

Η αγάπη της πρώτης σελίδας: 10 εναρκτήριες φράσεις βιβλίων που διαβάζουμε ξανά και ξανά

Οι εναρκτήριες ατάκες των βιβλίων είναι μια στιγμή που δυσκολα ξεχνάει ένας αναγνώστης, κάθώς είναι η πρώτη πύλη για να εισέλθουμε σ’ έναν νέο κόσμο.

Κάποιες πρώτες προτάσεις μοιάζουν με παλιούς φίλους που μας καλωσορίζουν ξανά και ξανά στις σελίδες τους. Έτσι, είπαμε να τις ξαναθυμηθούμε μαζί σας, αυτές τις εμβληματικές  παραγράφους – προτάσεις από τη λογοτεχνία που δεν μπορούμενα να σταματήσουμε να διαβάζουμε.

10 φράσεις από βιβλία που φωνάζουν «Σ’ αγαπώ» χωρίς να το λένε

Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι – Σημειώσεις από το υπόγειο

«Είμαι ένας άνθρωπος άρρωστος…Ένας κακός άνθρωπος. Άνθρωπος αποκρουστικός. Νομίζω ότι πάσχω από το συκώτι μου. Εδώ που τα λέμε, δεν σκαμπάζω γρυ σχετικά με την αρρώστια μου και σίγουρα δεν ξέρω από τι πάσχω. Δεν ακολουθώ καμιά θεραπεία και ποτέ δεν νοσηλεύτηκα για κάτι, παρότι τιμώ και την ιατρική και τους γιατρούς. Επιπλέον, είμαι δεισιδαίμων, στο έπακρον· εντάξει, τόσο όσο να εκτιμώ την ιατρική. (Είμαι αρκετά μορφωμένος για να είμαι δεισιδαίμων, μα είμαι δεισιδαιμων)».

Φραντς Κάφκα – Μεταμόρφωση

«Όταν ο Γκρέγκορ Σάμσα ξύπνησε ένα πρωινό από κακό όνειρο, βρέθηκε στο κρεβάτι του μεταμορφωμένος σε γιγάντια κατσαρίδα. Ήτανε ξαπλωμένος ανάσκελα, πάνω στη σκληρή ράχη του που ‘μοιζε με πανοπλία κι όταν σήκωνε λιγάκι το κεφάλι του μπορούσε να δει την τουρλωτή καφετιά κοιλιά του που ‘τανε χωρισμένη σε σκληρές καμπυλωτές δίπλες και που μόλις συγκρατούσε τα σκεπάσματά του για να ξεγλιστρήσουν τελείως από πάνω του. Τα πολυάριθμα ποδάρια του, που ήταν αξιοθρήνητα λεπτά σε σύγκριση με το υπόλοιπο κορμί του, ταλαντεύονταν ανήμπορα μπροστά στα μάτια του.»

Λέον Τολστόι – Άννα Καρένινα

«Οι ευτυχισμένες οικογένειες είναι ίδιες, όμως κάθε δυστυχισμένη οικογένεια είναι δυστυχισμένη με το δικό της τρόπο»

Αλμπέρ Καμύ – Ξένος

«Η μητέρα πέθανε σήμερα. Μπορεί και χθες. Δεν μπορώ να είμαι βέβαιος. Πήρα ένα τηλεγράφημα από το άσυλο: ‘Μητέρα σας απεβίωσε. Κηδεία αύριο. Θερμά συλλυπητήρια’. Όμως αυτό δε λέει τίποτε”. Αν και ”Μετά την κηδεία θα ‘ναι μια υπόθεση τακτοποιημένη και όλα θα ‘χουν μιαν όψη πιο επίσημη”.

Ο ήρωας, ο Μερσώ θέλει να τελειώνει με το θάνατο της μητέρας του όπως τελειώνεις μια εργασία καθημερινή, όπως ξεμπερδεύεις με μια δύσκολη υπόθεση στην οποία σε είχαν περιπλέξει χωρίς εσύ να γνωρίζεις το γιατί. Ο ήρωας ζητάει άδεια απ’ τη δουλειά του για να παραβρεθεί στην κηδεία της μητέρας του. Κάνει δηλαδή ότι θα έκανε οποιοσδήποτε γιος που έχανε τη μάνα του. Στη συνέχεια τα πράγματα αλλάζουν. Ο ήρωας δεν κάνει ότι θα έκανε ένας καθημερινός άνθρωπος, ότι θα έκανε ένας νεαρός γιος για τη μητέρα του. Γιατί ο ήρωας φέρεται έτσι;»

6 λόγοι για να μη διαβάζετε Καμύ αργά τη νύχτα (Μια υπαρξιακή ανακοίνωση κοινής ωφέλειας)

Ουμπέρτο έκο – Κοιμητήριο της Πράγας

«Ο περαστικός που εκείνο το γκρίζο πρωί του Μαρτίου του 1897 θα διέσχιζε, με δική του ευθύνη και κίνυδνο, την πλας Μομπέρ ή λα Μομπ, όπως την αποκαλούσε ο υπόκοσμος (…), θα βρισκόταν σε μιαν από τις ελάχιστες γωνιές του Παρισιού που είχαν διασωθεί από τα ξεκοιλιάσματα του βαρόνου Οσμάν, μέσα σ΄ ένα λαβύρινθο από δύσσοσμα δρομάκια, κομμένα στα δύο από τη λεωφόρο Μπιέβρ, η οποία πρόβαλλε εκέι κάτω από τα σπλάχνα της μητρόπολης που την κρατούσαν καιρό αιχμάλωτη, για να ξεχυθεί παράφορη, λαχανιασμένη και ρυπαρή στον κοντινό Σηκουάνα.»

Γκιστάβ Λε Μπον – Η ψυχολογία των μαζών 

«Επιχείρησα να προσεγγίσω ένα δύσκολο θέμα των μαζών με αποκλειστικά επιστημονικούς τρόπους, προπσθώντας δηλάδη να έχω μια μέθοδο και να αφήσω κατά μερος απόψεις, θεωρίες και αξιώματα. Νομίζω ότι μόνο έτσι μπορούμε να φτάσουμε στην ανακάλυψη ενός μικρού μέρους της αλήθειας, κυρίως όταν πρόκειται, όπως εδώ, για ένα αντικείμενο που παρουσιάζει συναρπαστικό ενδιαφέρον.»

Σάγκι Μπέιν – Douglas Stuart
«Η μέρα ήταν μουντή. Εκείνο το πρωί το μυαλό του τον είχε εγκαταλέιψει αφήνοντας το σώμα του να περιφέρεται μηχανικά εδώ κάτω. Το άδειο σώμα επέμενε αδιάφορα τη ρουτίνα του, ωχρό κι ανέκφραστο κάτω από τους λαμπτήρες φθορισμού, ενώ η ψυχή του αιωρούνταν πάνω από τους διαδρόμους και συλλογιζόταν μονάχα το αύριο. Το αύριο ήταν κάτι που άξιζε να προσδοκάς.»

Άλαν Πόε – Μερικές κουβέντες με μια μούμια (διήγημα)

Το συμπόσιο της προηγούμενης βραδιάς ξεπέρασε την αντοχή μου. Είχα ένα φοβερό πονοκέφαλο και νύσταζα απελπιστικά. Γι’ αυτό αντί να βγω έξω να περάσω το βράδυ μου , όπως είχα κανονίσει, μου πέρασε απ΄το μυαλό πως το πιο λογικό πράγμα που θα μπορούσα να κάνω ήταν να φάω μια μπουκιά από το βραδινό μου και να πάω κατευθείαν για ύπνο.»

Μαξ Στίρνερ –  Ο Μοναδικός και η ιδιοκτησία του

«Από τη στιγμή που ένας άνθρωπος βλέπει το φως του κόσμου προσπαθεί ν αβρει τον εαυτό του και να τον κεδίσει μέσα από τον κυκεώνα αυτού του κόσμου στον οποίο ρίχτηκε σαν ένα πιόνι ανάμεσα στα άλλα.»

Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες – Εκατό χρόνια μοναξιάς

«Πολλά χρόνια αργότερα, καθώς αντιμετώπιζε το εκτελεστικό απόσπασμα, ο συνταγματάρχης Aureliano Buendía θα θυμόταν εκείνο το μακρινό απόγευμα που ο πατέρας του τον πήγε να ανακαλύψει τον πάγο».

Διαβάστε περισσότερα για τα αγαπημένα μας βιβλία: 

Παρατηρήσαμε πως τα «Φιλαράκια» διάβαζαν πολλά βιβλία και τα καταγράψαμε όλα

Πρέπει να διαβάσεις τα 6 κλασικά βιβλία που μπήκαν στις τάσεις του Booktok το 2024

11 αποφθέγματα από τα βιβλία των νικητών των Βραβείων Νόμπελ λογοτεχνίας

2 βιβλία Ελλήνων συγγραφέων που αξίζουν να λατρευτούν με «μανία»

7 χαρακτήρες της Disney που έχουν «κόλλημα» με τα βιβλία

3 βιβλία για να γνωρίσετε τον Ντοστογιέφσκι χωρίς να βαρεθείτε ούτε στιγμή

Βιβλία που αξίζει να μισείς: Όταν η λογοτεχνία προκαλεί οργή

5 μη τετριμμένα βιβλία ψυχολογίας και φιλοσοφίας για να προκαλέσετε το μυαλό σας

«Όπου καίνε βιβλία, θα καίνε τελικά και ανθρώπους»: Όταν τα ολοκληρωτικά καθεστώτα είχαν κοινά «χόμπι»

4 «αιρετικά» σχολικά βιβλία που καταργήθηκαν από το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr