Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Σλήμαν ανασκαφές

Ερρίκος Σλήμαν: Η αλήθεια πίσω από τον «μύθο»

Ερρίκος Σλήμαν: Τα πρώτα χρόνια.

Ο Ερρίκος Σλήμαν είναι γνωστός ως ο άνθρωπος που ανακάλυψε την Τροία, αλλά ήταν πολλά περισσότερα: επιχειρηματίας, μανιακός ταξιδιώτης και συγγραφέας. Γεννήθηκε στη πόλη Νοϋμπούκοφ, στο δουκάτο του Μεκλεμβούργου Σβερίν από φτωχή οικογένεια.

Εξαιτίας μεγάλων οικονομικών προβλημάτων αναγκάσθηκε να εγκαταλείψει τις γυμνασιακές του σπουδές για να εργαστεί. Το 1848 έφτασε στην Αγία Πετρούπολη, όπου και άρχισε να αποκτά οικονομική δύναμη ασχολούμενος με το εμπόριο. Εκεί θα σπουδάσει αρχαία και νέα ελληνικά και το 1859 θα επισκεφτεί πρώτη φορά την Ελλάδα.

Ο νεαρός Ερρίκος Σλήμαν.

14 στοχαστικά αποφθέγματα του Τζορτζ Στάινερ, του τελευταίου υπερασπιστή της κριτικής ικανότητας

Η Τροία, οι ανασκαφές και η κριτική. 

Το 1890 κατά τη διάρκεια των ανασκαφών της Τροίας.

Άρχισε τις ανασκαφές της Τροίας το 1870, μετά τις ανασκαφές του στην Ιθάκη, όπου αναζήτησε χωρίς αποτέλεσμα το παλάτι του Οδυσσέα.

Οι ανασκαφές αυτές μπορεί να έφεραν στην επιφάνεια σημαντικά ευρήματα όμως όχι αυτά που πίστευε ο Σλήμαν. Η αντιεπιστημονική μέθοδός του προκάλεσε σημαντικές ζημιές σε αρκετά στρώματα της Τροίας. Σκοπός του Σλήμαν ήταν να βρει την Ομηρική Τροία όμως η βιαστική ανασκαφή του δεν ακολουθούσε τις αρχές της στρωματογραφίας, δηλαδή την μελέτη των διαδοχικών στρωμάτων του εδάφους.

Η Σοφία Σλήμαν με τους θησαυρούς που βρέθηκαν στο Χισαρλίκ.

Η αρχική εντύπωση του Σλήμαν ήταν πως η Ομηρική Τροία βρισκόταν στο στρώμα II (ένα από τα βαθύτερα στρώματα) και έτσι αφαίρεσε, ορθότερα, κατέστρεψε τα πιο πάνω στρώμα από την αρχή. Οι σύγχρονες έρευνες έχουν δείξει ότι η πιθανότερη θέση της Ομηρικής Τροίας είναι το στρώμα VII a,   το οποίο έχει καταστραφεί σε έναν μεγάλο βαθμό από τις ανασκαφές του Σλήμαν, με αποτέλεσμα η ακριβής μελέτη για την αποκατάσταση της ιστορίας της Τροίας να είναι σχεδόν αδύνατη.

Νομισματικό Μουσείο Αθηνών: Η αρχοντική κατοικία του Ερίκου Σλήμαν στην Αθήνα.

Μετά τον Σλήμαν οι ανασκαφές συνεχίστηκαν από τους  Wilhelm Dorpfeld και Carl Blegen οι οποίοι εργάστηκαν επιστημονικά και προσεκτικά βοηθώντας στην αποκατάσταση ορισμένων στρωμάτων. Συμπέρασμα; Ναι ο Σλήμαν και οι ανασκαφές του έφεραν στην επιφάνεια αρκετά σημαντικά ευρήματα αλλά έκρυψαν και άλλα εξίσου σημαντικά, αν όχι και σημαντικότερα.

Κείμενο: Ηρακλής Μίγδος (Lavart)

Πηγή φωτογραφιών

Πού οφείλεται η αντικοινωνικότητα, σύμφωνα με τον Σοπενάουερ;

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr