Τα φιλοσοφικά μυστικά του Επίκουρου προσφέρουν ένα μονοπάτι για μια ζωή γεμάτη ειρήνη, ικανοποίηση και στοχαστικό προβληματισμό.
Η φιλοσοφία του Επίκουρου επικεντρώνεται στην επιδίωξη μιας γαλήνιας και ικανοποιημένης ζωής, απαλλαγμένης από περιττές επιθυμίες και φόβους. Οι διδασκαλίες του μας προκαλούν να επανεξετάσουμε τις προτεραιότητές μας και να βρούμε τη χαρά στην απλότητα και την παρούσα στιγμή. Αυτή η συλλογή αποφθεγμάτων συμπυκνώνει την ουσία της σκέψης του, καλώντας μας να προβληματιστούμε βαθιά για τη ζωή μας και τη φύση της ύπαρξής μας.
«Σε κάθε επιθυμία πρέπει να τίθεται το ερώτημα: Τι θα μου συμβεί αν αυτό που θέλω γίνει πραγματικότητα;» Αυτό το ερώτημα βρίσκεται στην καρδιά της φιλοσοφίας του Επίκουρου, προτρέποντάς μας να εξετάζουμε τις συνέπειες των επιθυμιών μας και να αναζητούμε εκείνες που φέρνουν αληθινή εκπλήρωση και όχι φευγαλέα ευχαρίστηση.
Πώς επιχείρησε ο Επίκουρος ν’ ανακουφίσει το άγχος του θανάτου; Ο Ίρβιν Γιάλομ μας απαντά
10 αποφθέγματα του Επίκουρου
- Το ύψιστο αγαθό δεν είναι να επιδιώκουμε να κάνουμε το μεγαλύτερο δυνατό καλό, αλλά να επιδιώκουμε τη μεγαλύτερη δυνατή ηρεμία.
- Η τέχνη του να ζεις καλά και η τέχνη του να πεθαίνεις καλά είναι μία.
- Ο θάνατος δεν μας αφορά, γιατί όσο υπάρχουμε εμείς, ο θάνατος δεν είναι εδώ. Και όταν έρθει, εμείς δεν υπάρχουμε πια.
- Δεν πρέπει να καταστρέφουμε αυτά που έχουμε και να επιθυμούμε αυτά που δεν έχουμε, αλλά να θυμόμαστε πως ό,τι έχουμε ήταν αυτό που κάποτε ευχόμασταν.
- Χρωστάμε χάρη στην ευλογημένη φύση, που τα αναγκαία τα έκανε εύκολα να αποκτηθούν και τα δύσκολα να αποκτηθούν τα έκανε μη αναγκαία.
- Αν θέλεις να κάνεις κάποιον πλούσιο, μην του δίνεις χρήματα, να του αφαιρείς επιθυμίες.
- Θα πρέπει να βρούμε με ποιον θα φάμε και θα πιούμε, πριν βρούμε τι θα φάμε και θα πιούμε.
- Σε κάθε επιθυμία, πρέπει να τίθεται το ερώτημα: τι θα μου συμβεί αν πραγματοποιηθεί αυτό που θέλω και τι αν δεν πραγματοποιηθεί
- Μια φορά υπάρχουμε, δεν υπάρχει τρόπος να υπάρξουμε δυο φορές και μάλλον δεν θα υπάρξουμε ξανά ποτέ. Κι εσύ που δεν εξουσιάζεις το αύριο, αναβάλλεις τη χαρά. Και η ζωή πάει χαμένη με τις αναβολές και ο καθένας πεθαίνει απασχολημένος.
- Έχει ο Θεός τη βούληση να εμποδίσει το Κακό αλλά δεν μπορεί; Άρα δεν είναι Παντοδύναμος. Μπορεί αλλά δεν θέλει; Τότε δεν είναι Πανάγαθος. Έχει τόσο τη βούληση, όσο και τη δύναμη να το εμποδίσει; Τότε από πού προέρχεται το Κακό; Δεν έχει ούτε τη βούληση ούτε τη δύναμη; Τότε γιατί τον λέμε Θεό;https://www.lavart.gr/%ce%b5%cf%80%ce%af%ce%ba%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%bf%cf%82-%cf%80%ce%bb%ce%ac%cf%84%cf%89%ce%bd%ce%b1%cf%82-%cf%86%ce%b9%ce%bb%ce%bf%cf%83%ce%bf%cf%86%ce%b9%ce%b1/