Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Επίκουρος

Επίκουρος: Αποφθέγματα ενός αρχαίου «ψυχολόγου»

Επίκουρος: Αποκαλύπτοντας τη σοφία του αρχαίου φιλοσόφου μέσα από γεγονότα και αποφθέγματα

Ο  Επίκουρος στο μεγάλο μωσαϊκό της φιλοσοφικής σκέψης,  είναι ένας φωστήρας του οποίου οι ιδέες συνεχίζουν να αντηχούν στους διαδρόμους του χρόνου. Οι βαθιές ιδέες του για την ευτυχία, την ευχαρίστηση και την επιδίωξη μιας ήρεμης ζωής έχουν αφήσει ανεξίτηλο σημάδι στον ανθρώπινο στοχασμό. Ας ξεκινήσουμε ένα ταξίδι για να αποκαλύψουμε την ουσία του Επίκουρου, «βουτώντας» στη φιλοσοφία του, σε λιγότερο γνωστά γεγονότα και σε επιδραστικά αποφθέγματα που συνεχίζουν να εμπνέουν.

Η φιλοσοφία του Επίκουρου, ένας εορτασμός των απλών χαρών της ζωής και της επιδίωξης της ηρεμίας, συνεχίζει να βρίσκει εφαρμογή στον σύγχρονο κόσμο. Σε μια εποχή που καθοδηγείται από τον υλισμό και την υπερφόρτωση των αισθήσεων, η έμφαση που έδωσε στην ποιότητα των απολαύσεων και στην καλλιέργεια ουσιαστικών σχέσεων βρίσκει βαθιά απήχηση.

Διογένης: 11 αποφθέγματα ενός φιλοσόφου «ροκ σταρ»

1. Μια ματιά στην επικούρεια φιλοσοφία:

Ο Επίκουρος, που γεννήθηκε το 341 π.Χ. στο νησί της Σάμου, στην Ελλάδα, ίδρυσε μια σχολή σκέψης που προσπαθούσε να διαλευκάνει την πολυπλοκότητα της ανθρώπινης ύπαρξης. Η φιλοσοφία του, γνωστή ως επικούρεια, έδινε έμφαση στην επιδίωξη της απόλαυσης ως τον τελικό στόχο της ζωής, αν και μια εκλεπτυσμένη και στοχαστική απόλαυση που επικεντρώνεται στην ηρεμία και την απουσία πόνου.

2. Η επιδίωξη της ευχαρίστησης και οι αποχρώσεις της:

Οι ιδέες του Επίκουρου για την ηδονή απείχαν πολύ από την ηδονιστική υπερβολή. Πίστευε ότι η ύψιστη ηδονή προερχόταν από την απουσία σωματικού πόνου και ψυχικής οδύνης. Γι’ αυτόν, η αταραξία – μια κατάσταση γαλήνιας ικανοποίησης – ήταν το αποκορύφωμα της ανθρώπινης ευημερίας. Οι διδασκαλίες του προέτρεπαν τα άτομα να καλλιεργούν φιλίες, να ασχολούνται με πνευματικές αναζητήσεις και να διάγουν μια σεμνή ζωή για να επιτύχουν αυτή την ήρεμη κατάσταση.

3. Άγνωστα γεγονότα που αποκαλύφθηκαν:

– Ο Επίκουρος ίδρυσε τη φιλοσοφική του κοινότητα, τον Κήπο, στην Αθήνα. Χρησίμευε ως καταφύγιο για άτομα με ομοϊδεάτες που συμμετείχαν σε συζητήσεις και ζούσαν μια ζωή περισυλλογής.
– Οι απόψεις του για τους θεούς ήταν αντισυμβατικές. Ο Επίκουρος υποστήριζε ότι οι θεοί υπήρχαν, αλλά αδιαφορούσαν για τις ανθρώπινες υποθέσεις, εξαλείφοντας τον φόβο της θεϊκής τιμωρίας.
– Έγραψε πάνω από 300 έργα, αλλά μόνο μερικά αποσπάσματα έχουν επιβιώσει από το πέρασμα του χρόνου, αφήνοντας μεγάλο μέρος της φιλοσοφίας του ανοιχτό σε ερμηνείες.

4. Βιβλιογραφία του Brilliance:

Οι ιδέες του Επίκουρου έχουν περάσει στο πέρασμα των αιώνων, επηρεάζοντας αμέτρητους στοχαστές και μελετητές. Στα έργα του περιλαμβάνονται η “Επιστολή προς τον Μενόγειο”, οι “Κύριες διδασκαλίες” και το “Περί της φύσεως των πραγμάτων”.

5. Οι αρχές της Επικούρειας Σοφίας:

– Αναζητήστε τις απολαύσεις που οδηγούν στην ηρεμία, όχι την απόλαυση της υπερβολής.
– Καλλιεργήστε γνήσιες φιλίες για συναισθηματική ευημερία.
– Αγκαλιάστε την απλή ζωή και αποφύγετε τις περιττές επιθυμίες.

10 αποσπάσματα από τον Επίκουρο:

1. “Η τέχνη του να ζεις καλά και η τέχνη του να πεθαίνεις καλά είναι μία”.

2. “Μην χαλάς αυτό που έχεις επιθυμώντας αυτό που δεν έχεις”.

3. “Ο θάνατος δεν μας αφορά, γιατί όσο υπάρχουμε εμείς, ο θάνατος δεν είναι εδώ. Και όταν έρθει, εμείς δεν υπάρχουμε πια”.

4. “Δεν πρέπει να θεωρείται τυχερός ο νέος, αλλά ο γέρος που έχει ζήσει καλά”.

5. “Όχι αυτό που έχουμε, αλλά αυτό που απολαμβάνουμε, αποτελεί την αφθονία μας”.

6. “Δεν χρειαζόμαστε τόσο τη βοήθεια των φίλων μας όσο την εμπιστοσύνη της βοήθειάς τους σε περίπτωση ανάγκης”.

7. “Σοφός είναι εκείνος που δεν στενοχωριέται για όσα δεν έχει, αλλά χαίρεται για όσα έχει”.

8. “Η φυσική δικαιοσύνη είναι μια υπόσχεση αμοιβαίου οφέλους, για να αποτρέψει έναν άνθρωπο από το να βλάψει ή να ζημιωθεί από έναν άλλο”.

9. “Το ύψιστο αγαθό δεν είναι να επιδιώκουμε να κάνουμε το μεγαλύτερο δυνατό καλό, αλλά να επιδιώκουμε τη μεγαλύτερη δυνατή ηρεμία”.

10. “Όσο μεγαλύτερη είναι η δυσκολία, τόσο μεγαλύτερη είναι η δόξα στην υπέρβασή της. Οι επιδέξιοι πιλότοι κερδίζουν τη φήμη τους από τις καταιγίδες και τις τρικυμίες”.

 

Ηράκλειτος: 10 αποφθέγματα του «σκοτεινού» φιλοσόφου

 

Φωτογραφία εξωφύλλου

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr