Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Ελύτης αρχαία ελληνικά

Οι σκέψεις του Ελύτη για την κατάργηση της διδασκαλίας των αρχαίων ελληνικών

Όπως είναι γνωστό ο νόμος του Κωνσταντίνου Καραμανλή για την κατάργηση της καθαρεύουσας εν μία νυκτί αποδοκιμάστηκε από μεγάλο μέρος της εκπαιδευτικής κοινότητας. Επίσης, η απόφαση θεωρήθηκε πως είχε πολιτικά κριτήρια και όχι γλωσσολογικά – επιστημονικά.

Έτσι, λοιπόν στις 27 Ιανουαρίου του 1976 μια μακρά συνεδρίαση στο κτίριο του Υπουργείου Παιδείας ολοκληρώνεται. Η ιστορική απόφαση έχει ληφθεί: η δημοτική καθιερώνεται ως η μόνη γλώσσα διδασκαλίας σε όλες τις βαθμίδες της υποχρεωτικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα.

Στην ιστορική συνάντηση προέδρευσε ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής και συμμετείχαν ο υπουργός και οι υφυπουργοί Παιδείας, πρυτάνεις πανεπιστημίων, πανεπιστημιακοί και πρόεδροι εκπαιδευτικών σωματείων.

Παρών ήταν και ο βουλευτής Επικρατείας του ΕΚΝΔ Ευάγγελος Παπανούτσος, ο οποίος λίγο πριν τη χούντα ήταν ο εμπνευστής της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης που εισήγαγε η κυβέρνηση Παπανδρέου.

Η Αρχαία Ελληνική γλώσσα για πρώτη φορά με διεθνή πιστοποίηση

 

Η ιστορική συνάντηση της 27ης Ιανουαρίου

Το γλωσσικό ζήτημα ήταν μόνο ένα από τα θέματα της διαβούλευσης. Το κεντρικό θέμα ήταν το εκπαιδευτικό σύστημα και οι παθογένειές του. Ωστόσο, η κατάργηση της καθαρεύουσας, όπως ήταν λογικό, μονοπώλησε το ενδιαφέρον της ελληνικής κοινωνίας. Συγκεκριμένα, η απόφαση ανέφερε ότι όλα τα σχολικά βιβλία έπρεπε να ξαναγραφούν στη δημοτική, ενώ ακόμη και τα κείμενα των αρχαίων φιλοσόφων στο Γυμνάσιο θα διδάσκονταν πλέον μόνο από μετάφραση, για να είμαστε πιο ακριβείς μόνο στη νεοελληνική απόδοση.

Υπήρχαν αρκετές αντιδράσεις και όχι μόνο από συντηρητικούς. Μέσα σε αυτούς υπήρχαν και αρκετοί που χάρηκαν, όπως μεγάλος μέρος του αριστερού ακροατηρίου, όπου επιθυμούσε και την κατάργηση των αρχαίων ελληνικών.

Μάλιστα ο Κ. Τσάτσος (προτού γίνει Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν υπουργός Πολιτισμού) κατέθεσε πως ο Κωνσταντίνος Καραμανλής τον είχε καλέσει στο γραφείο του μαζί με τον Ευάγγελο Παπανούτσο τους ανακοίνωσε ότι θα έπρεπε κάποια στιγμή να σκεφθούν το ενδεχόμενο να συνδυασθεί το ελληνικό αλφάβητο με το λατινικό, να εξετασθεί ακόμη και το θέμα της φωνητικής γραφής.

Βέβαια, οι  ομοτράπεζοι του διαφώνησαν και απείλησαν με παραίτηση. Έτσι απέσυρε το θέμα ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Λίγα χρόνια αργότερα ο Καραμανλής έδωσε το πράσινο φως για την κατάργηση των τόνων και των πνευμάτων (Βέβαια, η υλοποίηση έγινε αρκετά αργότερα με την  κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου).

Όπως είπε ο υπουργός Παιδείας, Γεώργιος Ράλλης, σε μια ομιλία του στη Βουλή:

«Καθαρεύουσα και δημοτική είναι γνήσια τέκνα της Αρχαίας Ελληνικής. Η καθαρεύουσα όμως, σαν πρωτότοκη απεβίωσε. Και σήμερα, με το νομοσχέδιο υπογράφουμε τη ληξιαρχική πράξη θανάτου της».

Αντίστοιχα ο Οδυσσέας Ελύτης είχε δηλώσει για την κατάργηση των αρχαίων:

«Εγώ δεν ξέρω να υπάρχει παρά μία γλώσσα, η ενιαία ελληνική, όπως εξελίχτηκε από την…Αρχαία και που έπρεπε να είναι το μεγάλο καμάρι μας και το στήριγμα. Οι ρίζες της είναι εκεί στα Αρχαία και λυπάμαι που καταργήθηκαν στα γυμνάσια.

Διαβάστε περισσότερα για την ελληνική γλώσσα:

20 από τα πιο συνηθισμένα λάθη στην ελληνική γλώσσα

Μπαμπινιώτης: 3 από τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουμε στην ελληνική γλώσσα

Διονύσιος Σολωμός, Ο ποιητής που πάντρεψε τη λαϊκή παράδοση με τη δημοτική γλώσσα

Πότε βάζουμε δύο τόνους στις λέξεις;

9 σπάνιες λέξεις της νεοελληνικής που μάλλον δεν χρησιμοποιήσαμε ποτέ

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr