χριστουγεννα ελλαδα

Ελληνικά Χριστούγεννα: Τα 7 έθιμα που αναβιώνουν κάθε Δεκέμβρη

Τα Χριστούγεννα αναδύονται ως η πιο όμορφη εποχή του έτους, όπου μικροί και μεγάλοι απολαμβάνουν τη γιορτινή ατμόσφαιρα, στολίζοντας τα χριστουγεννιάτικα δέντρα και ενώνοντας τις φωνές τους σε χριστουγεννιάτικα τραγούδια.

10 ατάκες που έχουμε βαρεθεί να ακούμε στα γιορτινά τραπέζια

Στην Ελλάδα, τα Χριστούγεννα αποτελούν σημαντική και ξεχωριστή γιορτινή περίοδο. Τα έθιμα ποικίλουν σε κάθε γωνιά της χώρας, προσφέροντας έναν μοναδικό πολιτισμικό πλούτο. Ας δούμε λοιπόν, 7 χριστουγεννιάτικα έθιμα στην Ελλάδα.

Το Χριστόψωμο

Παραμονή Χριστουγέννων, οι νοικοκυρές συνήθως ετοιμάζουν το παραδοσιακό χριστόψωμο. Η ιδιαιτερότητα αυτού του είδους ψωμιού βρίσκεται στο σχήμα του, καθώς και στα διακοσμητικά στοιχεία που φέρει. Εκτός από τον σταυρό από ζύμη που τοποθετείται στη μέση, οι νοικοκυρές συνήθιζαν να το διακοσμούν με διάφορα σχέδια, προσδίδοντάς του έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα. Το ψωμί αυτό αφιερώνεται στη γέννηση του Χριστού και αποτελεί σημαντικό στοιχείο των γιορτινών ετοιμασιών σε πολλά ελληνικά νοικοκυριά.

Τα 7 έθιμα που αναβιώνουν κάθε Δεκέμβρη

 

Το χριστουγεννιάτικο καράβι

Τα Χριστούγεννα στην Ελλάδα είναι συνδυασμένα με το στόλισμα του δέντρου, ένα έθιμο που, παρότι διαδεδομένο, δεν ανήκει στην παραδοσιακή ελληνική κουλτούρα, αλλά εισήχθη κατά την περίοδο του βασιλιά Όθωνα. Στο παρελθόν, οι Έλληνες είχαν ένα διαφορετικό έθιμο στολισμού, το οποίο περιλάμβανε το καράβι. Αυτό το έθιμο πηγάζει από το γεγονός ότι οι Έλληνες είναι ένας κατεξοχήν ναυτικός λαός, και το χριστουγεννιάτικο καράβι ήταν συνηθισμένο στις παραθαλάσσιες περιοχές.

Τα 7 έθιμα που αναβιώνουν κάθε Δεκέμβρη

 

Το σπάσιμο του ροδιού

Την Πρωτοχρονιά, ένα διαδεδομένο έθιμο στην Ελλάδα είναι το σπάσιμο ενός ροδιού για να φέρει καλοτυχία στο σπίτι. Αυτό το έθιμο φέρνει μια συμβολική έννοια ευφορίας και γονιμότητας και είναι παραδοσιακό σε πολλές οικογένειες σε όλη την Ελλάδα.

Τα 7 έθιμα που αναβιώνουν κάθε Δεκέμβρη

 

Η βασιλόπιτα

Η παράδοση της βασιλόπιτας συνδέεται με τον Μέγα Βασίλειο από την Καισαρεία, σύμφωνα με τον μύθο. Ο Μέγας Βασίλειος, με σκοπό να διανείμει χρήματα στους φτωχούς, επέλεγε να τα κρύβει μέσα σε πίτες. Κατά την κοπή της βασιλόπιτας, το φλουρί είναι ένα κρυμμένο στοιχείο μέσα σε ένα κομμάτι της. Αυτό το σύμβολο αντιπροσωπεύει την τύχη και την ευλογία. Σύμφωνα με την παράδοση, ο άνθρωπος που βρίσκει το φλουρί θεωρείται τυχερός και συχνά του αποδίδεται ένα είδος ευλογίας ή να είναι ο «βασιλιάς» της ημέρας.

Τα 7 έθιμα που αναβιώνουν κάθε Δεκέμβρη

 

Γουρουνοχαρά

Η γιορτή του «Γρουνοστέφανου» αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα έθιμα στη Θεσσαλία. Η προετοιμασία για το σφάξιμο του γουρουνιού γίνεται με μεγάλη φροντίδα και η διαδικασία ακολουθείτε από ένα γλέντι που διαρκεί μέχρι τα ξημερώματα. Η ολοκλήρωση αυτής της εργασίας είχε ως στόχο την προώθηση του γλεντιού και της χαράς, γι’ αυτό η μέρα αυτή καθιερώθηκε ως «Γουρουνοχαρά. Σε πολλές περιοχές της Θεσσαλίας, τα γουρούνια σφάζονται στις 27 Δεκεμβρίου, την ημέρα του Αγίου Στεφάνου, και γι’ αυτό η γιορτή αποκαλείται «Γρουνοστέφανος.

Τα 7 έθιμα που αναβιώνουν κάθε Δεκέμβρη
larissapress.gr

Οι Μωμόγεροι

Οι Μωμόγεροι είναι ένα παραδοσιακό θέατρο που παρουσιάζεται στα χωριά Πλατανιά και Σιταγροί του Νομού Δράμας, έχοντας τις ρίζες του στον ποντιακό πολιτισμό. Η ονομασία προέρχεται από τις λέξεις «μίμος» ή «μώμος» και «γέρος», αναφερόμενη στις μιμητικές κινήσεις των πρωταγωνιστών. Οι Μωμόγεροι φορούν τομάρια ζώων και στολές που αναπαριστούν ανθρώπους οπλισμένους με σπαθιά, έχοντας τη μορφή γεροντικών προσώπων. Εμφανίζονται κατά τη διάρκεια των δώδεκα ημερών των εορτών και περιφέρονται στους δρόμους των χωριών, τραγουδώντας κάλαντα και ευχές. Οι κάτοικοι περιμένουν την εμφάνισή τους, ελπίζοντας σε τύχη για τη νέα χρονιά. Αντίστοιχες παραλλαγές του εθίμου συναντώνται και σε άλλες περιοχές, όπως τα Ραγκουτσάρια στην Κοζάνη και την Καστοριά.

Τα 7 έθιμα που αναβιώνουν κάθε Δεκέμβρη
mpetskas.com

Κόλιντα Μπάμπω

Στην περιοχή της Πέλλας, το έθιμο της «Κόλιντα Μπάμπω» αναβιώνει ακόμη και σήμερα. Κατά το βράδυ της 23ης Δεκεμβρίου, οι κάτοικοι ανάβουν φωτιές και φωνάζουν το σύνθημα «Κόλιντα Μπάμπω», που σημαίνει «σφάζουν, γιαγιά». Το έθιμο αναπαριστά τη σφαγή των αρσενικών νηπίων από τον Ηρώδη. Η φωτιά λειτουργεί ως προειδοποίηση προς τους κατοίκους, όχι μόνο για τον Ηρώδη, αλλά και για τα πιθανά κακά που μπορεί να φέρει η νέα χρονιά. Αυτά τα έθιμα αποτελούν μόνο μερικά από τα πολλά που επιζούν και αναβιώνουν στην Ελλάδα, διατηρώντας τη σύνδεσή τους με την παράδοση και την ιστορία.

Τα 7 έθιμα που αναβιώνουν κάθε Δεκέμβρη

Το Χριστουγεννιάτικο Μινιόν για τα παιδιά των 80’s ήταν μια εμπειρία που δεν θα ζήσεις ποτέ (BINTEO)

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr