Στο απομακρυσμένο χωριό Μουλέγκνς της Ελβετίας, ένα νέο κτίσμα ξεπροβάλλει θυμίζοντας αρχιτεκτονική «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών», με μια ξεχωριστή λεπτομέρεια: ο Πύργος Άλβα κατασκευάζεται αποκλειστικά με τεχνολογία 3D εκτύπωσης.
Μέγας Αλέξανδρος: Η τεχνητή νοημοσύνη ανακατασκεύασε το πρόσωπό του (ΦΩΤΟ)
Αυτός ο «λευκός πύργος» ύψους 30 μέτρων σχεδιάστηκε από τους αρχιτέκτονες Μπέντζαμιν Ντίλενμπεργκερ και Μίχαελ Χανσμάιερ (που το 2013 ολοκλήρωσαν το πρώτο 3D εκτυπωμένο δωμάτιο στον κόσμο) και χτίζεται στο Πανεπιστήμιο ETH Ζυρίχης χρησιμοποιώντας ρομποτική διαδικασία εξώθησης σκυροδέματος. Η μέθοδος αυτή, σύμφωνα με το πανεπιστήμιο, μειώνει τη χρήση υλικών κατά το ήμισυ.
Τα ρομπότ εκτύπωσης χρησιμοποιούν ακροφύσια για να τοποθετούν λεπτές στρώσεις από σκυρόδεμα, χτίζοντας σταδιακά τον πύργο. Όταν ολοκληρωθεί, ο Πύργος Άλβα θα είναι από τα ψηλότερα 3D εκτυπωμένα κτίσματα στον κόσμο.
Η κατασκευή θα μεταφερθεί στο Μουλέγκνς σε προκατασκευασμένα κομμάτια. Συναρμολογημένος, ο πύργος θα φιλοξενεί μουσικές και θεατρικές παραστάσεις στο ορεινό πέρασμα Τζούλιερ. Οι επισκέπτες θα φτάνουν στην κορυφή με σπειροειδή σκάλα.
Ο Πύργος Άλβα θα παραμείνει στη θέση του για πέντε χρόνια, με τη δομή του να επιτρέπει την αποσυναρμολόγηση και μεταφορά του μετά το πέρας αυτής περιόδου.
Δείτε τις εικόνες παρακάτω:
10 Πολιτιστικοί Φάροι: Τα νέα μουσεία που ανοίγουν το 2024 (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)