Η Ελένη Κικίδου, το διάσημο μέντιουμ που φημίζεται για τη συνεργασία της με τις αστυνομικές αρχές, εξιχνίασε με επιτυχία δύο από τις πιο φρικτές εγκληματικές υποθέσεις στην ιστορία, κερδίζοντας τον τίτλο του μέντιουμ της Ελλάδας. Γνωστή για τον καθοριστικό της ρόλο στη σύλληψη του διαβόητου “Δράκου της Βουλιαγμένης”, άφησε ανεξίτηλο σημάδι στη σύγχρονη ιστορία με τις αξιοσημείωτες διαισθητικές της ικανότητες.
Τη δεκαετία του 1950, η ελληνική αστυνομία αναζήτησε την εμπειρία ενός μέντιουμ για να βοηθήσει στην επίλυση εγκληματικών ερευνών, οδηγώντας στην ανάδειξη της Ελένης Κικίδου σε οικείο όνομα λόγω των εξαιρετικών διαισθητικών της ταλέντων. Από τριών ετών ανακάλυψε ότι διέθετε εξαιρετικές ικανότητες. Η Ελένη Κικίδου, αν και αμφιλεγόμενη, θεωρήθηκε ως ένα από τα αξιοσημείωτα παραδείγματα ατόμων με πνευματικά χαρίσματα, που απέφευγαν να εκμεταλλεύονται τον κόσμο για να μαντεύουν ή να εξαπατούν ανυποψίαστους πελάτες.
Τί είναι η «επιστήμη» της Παραψυχολογίας; Ένα ταξίδι στα παραφυσικό!
Όχι μόνο βοήθησε στην εξιχνίαση αποτρόπαιων εγκλημάτων, αλλά αφιερώθηκε και σε ανθρωπιστικές προσπάθειες κατά τη διάρκεια του πολέμου, λειτουργώντας συσσίτια με το ψευδώνυμο «Παυφλόσκαγια Νούμερο 13» και συμμετέχοντας ενεργά στο αντιστασιακό κίνημα μέχρι τη φυλάκισή της.
Ως η νεότερη μαθήτρια του Άγγελου Τανάγρα, ιδρυτή της Εταιρείας Ψυχικών Ερευνών, η Κικίδου τελειοποίησε τη διαισθητική της ικανότητα μέσω αυστηρών πειραματισμών και αυτοΰπνωσης. Οι συναντήσεις της με αξιόλογες προσωπικότητες της εποχής, όπως ο Άγγελος Σικελιανός και ο Παύλος Νιρβάνας, εμπλούτισαν την κατανόησή της για την παραψυχολογία και την ίδια τη ζωή.
«Όταν πρωτοσυνάντησα τον Άγγελο Τανάγρα με πλημμύρισε δέος» διηγούνταν η Ελένη Κικίδου. «Ήταν κομψός και είχε έναν αέρα ξεχωριστό. Με πλησίασε – μικρό κορίτσι ήμουν τότε- και μου είπε: Καλημέρα Ελενίτσα. Κι εγώ ένιωσα μπροστά του πολύ μικρή αισθάνθηκα συστολή και φόβο που γρήγορα έγινε σεβασμός και θαυμασμός στο πρόσωπο ενός ανθρώπου που υπήρξε για εμένα Δάσκαλος και τολμώ να πω και πνευματικός μου πατέρας. Κάθε μέρα που περνούσα στη σχολή του Τανάγρα ήταν για μένα ένα μεγάλο μάθημα.
Όχι μόνο μάθημα πάνω στην επιστήμη της παραψυχολογίας, αλλά μάθημα ζωής. Δεν θα ξεχάσω ποτέ πως ο Τανάγρας επειδή ήμουν παιδάκι και μάλιστα πολύ όμορφο, όπως έλεγαν, με έπαιρνε από το χέρι και συστήνοντάς με στους ακροατές των διαλέξεων τους έλεγε «Να σας συστήσω και τον Βενιαμίν μας». Ήμουν η μικρότερη σε ηλικία από όλα τα μέντιουμ της ομάδας που έπαιρναν μέρος στα πειράματα.»
Παρά την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και την κατοχή που ακολούθησε, η ενασχόληση της Κικίδου με την παραφυσική έρευνα και την Εταιρεία Ψυχικών Ερευνών διακόπηκε απότομα. Ωστόσο, η φήμη της ως προικισμένου μέντιουμ συγκέντρωσε την προσοχή τόσο των Ιταλών κατακτητών όσο και των μαχητών της αντίστασης, οδηγώντας στη στρατολόγησή της στο αντιστασιακό κίνημα στην τρυφερή ηλικία των 16 ετών.
«Θυμάμαι τον ήχο από τις ρόδες των αυτοσχέδιων καροτσιών που έφτιαχναν μικρά παιδιά σκελετωμένα. Μ’ αυτά γυρνούσαν στα μέρη που έτρωγαν οι κατακτητές κι έπαιρναν ό,τι έβρισκαν για να χορτάσουν την πείνα τους. Σ’ αυτά τα καρότσια μετέφεραν άψυχα σκελετωμένα κορμιά με πρησμένες κοιλιές στους δρόμους της Αθήνας»
Από το 1940 έως το 1941, που διήρκεσε περίπου ένα χρόνο, συντόνιζε τα συσσίτια στο κέντρο της Αθήνας. Ενώ εξασφάλιζε την καθημερινή προμήθεια τροφίμων, καλλιεργούσε επίσης εγκάρδιες σχέσεις με τον Ιταλό στρατηγό Γκελόζο. Ο στόχος της ήταν ξεκάθαρος: να σταθεί δίπλα σε υψηλόβαθμους αξιωματικούς του ιταλικού στρατού για να αντλήσει πληροφορίες για τα σχέδιά τους. Σε πολλές περιπτώσεις, απέκτησε με επιτυχία πληροφορίες σχετικά με τις κινήσεις τους.
Η επιδέξια δικτύωσή της και οι ικανότητές της οδήγησαν σε περαιτέρω αποστολές. Αρχικά της ανατέθηκε να βοηθήσει στην απελευθέρωση φυλακισμένων συντρόφων, αργότερα επιλέχθηκε από την Αντίσταση για την απαιτητική αποστολή της απαγωγής του Τζελόσο. Η καθοδήγηση του στρατηγού σε μια καθορισμένη τοποθεσία για την απαγωγή έπεσε πάνω στην Κικίδου. Ήταν η αινιγματική της διττότητα που τελικά οδήγησαν στη σύλληψή της. Ωστόσο, η φυλάκισή της επισπεύσθηκε από την παρέμβασή της για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση τεσσάρων συλληφθέντων συντρόφων της.
Τι συνέβη στη Μεγάλη Ύφεση της Ευρώπης; 10 σημαντικά γεγονότα που πρέπει να γνωρίζεις