Η Μαρία Μοντεσσόρι, η διάσημη Ιταλίδα γιατρός και παιδαγωγός, φημίζεται για την ανάπτυξη της μεθόδου της Μοντεσσόρι.
Ωστόσο, ένας επίμονος μύθος υποστηρίζει ότι εγκατέλειψε το μοναχοπαίδι της, τον Μάριο Μοντεσσόρι. Αυτό το άρθρο έχει ως στόχο να διαλευκάνει το τοπίο.
Πρώιμη ζωή και γέννηση του Μάριο
Το 1898 η Μαρία Μοντεσσόρι γέννησε τον γιο της, Μάριο, μετά από σχέση με τον συνάδελφό της Δρ. Τζουζέπε Μοντεσάνο. Λόγω των κοινωνικών προτύπων της εποχής, το γεγονός ότι ήταν ανύπαντρη μητέρα έθετε πολλά προβλήματα στην κοινωνική αποδοχή της. Η Μαρία Μοντεσσόρι έδωσε το παιδί της σε μια εύπορη ανάδοχη οικογένεια κοντά στην Ρώμη με τη συμφωνία να συμμετέχει κανονικά στη ζωή του ως μητέρα του.

Όταν ο Μάριο ήταν περίπου 15 ετών επανενώθηκε με τη μητέρα του, ο δεσμός τους ισχυροποιήθηκε τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο. Ο Μάριο έγινε ο στενότερος συνεργάτης της Μαρίας, βοηθώντας στην ανάπτυξη και την προώθηση της εκπαιδευτικής μεθόδου Μοντεσσόρι παγκοσμίως.
(Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο παρακάτω)
Η συνέχιση της μεθόδου από τον Μάριο.
Μετά τον θάνατο της Μαρίας Μοντεσσόρι το 1952, ο Μάριο συνέχισε την κληρονομιά της, αναλαμβάνοντας το Association Montessori Internationale (AMI), εξασφαλίζοντας τη διατήρηση και διάδοση της μεθόδου σε παγκόσμια κλίμακα. Ο ισχυρισμός ότι η Μαρία Μοντεσσόρι εγκατέλειψε το παιδί της είναι μια παρανόηση. Ενώ οι κοινωνικές πιέσεις και οι σπουδές της Μαρίας επέβαλαν έναν προσωρινό χωρισμό και ανάγκη για βοήθημα στο μεγάλωμα του μικρού Μάριο, η Μαρία δεν εγκατέλειψε το παιδί της αλλά διατήρησε τη σχέση με τον γιο της και μαζί συνέβαλαν σημαντικά στην εκπαίδευση.
Ας μελετήσουμε και μερικά αποφθέγματά της Μαρίας Μοντεσσόρι:
1.«Η εκπαίδευση ακόμα κι ενός μικρού παιδιού, δεν έχει στόχο να το προετοιμάσει για το σχολείο, αλλά για τη ζωή.»
2.«Ποτέ μη βοηθάτε ένα παιδί σε μια εργασία που νοιώθει ότι μπορεί να την καταφέρει μόνο του.»
3.«Η πρώτη απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη του παιδιού είναι η συγκέντρωση. Το παιδί που συγκεντρώνεται είναι απέραντα ευτυχισμένο.»
4.«Αφήστε τα παιδιά να είναι ελεύθερα. Ενθαρρύνετέ τα. Αφήστε τα να βγουν έξω όταν βρέχει. Αφήστε τα να βγάλουν τα παπούτσια τους όταν βρουν μια λιμνούλα με νερό. Και όταν το γρασίδι στα λιβάδια είναι υγρό από τις δροσοσταλίδες, αφήστε τα να τρέξουν πάνω του και να το ποδοπατήσουν με τα γυμνά τους πόδια. Αφήστε τα να ξεκουραστούν ειρηνικά όταν ένα δέντρο τα προσκαλεί να κοιμηθούν κάτω από τη σκιά τους. Αφήστε τα να φωνάξουν και να γελάσουν όταν ο ήλιος τα ξυπνάει το πρωί.»
Τί είναι η μέθοδος Μοντεσσόρι; 15 facts για την πιο δημοφιλή μέθοδο στην Ελλάδα