Σιμόπουλος

Δ. Σιμόπουλος: Αποφθέγματα ενός οραματιστή των άστρων – ΒΙΝΤΕΟ

Δ. Σιμόπουλος: αποφθέγματα ενός πρωτοπόρου αστροφυσικού στην εκπαίδευση και την επικοινωνία

Ο Διονύσης Σιμόπουλος, ένας αγαπημένος αστροφυσικός, όπου μέσω σημαντικών συγγραφικών συνεισφορών, στον Τύπο, την τηλεόραση όχι μόνο μετέδωσε με αμεσότητα τις περίπλοκες λεπτομέρειες της αστροφυσικής, αλλά και πυροδότησε ένα αίσθημα δέους και περιέργειας στους αναγνώστες και τους θεατές όλων των ηλικιών για την επιστήμη.

Το πεδίο της αστρονομίας αποτελεί εδώ και πολύ καιρό μια πύλη προς το σύμπαν, πυροδοτώντας την περιέργεια και τον θαυμασμό για το σύμπαν που μας περιβάλλει. Ανάμεσα στους φωστήρες που αφιέρωσαν τη ζωή τους για να φωτίσουν τα ουράνια μυστήρια για τις μάζες ήταν και ο Διονύσης Σιμόπουλος, μια διακεκριμένη προσωπικότητα στην αστρονομική εκπαίδευση και επικοινωνία. Γεννημένος στις 8 Μαρτίου 1943 στα Ιωάννινα και πεθαίνοντας στις 7 Αυγούστου 2022 στην Αθήνα, η κληρονομιά του συνεχίζει να λάμπει έντονα, αφήνοντας ανεξίτηλο σημάδι στον κόσμο της επιστημονικής εκπαίδευσης.

Ντμίτρι Σοστακόβιτς: Μια συμφωνία ανθεκτικότητας εν μέσω σοβιετικής καταπίεσης

Ο Διονύσης Σιμόπουλος ξεκίνησε με ένα φλογερό πάθος για τα αστέρια. Αυτό το πάθος τον οδήγησε να υπηρετήσει ως επίτιμος διευθυντής του Ευγενίδειου Πλανηταρίου, ενός θεσμού υψηλού κύρους που έχει λειτουργήσει ως φάρος αστρονομικής διαφώτισης για αμέτρητα άτομα. Η οραματική του ηγεσία οδήγησε το πλανητάριο προς νέους ορίζοντες, καλλιεργώντας ένα περιβάλλον όπου τόσο οι μαθητές όσο και οι λάτρεις του θα μπορούσαν να ασχοληθούν με τα θαύματα του σύμπαντος μέσα από συναρπαστικές εικόνες και καθηλωτικές εμπειρίες.

Η ικανότητα του Σιμόπουλου να υφαίνει επιδέξια αφηγήσεις που έφερναν τα κοσμικά γεγονότα πιο κοντά μας, κάνοντας τη διαστημική επιστήμη προσιτή  στις καθημερινές συζητήσεις  είναι αξιομνημόνευτη. Αυτή η μοναδική του ικανότητα να συνδυάζει την επιστημονική του εξειδίκευση με την αφηγηματική του δεινότητα  κέρδισε τον θαυμασμό τόσο της επιστημονικής κοινότητας όσο και του ευρύτερου κοινού.

You are currently viewing a placeholder content from YouTube. To access the actual content, click the button below. Please note that doing so will share data with third-party providers.

More Information

Δ. Σιμόπουλος: τα αποφθέγματά του 

«Eγώ είμαι Επικούρειος. Ο Επίκουρος έλεγε οτι ι θάνατος είναι εκει βρίσκεται. Όσο είναι μακριά μας, δεν μας ενδιαφέρει. Αν επέλθει ο θάνατος, πάλι δεν μας ενδιαφέρει, γιατι εμείς θα έχουμε φύγει. Δεν υπάρχει πρόβλημα με μια τέτοια φιλοσοφία.»

«Κατα τη γνώμη μου, λοιπόν εκείνο που μετράει περισσότερο από οτιδήποτε αλλο στη ζωή είναι η διαδρομή, η πορεία  κι ό,τι εκείνη σου προσφέρει και φυσικά οι ανθρώπινες σχέσεις που δημιουργούνται στη διάρκεια του ταξιδιού.»

«Δεν πρέπει να κρίνει κάποιος τον εαυτό του απο τα βραβεία που εχει πάρει, αλλά απο το πόσο καλα τα πήγε στη ζωη του.»

«Πάντοτε το σύμπαν μας βοηθάει να διαπιστώσουμε πόσο μικρά είναι τα καθημερινά μας προβλήματα και πόσο μικροσκοπικοί είμαστε ως άνθρωποι. Ταυτόχρονα όμως και πόσο μεγάλοι είμαστε γιατι κατορθώσαμε, παρόλο το απειροελάχιστο μέγεθος μας, να κατανοήσουμε τη μεγαλειότητα αυτού που ονομάζουμε σύμπαν.

«Στη γη μας, στο σπίτι μας, βρίσκονται χωρίς αμφιβολία τα ωραιότερα πράγματα του κόσμου. Πάνω της βρίσκονται όλοι όσοι αγαπάμε, όλοι όσοι γνωρίζουμε, κάθε ανθρώπινο ον που έχει ζήσει μέχρι τώρα, κάθε είδους θρησκεία, ιδεολογία. Και φυσικά μια ατέλειωτη λιτανεία διαφορετικών και πανέμορφων γεωλογικών και γεωμορφολογικών τοπίων.»

«Έλεγαν ότι με την εκλαΐκευση εκχυδαΐζω την επιστήμη, αλλά εγώ εκεί, απτόητος»

«Οι γνώσεις που έχουμε για το σύμπαν, είναι απειροελάχιστες. Γνωρίζουμε ότι αποτελείται από περίπου από 1 τρισεκατομμύριο γαλαξίες και κάθε ένας αποτελείται από 100 – 200 δισεκατομμύρια αστρικά συστήματα, και όλα αυτά που βλέπουμε, αποτελούν το 5% των συστατικών του σύμπαντος. Γιατί το 26% είναι από υλικά που βλέπουμε ότι υπάρχουν, αλλά δεν ξέρουμε από τι αποτελείται. Επίσης, η επιτάχυνση της διαστολής του σύμπαντος οφείλεται σε μια ενέργεια που δεν ξέρουμε τι στο καλό είναι, το ονομάσαμε «σκοτεινή ενέργεια» και αποτελεί το 69% των συστατικών του σύμπαντος. Δηλαδή το 95% των συστατικών του σύμπαντος μας είναι άγνωστο. Οπότε δεν ξέρουμε σχεδόν τίποτα για το σύμπαν»

«Αυτό που πρέπει να προβληθεί στον κόσμο σήμερα είναι καινούργια μοντέλα, νέα πρότυπα. Δυστυχώς, όλα σχεδόν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, και κυρίως η τηλεόραση που έχει σαφώς μεγαλύτερη δύναμη ιδιαίτερα σε μικρά παιδιά, προβάλλουν ως μοντέλο – πρότυπο το εύκολο χρήμα και το πώς θα μπορούσε κάποιος να γίνει επιτυχημένος μέσα σε ένα βράδυ κερδίζοντας πολλά χρήματα, είτε γίνει τραγουδιστής, είτε ηθοποιός, είτε αθλητής, είτε ό,τι άλλο. Αυτά τα μοντέλα αποτελούν στρέβλωση της πραγματικότητας και των στόχων που θα έπρεπε να έχει μια κοινωνία. Η γνώση και η πληροφορία είναι δύναμη κι αυτό θα πρέπει να προβάλλεται από τα ΜΜΕ». 

You are currently viewing a placeholder content from YouTube. To access the actual content, click the button below. Please note that doing so will share data with third-party providers.

More Information

Διονύσης Σιμόπουλος: Το επαγγελματικό ταξίδι του 

Άρχισε να εργάζεται τον Ιανουάριο του 1968 και ανέλαβε διάφορους ρόλους κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Μουσείο Τέχνης και Επιστημών της Λουιζιάνα: Διευθυντής από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο του 1968, Βοηθός Διευθυντής Εκπαίδευσης από τον Σεπτέμβριο του 1968 έως τον Σεπτέμβριο του 1969 και Διευθυντής Πλανηταρίου από τον Σεπτέμβριο του 1969 έως τον Μάρτιο του 1973. Επιπλέον, υπηρέτησε ως Ειδικός Σύμβουλος για την εκπαίδευση στις Φυσικές Επιστήμες στη Σχολική Επιτροπή από το 1970 έως το 1973. Τον Οκτώβριο του 1972 έλαβε πρόσκληση από το Ίδρυμα Ευγενίδου στην Αθήνα, όπου ανέλαβε τη θέση του Διευθυντή στο Πλανητάριο Ευγενίδου από τον Απρίλιο και μετά. Υπήρξε εισηγητής σε πολυάριθμα εκπαιδευτικά σεμινάρια για απόφοιτους πανεπιστημίων και στελέχη επιχειρήσεων, με ειδίκευση στην επικοινωνία, τη λήψη αποφάσεων και την επίλυση προβλημάτων. Η ενεργός συμμετοχή του σε πολυάριθμα συνέδρια και σεμινάρια έχει οδηγήσει σε παρουσιάσεις του έργου του, ενώ η γραπτή του συνεισφορά περιλαμβάνει εκατοντάδες άρθρα και μελέτες που έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά και εφημερίδες.

Μαρία Κιουρί:10 αποφθέγματα μιας μεγάλης μορφής της επιστήμης

Σε επαγγελματικό επίπεδο, τα επιτεύγματά του περιλαμβάνουν διάφορους ηγετικούς ρόλους και συμμετοχές σε καταξιωμένους οργανισμούς. Κατείχε τη θέση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εκπαίδευση στην Αστρονομία από το 1994 έως το 2002, ενώ ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Διεθνούς Εταιρείας Πλανηταρίων από το 1978 έως το 2008. Επιπλέον, διετέλεσε Γενικός Γραμματέας της Ευρωπαϊκής και Μεσογειακής Ένωσης Πλανηταρίων από το 1976 έως το 2008. Απέκτησε αναγνώριση ως Μέλος της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας της Αγγλίας από το 1978 και της Διεθνούς Εταιρείας Πλανηταρίων από το 1980. Επιπλέον, διατηρούσε τη ιδιότητα του μέλους σε πολυάριθμες άλλες διεθνείς επιστημονικές οργανώσεις. Ειδικότερα, του απονεμήθηκε το βραβείο IPS Service Award της Διεθνούς Εταιρείας Πλανηταρίων το 1996 για τη σημαντική συμβολή του στην παγκόσμια αστρονομική εκπαίδευση. Το 2006, το γαλλικό Υπουργείο Παιδείας τον τίμησε με το βραβείο Palmes Academiques.

Η αφοσίωσή του στην εκλαΐκευση της επιστήμης συγκέντρωσε επαίνους και αναγνώριση. Στις 17 Οκτωβρίου 2012, η Ένωση Ελλήνων Φυσικών (ΕΕΦ) γιόρτασε τον ρόλο του στην εκλαΐκευση της επιστήμης κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο κτίριο της Παλαιάς Βουλής. Στη συνέχεια, στις 22 Δεκεμβρίου 2015, κατά τη διάρκεια της ετήσιας εορταστικής συνεδρίασης της Ακαδημίας Αθηνών, του πιο διακεκριμένου πνευματικού ιδρύματος στην Ελλάδα, έλαβε έπαινο “για την ολοκληρωμένη συμβολή του στην εκλαΐκευση και διάδοση της Αστρονομίας, καθώς και για την υποδειγματική διαχείριση του Ευγενίδειου Πλανηταρίου”.

Δημήτρης Λιαντίνης: 10 αποφθέγματα απ’ τον ανήσυχο φιλόσοφο – Βίντεο

Πηγές φωτογραφιών: 1, 2

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr