Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
εποχές δύσκολες

Οι 10 χειρότερες χρονιές στην ιστορία που δε θα ήθελες να ζήσεις

Υπάρχουν εποχές στην ανθρώπινη ιστορία που δε θα ήθελες να υπήρχες; Εμείς πιστεύουμε πως η απάντηση θα είναι «ναι» και επιλέξαμε μερικές από τις χειρότερες.

Πολλές φορές αναπολούμε το παρελθόν με μια ιδιαίτερη νοσταλγία, ρομαντικοποιούμε τις εποχές που πέρασαν ξεχνώντας την σκληρότητα και τις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης. Στο παρόν άρθρο θα εξετάσουμε μερικές από τις πιο σκοτεινές περιόδους της ανθρώπινης ιστορίας, εξετάζοντας τα γεγονότα και τις συνέπειες της καθεμιάς. Σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας, η ανθρωπότητα αντιμετώπισε πολλές προκλήσεις, όπως πολέμους, πανδημίες, φυσικές καταστροφές και οικονομικές κρίσεις. Ας εμβαθύνουμε σε αυτά τα δέκα ιστορικά σημαντικά έτη που θα έπρεπε να αισθάνεσαι τυχερός που δεν τα έζησες:

1. Το 1346, το ξέσπασμα της βουβωνικής πανώλης κατέστρεψε την Ευρώπη, στοιχίζοντας τη ζωή σε 75-200 εκατομμύρια ανθρώπους, δηλαδή στο 30-50% του πληθυσμού της ηπείρου.
δύσκολες χρονιές

2. Το έτος 1918 γνώρισε τη φρίκη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, με αποτέλεσμα να θρηνήσουμε περίπου 16 εκατομμύρια θύματα. Επιπλέον, εμφανίστηκε η πανδημία της ισπανικής γρίπης, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 50-100 εκατομμύρια ανθρώπους, καθιστώντας την μία από τις πιο θανατηφόρες πανδημίες στην ιστορία.
δύσκολες χρονιές

3. Το 1945, ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος έληξε με 60-80 εκατομμύρια νεκρούς. Τη χρονιά αυτή πραγματοποιήθηκαν επίσης οι ατομικοί βομβαρδισμοί της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 210.000 άνθρωποι.

δύσκολες χρονιές4. Το έτος 536 σηματοδότησε την έναρξη μιας καταστροφικής περιόδου για την Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία λόγω μιας τεράστιας ηφαιστειακής έκρηξης στην Ισλανδία. Η έκρηξη οδήγησε σε μια ετήσια εξασθένιση του ήλιου, προκαλώντας εκτεταμένη πείνα και συμβάλλοντας στο θάνατο περίπου του ενός τετάρτου του πληθυσμού του βόρειου ημισφαιρίου.

5. Το 1816, γνωστό ως “Το έτος χωρίς καλοκαίρι”, παρουσίασε κλιματικές διαταραχές και αποτυχίες στις καλλιέργειες λόγω ηφαιστειακής έκρηξης στην Ινδονησία. Υπολογίζεται ότι 200.000 ζωές χάθηκαν.

6. Τα έτη 1630-31, η Ρώμη αντιμετώπισε σοβαρή ξηρασία, που οδήγησε σε λιμό και στοίχισε τη ζωή σε περίπου 100.000 ανθρώπους. Ένα μεγάλο ξέσπασμα της βουβωνικής πανώλης, συνοδευόμενο από καταστροφικούς σεισμούς, πρόσθεσε στα δεινά της πόλης.

7. Το έτος 1929 σηματοδότησε την έναρξη της Μεγάλης Ύφεσης, που προκλήθηκε από το κραχ του χρηματιστηρίου. Αυτή η οικονομική κρίση οδήγησε σε εκτεταμένη φτώχεια, πείνα και ανεργία, επηρεάζοντας εκατομμύρια ανθρώπους.

δύσκολες χρονιές

8. Στις αρχές του 16ου αιώνα (1520-1521), η έντονη ξηρασία και η εισαγωγή ευρωπαϊκών ασθενειών οδήγησαν στο θάνατο επτά εκατομμυρίων ανθρώπων στη Βόρεια Αμερική. Οι γηγενείς πληθυσμοί δεν είχαν ανοσία σε ασθένειες όπως η ευλογιά και η ιλαρά που έφεραν οι Ευρωπαίοι άποικοι.

9. Γύρω στο 73.000 π.Χ., η Καταστροφή της Τόμπα, μια υπερηφαιστειακή έκρηξη, απελευθέρωσε τέφρα που κάλυψε ολόκληρο τον πλανήτη. Το γεγονός αυτό οδήγησε σε εκτεταμένη πείνα και ασθένειες, μειώνοντας τον ανθρώπινο πληθυσμό κατά 60-90%, ωθώντας σχεδόν την ανθρωπότητα στην εξαφάνιση.

10. Το 1783, η έκρηξη του ηφαιστείου Λάκι στην Ισλανδία απελευθέρωσε δηλητηριώδες αέριο και συνέβαλε σε ένα παγκόσμιο φαινόμενο ψύξης. Ακολούθησαν αποτυχίες καλλιεργειών και λιμός, και το γεγονός αυτό πιστεύεται ότι ήταν ένας από τους παράγοντες που οδήγησαν στη Γαλλική Επανάσταση.

Πηγή φωτογραφιών

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr