Ο Διογένης ο Σινωπεύς ήταν αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος που έμεινε γνωστός με το παρατσούκλι «κυνικός». Τα σχόλιά του και οι απόψεις του για τη ζωή ήταν αρκετά αιχμηρές και για αυτό το λόγο πολλοί τον επέκριναν.
Αιχμηρές απόψεις και… κοφτερό μυαλό.
Γεννήθηκε στην Σινώπη και έζησε περίπου από το 404 έως το 323 π.Χ. Αν και ήταν ένας σοβαρός φιλόσοφος, η ιστορία τον παρουσιάζει ως μια μάλλον «αστεία» φιγούρα, καθώς οι συμπολίτες του, οι Αθηναίοι, τον περιγελούσαν, επειδή κοιμόταν σε ένα μεγάλο κεραμικό βάζο έξω στην αγορά και έτρωγε πεταμένα υπολείμματα φαγητού.
Πάντα είχε για συντροφιά του ένα σκύλο. Όταν έβλεπε κάποιον περαστικό, συνήθως του φώναζε κανά δυό «φωνήεντα» ή σχολίαζε θέματα γενικά για τη ζωή.
5 αιχμηρά αποφθέγματα του Διογένη
«Το κοκκίνισμα είναι το χρώμα της αρετής».
Η φράση φέρει ένα βαθύτερο νόημα που αναφέρεται στην εσωτερική μας ηθική και στις πράξεις μας.
«Δεν έχω τίποτα να ζητήσω παρά να απομακρύνεσαι από την άλλη πλευρά, για να μην μπορείς, αναχαιτίζοντας την ηλιοφάνεια, να μου πάρεις ό,τι δεν μπορείς να δώσεις».
Κοινώς, αφού δεν προσφέρεις τίποτα, τουλάχιστον μη μου κρύβεις και τον ήλιο.
«Η φτώχεια είναι μια αρετή που μπορεί κανείς να διδάξει τον εαυτό του».
Με τον καιρό, ο Διογένης απέκτησε οπαδούς. Οι Κυνικοί πίστευαν ότι, η ανθρώπινη φύση και η λογική ήταν οι μόνες προϋποθέσεις για μια ευτυχισμένη ζωή και όλα τα άλλα ήταν ανοησίες.
«Σε τι χρησιμεύει ένας φιλόσοφος που δεν πληγώνει τα αισθήματα κανενός;»
«Στο σπίτι ενός πλούσιου δεν υπάρχει άλλο μέρος για να φτύσεις παρά το πρόσωπό του».
Ο Διογένης δεν άφησε κανένα γραπτό έργο – από όσο γνωρίζουμε. Στο έργο του ο Έλληνας ιστορικός Διογένης Λαέρτιος αναφέρει τις μεγαλύτερες κωμικές και κυνικές στιγμές του Διογένη, συμπεριλαμβανομένων κάποιων πραγματικά αιχμηρών φράσεων που ο αρχαίος φιλόσοφος απηύθυνε σε πρόσωπα, όπως ο Μέγας Αλέξανδρος και ο Πλάτωνας.
Ο Μέγας Αλέξανδρος βρήκε τον Διογένη να κοιτάζει προσεκτικά ένα σωρό ανθρώπινα οστά.
Ο Διογένης του λέει: «Ψάχνω για τα οστά του πατέρα σου αλλά δεν μπορώ να τα ξεχωρίσω από αυτά ενός δούλου».
Ο θάνατος του
Ενώ ο θάνατος του Διογένη συχνά απεικονίζεται ως ειρηνικός, ορισμένες μαρτυρίες υποδηλώνουν ένα πιο δραματικό τέλος. Μια ιστορία υποστηρίζει ότι πέθανε από την κατανάλωση ωμού χταποδιού, ενώ μια άλλη αναφέρει ότι κράτησε την αναπνοή του μέχρι να εκπνεύσει, επιλέγοντας ο ίδιος το χρόνο του θανάτου του. Αυτές οι εναλλακτικές αφηγήσεις προσφέρουν μια ματιά στην ασάφεια που περιβάλλει τη ζωή και την κληρονομιά του Διογένη.
Γιατί ο Διογένης χλεύασε τον Πλάτωνα ; Οι σπαρταριστοί διάλογοι μεταξύ τους