Η κλιματική κρίση έκανε την εμφάνισή της και στο νησί της Δήλου, με τη θάλασσα να φουσκώνει και να καλύπτει τα αρχαία μνημεία.
Ένα εμβληματικό έργο με στόχο την παρακολούθηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στο περιβάλλον και τους αρχαιολογικούς χώρους της Δήλου, καθώς και την αποτελεσματικότερη προστασία τους παρουσιάστηκε σήμερα στην Ανατολική Αίθουσα της Ακαδημίας Αθηνών.
Συγκεκριμένα, το Κέντρο Έρευνας Φυσικής της Ατμόσφαιρας και Κλιματολογίας (ΚΕΦΑΚ), με τη θερμή υποστήριξη της Πρωτοβουλίας 1821 που συγκροτήθηκε με αφορμή την 200η επέτειο από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης και σε συνεργασία με ερευνητές και αρχαιολόγους του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), ανέπτυξε μια ολοκληρωμένη παρακολούθηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στο περιβάλλον και τους αρχαιολογικούς χώρους της Δήλου.
Η έναρξη αυτής της πιλοτικής πρωτοβουλίας, η οποία εντάσσεται σε μια σειρά πρωτοβουλιών που υλοποιεί το ΚΕΦΑΚ σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση και δεκάδες άλλες χώρες, ξεκίνησε με ομιλία του Χρήστου Ζερεφού, Γενικού Γραμματέα της Ακαδημίας Αθηνών και Εθνικού Εκπροσώπου για την Κλιματική Αλλαγή, και χαιρετισμούς από τον Ιωάννη Μάνο, Σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, συντονιστή της πρωτοβουλίας 1821, τον Σταματίου Κριμιζή, Αντιπρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών και τον Δημήτρη Αθανασούλη, Διευθυντή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων (ΕΦΑΚ).
Αναφερόμενος στις εικόνες από τη χθεσινή καταρρακτώδη βροχή που πλημμύρισε τη Δήλο, ο Δ. Αθανασούλης ξεκίνησε την ομιλία του αναφερόμενος στα μέτρα διάσωσης και τις παρεμβάσεις που υλοποιεί η Αρχαιολογική Υπηρεσία, ιδιαίτερα ενόψει της επιτάχυνσης των ζημιών στους αρχαιολογικούς χώρους της Δήλου λόγω της κλιματικής αλλαγής.
«Η κατάσταση είναι δραματική και πρέπει να ληφθούν μέτρα το συντομότερο δυνατό. Η κατάσταση είναι επίσης σύνθετη». Ενώ πρόσθεσε ότι οι επισκέπτες της Δήλου μπορεί να μην έχουν επίγνωση των προβλημάτων που προκύπτουν από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και του μόχθου των ανθρώπων που εργάζονται απομονωμένα για την αντιμετώπισή τους.
«Αυτό που θαυμάζει ο επισκέπτης δεν είναι αυτονόητο και για το μέλλον», δήλωσε ο Έφορος Αρχαιοτήτων, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την εστίαση στη Δήλο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικότερα στο μέλλον οι επιπτώσεις των γεωλογικών γεγονότων, όπως τα ακραία καιρικά φαινόμενα και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Πλάτωνας: Τί πίστευε για την αγάπη ο επιδραστικός φιλόσοφος;