Γούντι Άλεν απόσπασμα

Όταν ο Γούντι Άλεν μίσησε την πραγματικότητα – Τι έγραψε στο βιβλίο του ;

Μία εξομολόγηση του Γούντι Άλεν και μια πρόταση που μας έθεσε μοναδικούς προβληματισμούς για τη ιδιοσυγκρασία ενός καλλιτέχνη «Νομίζω τελικά ότι όλα πηγάζουν από το γεγονός ότι μισώ την πραγματικότητα.»

Ο Γούντι Άλεν, ένας παραγωγικός σκηνοθέτης, έχει επηρεάσει σημαντικά τον κινηματογράφο μέσω της καινοτόμου αφήγησης και του μοναδικού σκηνοθετικού του στυλ. Γνωστός για την άψογη ανάμειξη κωμωδίας και δράματος, ο Άλεν εισήγαγε μια ξεχωριστή φωνή στην κινηματογραφική βιομηχανία. Το πρωτοποριακό έργο του συχνά εξερευνά υπαρξιακά θέματα, πολύπλοκες σχέσεις και διανοητικό χιούμορ, σηματοδοτώντας μια απόκλιση από τις συμβατικές αφηγήσεις του Χόλιγουντ.

Η χρήση αστικών τοπίων από τον Άλεν, ιδιαίτερα η ερωτική του σχέση με τη Νέα Υόρκη, έγινε σήμα κατατεθέν του, επηρεάζοντας τις επόμενες γενιές κινηματογραφιστών. Η παραγωγική του διαδρομή, που καλύπτει είδη και δεκαετίες, αντανακλά τη δέσμευση στον πειραματισμό και την έντονη κατανόηση της ανθρώπινης ύπαρξης.

Οριστικό: Κανένας δεν πίνει ουίσκι καλύτερα από τον Κίλιαν Μέρφι

Το απόσπασμα που ακολουθεί πηγάζει από το βιβλίο: «Ο Γούντι Άλλεν για τον Γούντι Άλλεν », εκδόσεις Μεταίχμιο, μετάφραση Πόλυ Λυκούργου.

Έχει ειπωθεί ξανά στο παρελθόν ότι, αν υπάρχει μια θεματική που διατρέχει όλες τις ταινίες μου, είναι η αντίστιξη πραγματικής ζωής και φαντασίας. Αυτή η πάλη κυριαρχεί στο έργο μου.

Νομίζω τελικά ότι όλα πηγάζουν από το γεγονός ότι μισώ την πραγματικότητα.

Και το κακό είναι ότι μόνο εκεί μπορεί κανείς να απολαύσει μια ωραία μπριζόλα. Πιστεύω ότι αυτό το κουβαλάω από τα παιδικά μου χρόνια, όταν συνεχώς δραπέτευα μέσα από το σινεμά.

Από μικρός εντυπωσιαζόμουν πολύ εύκολα, κι επιπλέον μεγάλωνα στην αποκαλούμενη χρυσή εποχή του κινηματογράφου, την εποχή όλων αυτών των υπέροχων ταινιών.

Θυμάμαι να βγαίνει η Καζαμπλάνκα στα σινεμά, ο Ουρανός της δόξας, όλες αυτές οι μεγάλες αμερικανικές ταινίες, τα έργα του Πρέστον Στάρτζες και του Φρανκ Κάπρα, όλα αυτά που αποτελούσαν τη διαφυγή σου από την πραγματικότητα.

Μπορούσες να αφήσεις πίσω σου το φτωχικό σου σπίτι, μαζί με όλα σου τα προβλήματα με το σχολείο και την οικογένειά σου, και να μπεις στον κόσμο του σινεμά.

Εκεί όπου όλοι έμεναν σε ρετιρέ με λευκά τηλέφωνα, οι γυναίκες ήταν υπέροχες, οι άντρες πνευματώδεις, όλα ήταν αστεία, όλα έβρισκαν λύση στο τέλος, υπήρχαν πραγματικοί ήρωες, όλα ήταν τέλεια.

Νομίζω λοιπόν ότι αυτό δεν με εντυπωσίαζε απλώς, αλλά είχε σαρωτική επιρροή πάνω μου.

Και ξέρω πάρα πολλούς συνομήλικους μου που δεν μπόρεσαν ποτέ να ξεπεράσουν αυτή την επιρροή. Που έχουν πρόβλημα με τη ζωή τους, γιατί ακόμα και σήμερα- στα πενήντα και στα εξήντα τους- δεν μπορούν να αποδεχτούν ότι η πραγματική ζωή δεν λειτουργεί έτσι, ότι όλα όσα μεγάλωσαν να πιστεύουν, να νιώθουν και να ονειρεύονται, θεωρώντας τα πραγματικότητα, όχι απλά δεν είναι αληθινά, αλλά αντιθέτως, η ζωή είναι πολύ πιο σκληρή και πολύ πιο άσχημη.

Όταν καθόσουν απέναντι στη μεγάλη οθόνη, νόμιζες ότι αυτός είναι ο κόσμος.

Δεν σκεφτόσουν ποτέ ότι αυτός είναι ο κόσμος του σινεμά. Σκεφτόσουν απλώς ότι αυτός δεν είναι ο δικός σου κόσμος.

Όταν ο Τομ Χανκς έπαιξε τον εγκληματία και θαυμαστή του Πόε η κωμωδία δεν έγινε μαύρη, αλλά επική!

 

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr