Η επίτευξη μιας συμφωνίας για τα Γλυπτά του Παρθενώνα βρίσκεται σε θετική τροχιά, παρά την αρνητική στάση του Ρίσι Σούνακ.
Έχει αναπτυχθεί μια μεγάλη κουβέντα τον τελευταίο καιρό για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην χώρα μας και συγκεκριμένα στο μουσείο της Ακρόπολης. Με τον πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας να βρίσκεται σε σύγχυση και να αρνείται κάθε ενδεχόμενο να υπάρξει μια τέτοια συμφωνία.
Το Βρετανικό Μουσείο από την άλλη φαίνεται να έχει αντίθετη άποψη, δηλώνοντας πρόθυμο να συνεχίσει απρόσκοπτα τις διπλωματικές διαπραγματεύσεις για την επίτευξη οριστικής συμφωνίας με την Ελλάδα, οι οποίες βρίσκονται σε πολύ βελτιωμένο και καίριο σημείο.
Αντίθετη άποψη με τον Σούνακ φαίνεται να έχουν και μεγάλα μέσα της Μεγάλης Βρετανίας, με την εφημερίδα Guardian να αναφέρει με ποιητικό τρόπο ότι «Αυτά είναι τα δικά τους διαμάντια του στέμματος», ενώ το Politico έκανε λόγο για «Ελληνική τραγωδία», αποδεικνύοντας ότι ο βρετανικός Τύπος όχι μόνο διαφωνεί με τη στάση του πρωθυπουργού τους, αλλά συναινεί απόλυτα στους αγώνες διεκδίκησης από τη χώρα μας.
«Η βρετανική κυβέρνηση λέει στον υπόλοιπο κόσμο: “Μπορεί να έχετε ανακτήσει την ανεξαρτησία σας, αλλά δεν θα πάρετε τα πράγματά σας. Εσείς, οι Έλληνες”, φαίνεται να λέει, “ήσασταν πολύ αδύναμοι για να σταματήσετε τους Οθωμανούς να δώσουν τα Γλυπτά σας”», συνεχίζει η εφημερίδα ειρωνευόμενη τη στάση του πρωθυπουργού της.
Επομένως, με όλα τα επιχειρήματα περί νομιμότητας και ασφάλειας να καταρρέουν, και την βρετανική κοινή γνώμη να υποστηρίζει, σχεδόν σύσσωμη, την Ελλάδα, οι Βρετανοί έχουν αντιληφθεί ότι η συμφωνία είναι σχεδόν μονόδρομος. «Η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα θα μπορούσε να είναι ένα εξαιρετικό προηγούμενο», γράφει χαρακτηριστικά ο Guardian.
Την ίδια άποψη φαίνεται ότι έχει και το Βρετανικό Μουσείο – προς το παρόν με τη μορφή δανεισμού καθώς η νομοθεσία δεν του επιτρέπει την επιστροφή – με εκπρόσωπο του μουσείου, μάλιστα, να τονίζει ότι «προσηλωνόμαστε στο να μπορούμε να μοιράζουμε τη συλλογή μας όσο πιο ευρέως γίνεται, αφού είμαστε ένας από τους κορυφαίους δανειστές αντικειμένων στον κόσμο».
Ποια αρχαία ελληνικά αντικείμενα επέστρεψαν οι ΗΠΑ στην Τουρκία; (ΦΩΤΟ)