Υπάρχει ένα τρυφερό μέρος στον καθένα μας όπου παραμένει η παιδική ηλικία, σύμφωνα με τον Γιωσαφάτ. Είναι ένα βασίλειο που κρύβει λαχτάρα αλλά και ήρεμη εξέγερση, ένα μέρος που όταν το καλέσουμε ξεσηκώνει τους βαθύτερους φόβους και τις μεγαλύτερες ελπίδες μας.
Ο πρώτος μας έρωτας ήταν με τη μητέρα μας, ο πρώτος μας σπαραγμός βρέθηκε στην παραμικρή ψυχρότητα της φωνής της ή στην εφήμερη απουσία της ζεστασιάς της. Το πως μάθαμε να αντιμετωπίζουμε αυτό το ανεπαίσθητο τσίμπημα της απόρριψης, το πως κρύψαμε τους ανεκπλήρωτους πόθους μας στις γωνιές του ψυχισμού μας, μπορεί να διαμορφώσει την αγάπη που δίνουμε και παίρνουμε για το υπόλοιπο της ζωής μας.
Βλέπουμε τους εαυτούς μας σε αυτές τις αφηγήσεις: παιδιά με άσβεστη δίψα για αγάπη, ενήλικες μπλεγμένοι στις ψευδαισθήσεις της εύρεσης «του σωστού» και εραστές που συνειδητοποιούν πολύ αργά ότι επέλεξαν κάποιον του οποίου η ίδια η απόσταση απηχεί έναν παλιό, οικείο πόνο. Ωστόσο, υπάρχει ελπίδα στην αποκάλυψη. Κατανοώντας το ήσυχο δράμα που διαδραματίζεται στη σκηνή του ασυνείδητου μας, μπορούμε να αρχίσουμε να ανακαλύπτουμε νέους τρόπους να αγαπάμε και να αγαπιόμαστε. Και ίσως, μέσα σε αυτές τις λέξεις, να ανακαλύψετε την υπόσχεση ότι κανένα σενάριο της παιδικής ηλικίας δεν είναι οριστικό.
(Διαβάστε το απόσπασμά του παρακάτω)
15 ειλικρινείς ατάκες του Γιωσαφάτ: «Το 75% των γάμων είναι δυστυχισμένες σχέσεις»
Απόσπασμα του Γιωσαφάτ από συνέντευξή του.
Τα παιδιά δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα με αισθήματα απόρριψης από την μάνα, οιδιποδειακά προβλήματα και επειδή δεν μπορούν να τα αντιμετωπίσουν, τα καταχωνιάζουν στο ασυνείδητο, κάτω από το χαλί. Αυτά λειτουργούν , το ασυνείδητο δεν τα εξαφανίζει αλλά, συνήθως, λειτουργούμε με το πιο ενήλικο κομμάτι μας. Όταν όμως δημιουργήσουμε μία έντονη σχέση είτε είναι γάμος, είτε ένας έντονος έρωτας ή είναι ένα παιδί αυτό αναζωπυρώνει όλα τα ασυνείδητα αισθήματα και προβλήματα που είχαμε με αυτές τις σχέσεις.
Προβάλλονται μετά στον σύντροφο και έτσι δεν μπορούμε να καταλάβουμε καν γιατί μαλώνουμε. Επί 50 χρόνια βλέπω δύο ζευγάρια την ημέρα. Οι περισσότεροι γάμοι, δεν έχουν ουσιαστικά προβλήματα, Απλώς δεν αντέχει ο ένας τον άλλον, προβάλλοντας πράγματα τα οποία είναι από το παρελθόν, δυσκολία να αγαπήσουν κλπ Εάν έχεις προβλήματα, επιλέγεις και έναν σύντροφο που δεν σου πάει.
Ένα παράδειγμα: εάν η σχέση με την μητέρα σας δεν ήταν καλή, η μητέρα σας ήταν λίγο ψυχρή, δεν είχε την δυνατότητα να σας αγαπήσει γιατί και αυτή δεν είχε αγαπηθεί από την μάνα της κλπ σας μένει ένα μεγάλο κενό μέσα σας, η ανάγκη για αγάπη, για χάδι , για αγκαλιά, για όλα αυτά που προσφέρει μία σχετικά καλή μητέρα, γιατί τέλεια μητέρα δεν υπάρχει καμία.
Αλλά η ανάγκη αυτή μας κάνει αργότερα να παντρευόμαστε ένα πρόσωπο που είναι σαν την μάνα μας, δηλαδή πάλι ψυχρό κ δύσκολο γιατί αυτήν την σχέση ξέρουμε, γιατί ασυνείδητα νομίζουμε ότι αν πάρουμε αυτήν θα την αλλάξουμε επειδή στην αρχή η σχέση εξιδανικεύεται κ αι βλέπω αυτήν την ψυχρή την γυναίκα αυτή σαν πολύ θερμή κ ότι με αγαπάει αλλά τελικά παίρνω το ίδιο πρότυπο και ύστερα από λίγο αρχίζουν οι καβγάδες, δεν μ’ αγαπάς, δεν με φροντίζεις.
Διαβάστε περισσότερα αποσπάσματα παρακάτω:
- Σε μια στιγμή αμφιβολίας, ο Ντοστογιέφσκι είπε: «Καταντήσαμε να θεωρούμε την πραγματική ζωή σαν αγγαρεία, σχεδόν σαν ένα επάγγελμα και όλοι…»
- Άλντους Χάξλεϋ: «Διανοούμενος είναι κάποιος που ανακάλυψε κάτι πιο ενδιαφέρον από το….»
- Όπως θα έλεγε και ο Κούντερα: «Το να αγαπάς κάποιον από συμπόνια δεν σημαίνει ότι τον …»
- Είχε δίκιο ο Φερνάντο Πεσσόα: «Είμαι αυτός που νομίζω; Μα νομίζω πως είμαι τόσο πολλά πράγματα…»
- Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές: «Ένας άντρας καταλαβαίνει πότε αρχίζει να γερνάει: όταν αρχίζει και μοιάζει με …»
- Ουίλιαμ Μπάτλερ Γέιτς: «Όταν γεράσεις κι ασπρίσεις …Την ομορφιά σου αγάπησαν στ’ αλήθεια ή σαν ψέμα»
- Χένρι Μίλλερ: «Αν οι άνθρωποι σταματήσουν να πιστεύουν ότι κάποια μέρα θα γίνουν θεοί, τότε σίγουρα θα …»
- Μια φορά κι έναν καιρό ο Έσσε μας είπε: «Όταν φοβόμαστε κάποιον είναι γιατί …»
- 5 φορές που ο Ίψεν είχε δίκιο (και είπε όσα φοβόμασταν να παραδεχτούμε)
- Έρμαν Έσσε: «Όλοι μας ως το τέλος της ζωής μας κουβαλάμε τα υπολείμματα της γέννησής μας»
- 20 λυτρωτικά αποφθέγματα του Καρλ Γιουνγκ ελέγχουν το ασυνείδητό μας