Η πρώτη μας σχέση συνήθως με τη μητέρα μας, διαμορφώνει όλες τις μετέπειτα ρομαντικές σχέσεις. Σύμφωνα, με τον Γιωσαφάτ τα άλυτα ζητήματα από αυτόν τον πρωταρχικό δεσμό μας οδηγούν σε περίπλοκες, συχνά επώδυνες σχέσεις.
Αντί να αναζητούμε τη γνήσια αγάπη, αναζητούμε ασυνείδητα έναν εξιδανικευμένο αντικαταστάτη, έναν σύντροφο που μπορεί να καλύψει συναισθηματικά κενά που άφησε μια μητέρα που δεν μπόρεσε να ικανοποιήσει πλήρως τις πρώιμες ανάγκες μας.
Αυτή η λαχτάρα δημιουργεί έντονα αλλά τελικά μη ρεαλιστικά πάθη που οδηγούνται περισσότερο από ναρκισσιστικές επιθυμίες επικύρωσης παρά από αυθεντική στοργή.
(Διαβάστε τα αποσπάσματα του Γιωσαφάτ παρακάτω)
Καζαντζάκης: «Ποτέ δεν είχα δει τη μητέρα μου να γελάει, χαμογελούσε μόνο…»
Απόσπασμα από τη συνέντευξη του Γιωσαφάτ στο ihappy.gr
«…»Τα προβλήματα της πρώτης μας σχέσης με τη μητέρα δημιουργούν και τους προβληματικούς έρωτες. Περιμένεις τότε όχι μόνο να βρεις μια κανονική γυναίκα, έναν κανονικό άντρα, αλλά ένα σύντροφο που θα την αντικαταστήσει σε καλύτερη έκδοση, θέλεις την επιθυμητή μητέρα. Αυτό δημιουργεί τον έρωτα, τον πιο παθιασμένο. Όχι όμως τον πραγματικό έρωτα.
Γιατί σε αυτή την περίπτωση ψάχνουμε ένα ιδανικό που θα μας αγαπήσει, θα μας εκτιμήσει γι’ αυτό που είμαστε, όπως έπρεπε να το κάνει η μαμά. Κι όσο πιο πολύ περιμένει κανείς την επιθυμητή μητέρα, τόσο πιο πολύ την εξιδανικεύει. Είναι μια ναρκισσιστική ανάγκη. Όταν ακούσετε: Μια μόνο γυναίκα με έχει καταλάβει, εσύ, οι άλλες ήταν όλες… να καταλάβετε ότι πρέπει να απομακρυνθείτε γρήγορα απ αυτόν τον άνθρωπο! Σας βάζει στοιχεία που πιθανώς δεν έχετε!
«…» Οι περισσότεροι μεγαλώνουμε με μαμάδες που δεν είναι επαρκείς, με μαμάδες που δεν έχουν μάθει να προσφέρουν αγάπη, να καταλαβαίνουν τις ανάγκες του μωρού. Και το μωρό επικοινωνεί με μη λεκτική συμπεριφορά για να ζητήσει αυτά που του λείπουν, κλαίει, αρρωσταίνει, γρατσουνάει, κλοτσάει κ.λπ.
Διαβάστε περισσότερες ερωτικές καταθέσεις από αγαπημένους λογοτέχνες:
- Οδυσσέας Ελύτης: «Όλα τα πήρε το καλοκαίρι με τα μισόλογα τα σβησμένα»
- Τα γράμματα του Ρίλκε που μάς καθοδηγούν διαχρονικά: «Έρωτας δε θα πει ν’ ανοίγεσαι…είναι…»
- 11 σπουδαία αποφθέγματα του Τερζάκη: «Τι σχέση έχει με την αγάπη ο έρωτας; Η αγάπη είναι …»
- Καβάφης: «Επέστρεφε συχνά και παίρνε με, αγαπημένη αίσθησις επέστρεφε και παίρνε με»
- Τα ερωτικά, τολμηρά και απαγορευμένα ποιήματα του Μπωντλαίρ
- Τι είναι ο έρωτας; 10 ποιήματα προσπαθούν να του δώσουν μορφή
- Η Μαλβίνα Κάραλη σε ένα ερωτικό απόσπασμα: «Ακραία, απόλυτη βία ο έρωτας..»
- Αποφθέγματα των αρχαίων Ελλήνων για τον έρωτα – Τι ήταν ο έρωτας για αυτούς;