Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Γιατι ο ουρανός είναι μπλε;

Γιατι ο ουρανός είναι μπλε;

Γιατι ο ουρανός είναι μπλε; Το μπλε χρώμα του ουρανού είναι κυρίως αποτέλεσμα ενός φαινομένου που ονομάζεται σκέδαση Rayleigh. Ακούστε πώς λειτουργεί, σύμφωνα με την επιστήμη:

1. Το ηλιακό φως αποτελείται από διάφορα χρώματα φωτός, τα οποία μαζί συνθέτουν το λευκό φως. Τα χρώματα αυτά περιλαμβάνουν το κόκκινο, το πορτοκαλί, το κίτρινο, το πράσινο, το μπλε, το ινδικό και το βιολετί. Κάθε χρώμα αντιστοιχεί σε διαφορετικό μήκος κύματος του φωτός, με το κόκκινο να έχει το μεγαλύτερο μήκος κύματος και το ιώδες το μικρότερο.

2. Όταν το ηλιακό φως εισέρχεται στην ατμόσφαιρα της Γης, συναντά μόρια και σωματίδια του αέρα, όπως το οξυγόνο, το άζωτο και η σκόνη. Τα σωματίδια αυτά είναι πολύ μικρότερα από το μήκος κύματος του ορατού φωτός.

3. Τα μικρότερα μήκη κύματος του φωτός, ιδίως το μπλε και το ιώδες μήκος κύματος, σκεδάζονται προς όλες τις κατευθύνσεις από τα μόρια και τα σωματίδια της ατμόσφαιρας. Αυτή η σκέδαση είναι πιο αποτελεσματική για τα μικρότερα μήκη κύματος επειδή τα μικρότερα μήκη κύματος αλληλεπιδρούν πιο έντονα με τα μικρότερα σωματίδια.

4. Το μπλε φως σκεδάζεται προς όλες τις κατευθύνσεις, συμπεριλαμβανομένου του προς τα μάτια μας, γι’ αυτό και αντιλαμβανόμαστε τον ουρανό ως μπλε. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μάτια μας είναι πιο ευαίσθητα στο μπλε φως από ό,τι στο ιώδες, γι’ αυτό και βλέπουμε τον ουρανό ως κυρίως μπλε παρά ως ιώδες.

5. Τα άλλα χρώματα του ηλιακού φωτός επίσης διασκορπίζονται σε κάποιο βαθμό, αλλά τα μάτια μας είναι λιγότερο ευαίσθητα σε αυτά στον ουρανό, γι’ αυτό και αντιλαμβανόμαστε τον ουρανό ως κυρίως μπλε.

Η ένταση του μπλε στον ουρανό μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με παράγοντες όπως η γωνία του ήλιου, οι ατμοσφαιρικές συνθήκες και η παρουσία σωματιδίων ή ρύπανσης στον αέρα. Κατά την ανατολή και τη δύση του ήλιου, για παράδειγμα, το φως του ήλιου πρέπει να περάσει μέσα από μεγαλύτερο μέρος της γήινης ατμόσφαιρας, η οποία διασκορπίζει τα μικρότερα μήκη κύματος ακόμη περισσότερο, προκαλώντας τα έντονα κόκκινα και πορτοκαλί που συχνά βλέπουμε κατά τη διάρκεια αυτών των περιόδων.

Γιατι ο ουρανός είναι μπλε; Συνοπτικά, το μπλε χρώμα του ουρανού είναι το αποτέλεσμα της σκέδασης του ηλιακού φωτός από τα μόρια και τα σωματίδια της γήινης ατμόσφαιρας, με τα μικρότερα μήκη κύματος του φωτός, ιδιαίτερα το μπλε και το ιώδες, να σκεδάζονται πιο αποτελεσματικά και να κάνουν τον ουρανό να φαίνεται μπλε στα μάτια μας.Όσο μικραίνει το μήκος κύματος του φωτός, τόσο πιο εύκολα αυτό διασκορπίζεται στην ατμόσφαιρα. Από τα τρία κυριότερα χρώματα που λαμβάνει το ανθρώπινο μάτι, το μπλε είναι εκείνο που έχει το μικρότερο μήκος κύματος.

Γιατι σκότωσε τα παιδιά της η Μήδεια;

Πηγές φωτογραφιών: 1, 2

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr