Το πρωί της Πέμπτης, ο Γιάννης Μπέζος καλεσμένος στην εκπομπή «Πάμε Δανάη» με τη Δανάη Μπάρκα, μίλησε για την τηλεοπτική σειρά «Famagusta», σχολιάζοντας παράλληλα τα τραγικά γεγονότα που σημάδεψαν την Κύπρο για πάντα.
Ο Γιάννης Μπέζος για το νομοσχέδιο περί τεκνοθεσίας: «Το θεωρώ δεδομένο και φυσικό…» (ΒΙΝΤΕΟ)
Ο ηθοποιός υποδύεται τον Ανδρέα Σέκερη, ο οποίος είχε χάσει το παιδί του πριν από 50 χρόνια κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Ανάμεσα σε άλλα στο «Πάμε Δανάη», ο Γιάννης Μπέζος μίλησε για τη ζωή του, την επαγγελματική του πορεία, και τη συμμετοχή του στη νέα σειρά του MEGA, «Famagusta».
Αναφερόμενος στα θετικά σχόλια του τηλεοπτικού κοινού από το πρώτο επεισόδιο για την τηλεοπτική σειρά «Famagusta», τόνισε ότι η αντίδραση αυτή σημαίνει ότι το έργο αγγίζει ευαίσθητα θέματα, όπως η ανδρική ευαισθησία και η ανάγκη για επικοινωνία και συνύπαρξη. Εξέφρασε την ενθουσιώδη στάση του προς το έργο, επισημαίνοντας την αξιοποιημένη θεματολογία και την υψηλή ποιότητα της παραγωγής.
Αναφερόμενος στη ζωή του, εξέφρασε την αδυναμία του να απομακρυνθεί από τον αστικό ρυθμό, αν και απολαμβάνει τα ταξίδια. Για τον ρόλο του στη σειρά «Famagusta», περιέγραψε πώς η θεματολογία της σειράς, που ασχολείται με τα γεγονότα της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, τον καθήλωσε, καθώς το έργο παρουσιάζει με έξυπνο τρόπο την ευαισθησία και τις προκλήσεις της εποχής.
«Με πήρε ο σταθμός τηλέφωνο και μου είπε για τη σειρά και το βρήκα πολύ ενδιαφέρον. Μας απασχολεί αυτό το θέμα εδώ και 50 χρόνια και είναι και εθνικό θέμα. Μετά μιλήσαμε και με τον Αντρέα Γεωργίου και μετά πήρα και τα κείμενα.
Όταν είδα την πρόθεση των ανθρώπων για το θέμα που θέλουμε να κάνουμε, είδα την ματιά τους στο ζήτημα και είδα ότι και με τους χρόνους είναι κάτι που μπορεί να γίνει μια τόσο φιλόδοξη δουλειά, είναι 24 επεισόδια σε 3 κύκλους των 8, μου άρεσε πάρα πολύ. ο Αντρέας έχει πάθος, αυτοπεποίθηση σε αυτό που κάνει και μου αρέσει αυτό.
Μας δικαιώνει το αποτέλεσμα. Πρέπει να μάθουμε κάποια πράγματα και να μην τα προσπερνάμε. Καλό είναι να θυμόμαστε και να μην ξεχνάμε, είναι κάτι που εξακολουθεί να υπάρχει στο νησί, αυτή η – σχεδόν – διχοτόμηση».
Δεν γίνεται να προσπερνάμε όσα έγιναν το ’74
Σχετικά με τα τραγικά γεγονότα που αιμοτοκύλισαν την Κύπρο το 1974 ο Γιάννης Μπέζος δήλωσε:
«Δεν γίνεται να τα προσπερνάμε όλα αυτά. Είναι κάτι που έγινε το ’74. Είχε και η ελληνική πολιτεία τότε τις ευθύνες της με τη δικτατορία. Καλά είναι να τα θυμηθούμε και αυτά λιγάκι. Να μην τα ξεχνάμε. Και βεβαίως είναι κάτι που ακολουθεί να υπάρχει στο νησί, όπως είναι σχεδόν διχοτομημένο. Υπάρχουν άνθρωποι που τα εμπεριέχουν και οι νεότεροι αποσπώνται, δηλαδή εξ’ ανταναλάσεως από τους παλιούς. Αλλά κι οι παλιότεροι άνθρωποι που τα έχουν ζήσει, έχουν χάσει τα σπίτια τους, ανθρώπους δικούς τους αγνοουμένους και τα λοιπά…»
«Υπάρχει μία ουσία στα πράγματα, υπερασπιζόμαστε έναν τρόπο που αποφασίζουμε να ζούμε, τη γλώσσα τις συνήθειες και τις παραδόσεις μας, τον τρόπο που θρηνούμε τους νεκρούς μας. Και κάποιος έρχεται και μας επιβάλει έναν άλλον, αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό.
Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υπερασπιστώ το έθνος μου, δηλαδή τη συνήθειά μου, και την πατρίδα με την ευρεία έννοια αλλιώς παγιδευόμαστε σε εθνικισμούς και ανοησίες. Ο Ανδρέας και η Βάνα το κάνουν πολύ έξυπνα. Υπάρχει η βάση, αλλά και η μυθοπλασία, και ο τρόπος που γίνεται και υπάρχει μία επιμέλεια», τόνισε ο Γιάννης Μπέζος.
«Μέλημα του ρόλου μου είναι να προστατεύσει και τον ίδιο και τη σύζυγό του. Αυτός είναι ένας άνδρας παλαιού τύπου που προσπαθεί να κρατήσει μία ισορροπία. Θα δούμε τις αναταράξεις που θα υπάρχουν με τα άλλα παιδιά. Δεν θέλουμε να εκθέτουμε μία ευγενική πλευρά του εαυτού μας και προβάλλουμε κάποια αρνητικά μας σαν να χρειαζόμαστε μία προστασία από κάτι, ωστόσο έχουμε μέσα μας έναν σπουδαίο πλούτο».
Η ανάγκη για αλλαγή
«Δεν είναι εύκολα όσα συζητιούνται. Η συνήθεια είναι μεγάλη υπόθεση ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να μην αλλάξουν και οι άνθρωποι να καταλάβουν ότι η ζωή προχωρά, ο πλανήτης έχει ανοίξει.
Το δημοκρατικό πολίτευμα προστατεύει πάντα τις μειοψηφίες, η πλειοψηφία δεν χρειάζεται προστασία, αυτό είναι προτέρημα του πολιτεύματος. Όλοι έχουμε δικαιώματα. Πρέπει να συμφωνήσουμε ότι η δημοκρατία προστατεύει πάντα τις μειοψηφίες ότι η φύση υπερέχει όλων μας. Σε πολλά πράγματα θα μπορούσα να είμαι συντηρητικός, δεν μπορώ να κάνω τον άνετο εύκολα αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα αποδεχτώ ή δεν θα συζητήσω ή να αλλάξω γνώμη.
Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αλλάζουμε, να μεταμορφωνόμαστε και να αλλάζουμε τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο. Η ελληνική κοινωνία είναι συντηρητική και η τηλεόραση. Πρέπει να προχωρήσουμε και αυτό να γίνει με το «ζόρι». Όχι να μας το επιβάλουν αλλά να ζορίσουμε τον εαυτό μας να δούμε τα πράγματα διαφορετικά. Δεν γίνεται να στεκόμαστε στα παλιά».
Σχετικά με την ελληνική τηλεόραση δήλωσε:
«Η ελληνική τηλεόραση είναι πολύ συντηρητική. Θα έχετε διαπιστώσει ότι εδώ και κάποια χρόνια είναι ένα τάβλι, ένα τσίπουρο και ένα χωριό. Αν αυτή είναι η Ελλάδα το 2024, κάτι δεν πάει καλά. Δεν χαρακτηρίζω τις σειρές αν είναι καλές ή κακές. Η θεματολογία είναι αυτή. Η πόλη, οι αστοί είναι άνθρωποι της κίνησης και η ύπαιθρος πάντα λίγο της ακινησίας. Όταν επανερχόμαστε εκεί, σημαίνει ότι δεν θέλουμε να κουνηθούμε πολύ. Κάτι μας ζεσταίνει και μας πάει πίσω. Αρκετά ζεσταθήκαμε, πρέπει να προχωρήσουμε. Στην θεματολογία και στη γλώσσα», δήλωσε ο Γιάννης Μπέζος.
You are currently viewing a placeholder content from Default. To access the actual content, click the button below. Please note that doing so will share data with third-party providers.
«Οι τηλεθεατές ζεσταίνονται με αυτό και τους αρέσει. Σαν σόμπα το βλέπουν. Την πρώτη ευθύνη την έχουν αυτοί που εμφανίζονται. Τέρμα. Οι ηθοποιοί, οι σκηνοθέτες και οι συγγραφείς, ούτε καν οι σταθμοί. Σας το λέω εγώ που η ψυχή μου ξέρει τι έχω τραβήξει αυτά τα χρόνια για να πείσω τους ανθρώπους και με προσπάθεια και πείσμα. Την πρώτη ευθύνη έχουν οι δημιουργοί… Αν θες να πεις κάτι ουσιαστικό, πρέπει να το προσπαθήσεις γιατί κανείς δεν θα σου το χαρίσει», πρόσθεσε ο Γιάννης Μπέζος.