Η έκθεση του Γιωσαφάτ αποκαλύπτει έναν εντυπωσιακό μετασχηματισμό στη δυναμική του γάμου και του διαζυγίου, ρίχνοντας φως στους εξελισσόμενους ρόλους των ανδρών και των γυναικών στην ελληνική κοινωνία.
Ο Γιωσαφάτ επισημαίνει ένα παρελθόν όπου οι κοινωνικές προσδοκίες περιόριζαν σε μεγάλο βαθμό τις γυναίκες, περιορίζοντας τη δυνατότητά τους να δρομολογήσουν το διαζύγιο και δεσμεύοντάς τες στους παραδοσιακούς ρόλους της συζύγου και της μητέρας.
Το διαζύγιο, που κάποτε ήταν μια σπάνια και στιγματισμένη απόφαση για τις γυναίκες, ήταν πολύ λιγότερο συνηθισμένο εξαιτίας αυτών των βαθιά ριζωμένων κοινωνικών κανόνων.
Αντίθετα, παρατηρεί ένα παρόν όπου οι γυναίκες, ενδυναμωμένες από τη μεγαλύτερη κοινωνική, συναισθηματική και οικονομική ανεξαρτησία, δεν διστάζουν πλέον να τερματίσουν σχέσεις που δεν τις εξυπηρετούν πλέον. Ο Γιωσαφάτ απεικονίζει αυτή τη μετατόπιση ως συνέπεια της αυξανόμενης χειραφέτησης των γυναικών μόλις αποσυνδεθούν συναισθηματικά από έναν γάμο, κάνουν αποφασιστικά το βήμα για να κλείσουν το κεφάλαιο οριστικά. Αυτό σηματοδοτεί μια έντονη απόκλιση από το παρελθόν, όπου οι γυναίκες συχνά υπέμεναν δυστυχισμένους γάμους λόγω της κοινωνικής πίεσης ή της οικονομικής εξάρτησης.
(Διαβάστε ολόκληρο το απόσπασμα του Γιωσαφάτ παρακάτω)
Γιωσαφάτ: «Αν η σχέση με τη μάνα είναι καλή τον πρώτο χρόνο της ζωής σου τότε μαθαίνεις να…»
Από την άλλη πλευρά, η Γιωσαφάτ υποδηλώνει ότι οι άνδρες παρέμειναν περισσότερο προσκολλημένοι στις παραδοσιακές αντιλήψεις περί γάμου. Χαρακτηρίζει τους άνδρες ως πιο άνετους με τον συμβατικό ρόλο του συζύγου, που μερικές φορές αναζητούν εξωτερική ικανοποίηση μέσω της απιστίας αντί να αντιμετωπίζουν ζητήματα εντός της σχέσης. Αυτή η αντίθεση μεταξύ της άνεσης των ανδρών στη διατήρηση του status quo και της ετοιμότητας των γυναικών να φύγουν αντανακλά το διευρυνόμενο χάσμα στον τρόπο με τον οποίο κάθε φύλο προσεγγίζει το γάμο και την εκπλήρωση.
Ας διαβάσουμε όμως το απόφθεγμά του για να βγάλουμε τα δικά μας συμπεράσματα:
«Ενώ παλαιότερα μόλις μία στις είκοσι Ελληνίδες αποφάσιζε να ζητήσει διαζύγιο, σήμερα οι οκτώ στους δέκα γάμους διαλύονται ύστερα από γυναικεία απόφαση. Η αλήθεια είναι ότι οι άνδρες βολεύονται περισσότερο με τον ρόλο του συζύγου, αναζητώντας να καλύψουν τις όποιες ελλείψεις εντός σπιτιού μέσα από παράνομες σχέσεις. Αντιθέτως, η γυναίκα, πιο χειραφετημένη από ποτέ, αν φύγει συναισθηματικά, δεν αργεί να κλείσει διά παντός την πόρτα πίσω της»
Διαβάστε περισσότερα λογοτεχνικά αποσπάσματα παρακάτω:
- Πώς ερωτεύονται οι νέοι σήμερα; «παράξενα παιδιά προτιμούν να καυλώνουν εξ αποστάσεως παρά…»
- Λεό Μπουσκάλια: «Τα πρόσωπα των ανθρώπων που αγαπάτε δε θα είναι ίδια το πρωί…»
- Έρμαν Έσσε: «Δεν είναι δική μου δουλειά να κρίνω τη ζωή ενός άλλου ανθρώπου. Πρέπει να κρίνω…»
- 11 ασυμβίβαστα αποφθέγματα του Κάβάφη: «Ο παντρεμένος ζει σαν …και ο ανύπανδρος ζει σαν …
- Είχε δίκιο ο Φερνάντο Πεσσόα: «Είμαι αυτός που νομίζω; Μα νομίζω πως είμαι τόσο πολλά πράγματα…»
- Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές: «Ένας άντρας καταλαβαίνει πότε αρχίζει να γερνάει: όταν αρχίζει και μοιάζει με …»
- Ουίλιαμ Μπάτλερ Γέιτς: «Όταν γεράσεις κι ασπρίσεις …Την ομορφιά σου αγάπησαν στ’ αλήθεια ή σαν ψέμα»
- Χένρι Μίλλερ: «Αν οι άνθρωποι σταματήσουν να πιστεύουν ότι κάποια μέρα θα γίνουν θεοί, τότε σίγουρα θα …»
- Μια φορά κι έναν καιρό ο Έσσε μας είπε: «Όταν φοβόμαστε κάποιον είναι γιατί …»
- 5 φορές που ο Ίψεν είχε δίκιο (και είπε όσα φοβόμασταν να παραδεχτούμε)
- 20 λυτρωτικά αποφθέγματα του Καρλ Γιουνγκ ελέγχουν το ασυνείδητό μας