Βυζαντινές φράσεις

Βυζαντινές εκφράσεις που λέμε ακόμα χωρίς να το συνειδητοποιούμε!

Οι λέξεις που χρησιμοποιούμε καθημερινά συχνά φέρουν μια ιστορία αιώνων, μια γέφυρα που μας συνδέει με το παρελθόν, τον πολιτισμό και τις παραδόσεις μας.

Πολλές από αυτές τις λέξεις έχουν ρίζες σε εποχές που φαίνονται μακρινές, ωστόσο παραμένουν ζωντανές στην καθημερινή μας γλώσσα ακριβώς επειδή αντανακλούν κάτι διαχρονικό και οικείο.

Από το Βυζάντιο μέχρι την Αρχαία Ελλάδα, οι εκφράσεις που χρησιμοποιούμε σήμερα έχουν περάσει από γενιά σε γενιά, εξελισσόμενες ως προς τη μορφή αλλά διαρκείς ως προς την ουσία. Ας εξερευνήσουμε τις συναρπαστικές ιστορίες πίσω από αυτές τις φράσεις και ας αποκαλύψουμε τα πλούσια στρώματα νοήματος που εξακολουθούν να κρύβουν.

(Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο παρακάτω)

Λατινικές φράσεις που άντεξαν στον χρόνο και τις χρησιμοποιούμε τον 21ο αιώνα

 

«Τα παίζω στα δάχτυλα»
Στα βυζαντινά σχολεία, τα παιδιά μάθαιναν αριθμητική χρησιμοποιώντας τα δάχτυλά τους, και έτσι η έκφραση αυτή έχει τις ρίζες της στο Βυζάντιο, σηματοδοτώντας την πλήρη κατανόηση ενός θέματος.

«Ο ήλιος βασίλεψε»
Η φράση «ο ήλιος βασιλεύει» χρησιμοποιείται μόνο στα ελληνικά και προέρχεται από την εικόνα του ηλιοβασιλέματος, όπου ο ήλιος παίρνει την πορφυρή απόχρωση, σαν να «φορεί» τη βασιλική πορφύρα του Βυζαντίου.

«Έφαγα τον Περίδρομο»

Η φράση αυτή έχει τις ρίζες της στο Βυζάντιο. Τα βυζαντινά πιάτα είχαν ένα πλατύ, βαθουλό χείλος που λεγόταν «περίδρομος». Όταν λοιπόν η σούπα ξεχείλιζε και γέμιζε και τον περίδρομο, αυτό σήμαινε ότι έτρωγες μέχρι και το τελευταίο σημείο του πιάτου.

«Μη με παιδεύεις»
Στα αρχαία ελληνικά, το ρήμα «παιδεύω» σήμαινε «εκπαιδεύω». Με την πάροδο του χρόνου, η έννοια μετατράπηκε σε «βασανίζω» ή «ταλαιπωρώ», εκφράζοντας την άποψη ότι η εκπαίδευση περιλαμβάνει δυσκολίες και δοκιμασίες που μας ωριμάζουν.

«Αμαρτία – Ήμαρτον» 
Στα αρχαία ελληνικά, η φράση «ήμαρτον του σκοπού» χρησιμοποιούνταν όταν ο τοξότης αστοχούσε στον στόχο του. Στον χριστιανισμό, ο στόχος της ανθρώπινης ζωής είναι η σωτηρία της ψυχής, οπότε όταν κάποιος «αστοχεί» στον στόχο του, γίνεται αμαρτωλός.

Οι πληροφορίες αντλήθηκαν από την Ελένη Γλυκατζή Άρβελερ και το kalliergo.gr

Διαβάστε περισσότερα για τις όμορφες ιστορίες των λέξεων

Φωτογραφία εξωφύλλου

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr