Το Βρετανικό Μουσείο έχει εκτεθεί για την ανεπαρκή ασφάλεια των αρχαιοτήτων με αποτέλεσμα κάποιες χώρες να ζητούν πίσω τους πολιτιστικούς θησαυρούς τους
Βρετανικό Μουσείο: Από όλες τις γωνιές του κόσμου, οι φωνές δυναμώνουν απαιτώντας από το Βρετανικό Μουσείο να επιστρέψει τους πολιτιστικούς θησαυρούς που αποκτήθηκαν παράνομα από τις χώρες προέλευσής τους. Η απήχηση αυτών των εκκλήσεων έχει ενταθεί μετά την ανησυχητική αποκάλυψη της κλοπής περίπου 2.000 πολύτιμων αντικειμένων από τις αποθήκες του μουσείου. Αυτό που κάποτε θεωρούνταν άσυλο ιστορικών αντικειμένων αντιμετωπίζει τώρα έλεγχο ως προς την αξιοπιστία του και η διεθνής κοινότητα αμφισβητεί τη νόμιμη κυριότητα αυτών των ανεκτίμητων κειμηλίων.
Βρετανικό Μουσείο: Έκαναν φτερά 1500 αρχαιότητες – Τί συμβαίνει;
Ενώ η Ελλάδα επιδιώκει εδώ και καιρό την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, άλλα έθνη, όπως η Νιγηρία και η Κίνα, έχουν προσχωρήσει στην έκκληση για τον επαναπατρισμό των πολιτιστικών θησαυρών τους που στεγάζονται σήμερα στο μουσείο του Λονδίνου.
Τα Μπενίν Μπρονζέ, χάλκινες πλάκες που χρονολογούνται από τον 13ο έως τον 16ο αιώνα, ενσαρκώνουν την καλλιτεχνική υπεροχή. Η τραγική ιστορία τους χρονολογείται από το 1897, όταν λεηλατήθηκαν από τις βρετανικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια μιας επίθεσης στην πόλη Μπενίν και στη συνέχεια πωλήθηκαν στο Βρετανικό Μουσείο για τη χρηματοδότηση στρατιωτικών εκστρατειών. Τώρα, ο Διευθυντής της Εθνικής Επιτροπής Μουσείων και Μνημείων της Νιγηρίας, Abba Isa Tijani, απευθύνει έκκληση για την επιστροφή τους, υποστηρίζοντας ότι εκλάπησαν και πρέπει να επανενωθούν με τις κοινότητες στις οποίες ανήκουν δικαιωματικά.
Η Κίνα, επίσης, απηχεί το αίτημα για τον επαναπατρισμό της πολιτιστικής κληρονομιάς της μετά το πρόσφατο σκάνδαλο κλοπής που κλόνισε τη φήμη του Βρετανικού Μουσείου. Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Global Times τονίζει ότι η αντίληψη ότι τα ξένα αντικείμενα προστατεύονται καλύτερα στο μουσείο έχει καταρρεύσει, προκαλώντας εκκλήσεις για την άνευ όρων επιστροφή των κινεζικών θησαυρών. Το δημοσίευμα τονίζει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να αντιμετωπίσει την αποικιακή του ιστορία, να εξοφλήσει τα ιστορικά χρέη και να συμμετάσχει σε ουσιαστικές συζητήσεις με τα έθνη που υπέστησαν αποικιακή παραβίαση για να επισπεύσει την επιστροφή της λεηλατημένης κληρονομιάς τους.
Αξιοσημείωτη απόδειξη του κινεζικού αισθήματος, μέσα σε λίγες ώρες, το hashtag “Το Βρετανικό Μουσείο να επιστρέψει τις κινεζικές αρχαιότητες” κατέλαβε τις τάσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Μεταξύ της τεράστιας συλλογής του Βρετανικού Μουσείου από την Κίνα βρίσκεται ο γοητευτικός πίνακας “Admonitions of the Instructress to the Court Ladies”, ένα μεταξωτό αριστούργημα που χρονολογείται από το 400-700 μ.Χ. Ο θόρυβος για τον επαναπατρισμό δεν περιορίζεται μόνο στην Κίνα. Η Ελλάδα, αν και επισήμως τηρεί συγκρατημένη στάση, είδε τη Δέσποινα Κουτσούμπα, πρόεδρο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, να υπογραμμίζει την πτώση ενός σημαντικού επιχειρήματος που υποστηρίζει το Βρετανικό Μουσείο – την άποψη ότι τα αντικείμενα διατηρούνται καλύτερα εκεί.
Το φιάσκο αυτό αναμφισβήτητα αποδυναμώνει τη διαπραγματευτική θέση του Βρετανικού Μουσείου και θέτει υπό αμφισβήτηση τη βασιμότητα των απαιτήσεών του για οποιοδήποτε αντάλλαγμα όταν πρόκειται για τον επαναπατρισμό πολιτιστικών θησαυρών.
Βρετανικό Μουσείο: Ο υπάλληλος-κλέφτης ήταν υπεύθυνος για τις ελληνικές αρχαιότητες