Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Βρετανικό Μουσείο

Βρετανικό Μουσείο: Έκαναν φτερά 1500 αρχαιότητες – Τί συμβαίνει;

Το Βρετανικό Μουσείο βρίσκεται αντιμέτωπο με σημαντικές ανακατατάξεις, καθώς τόσο ο διευθυντής όσο και ο αναπληρωτής διευθυντής του παραιτήθηκαν ως απάντηση σε ένα σκάνδαλο που αφορά την κλοπή αρχαιοτήτων από τις συλλογές του μουσείου, με αντίκτυπο στη φήμη του. Συγκεκριμένα, μετά την αποχώρηση του διευθυντή του μουσείου Hartwig Fisher, έγινε γνωστό ότι ο Jonathan Williams, ο αναπληρωτής διευθυντής, θα απομακρυνθεί προσωρινά από τα τακτικά του καθήκοντα, ενώ μια ανεξάρτητη έρευνα εξετάζει τις φερόμενες κλοπές. Αυτό ακολουθεί την απόλυση ενός ανώτερου επιμελητή λίγο μετά την κλοπή πολυάριθμων πολύτιμων αντικειμένων, συνολικής αξίας εκατομμυρίων λιρών.

Βρετανικό Μουσείο: Ο υπάλληλος-κλέφτης ήταν υπεύθυνος για τις ελληνικές αρχαιότητες

Το Βρετανικό μουσείο και η αναταραχή

Η αναταραχή πηγάζει από τις καταγγελίες εναντίον του επί σειρά ετών επιμελητή του Βρετανικού μουσείου, Πίτερ Χιγκς, ο οποίος κατηγορείται ότι έκλεβε συστηματικά αρχαία αντικείμενα, όπως χρυσά κοσμήματα, πολύτιμους λίθους και γυάλινα αντικείμενα, επί σειρά ετών. Η διαμάχη αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά από ένα άρθρο της Telegraph, το οποίο ήρθε λίγο μετά την παραδοχή της κατάστασης από το ίδιο το Βρετανικό Μουσείο. Τα κλεμμένα αντικείμενα, από κοσμήματα μέχρι ημιπολύτιμους λίθους που εκτείνονται από τον 15ο αιώνα π.Χ. έως τον 19ο αιώνα μ.Χ., αποκαλύφθηκε ότι έλειπαν, είχαν κλαπεί ή είχαν υποστεί ζημιές.

Οι κλοπές που αποδίδονται στον Πίτερ Χιγκς, ο οποίος επέβλεπε τις συλλογές που σχετίζονται με αρχαία ελληνικά αντικείμενα και γλυπτά, προφανώς ξεκίνησαν πριν από περίπου μια δεκαετία κατά τη διάρκεια της τριακονταετούς θητείας του στο μουσείο. Οι αναφορές στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι τα αντικείμενα που λείπουν ανέρχονται σε περίπου 1.500, συμπεριλαμβανομένων ιστορικών αντικειμένων και αρχαιοτήτων.

Το Βρετανικό Μουσείο είχε προφανώς ειδοποιηθεί για τις κλοπές αυτές στο παρελθόν, όπως τονίζεται στη δήλωση παραίτησης του πρώην διευθυντή Χάρτβιγκ Φίσερ, ο οποίος τόνισε ότι η ευθύνη πέφτει τελικά στον διευθυντή. Το διοικητικό συμβούλιο του μουσείου έκανε δεκτή την άμεση παραίτηση του Φίσερ, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι η αποχώρησή του θα οριστικοποιηθεί με τη σύσταση προσωρινής ηγεσίας. Εν τω μεταξύ, παραιτήθηκε και ο βοηθός διευθυντή Τζόναθαν Γουίλιαμς, ο οποίος παραιτήθηκε προσωρινά από το ρόλο του, ενώ διεξάγεται ανεξάρτητη εξέταση του σκανδάλου της κλοπής. Ο δρ Ιτάι Γκράντελ, ειδικός σε ρωμαϊκές αρχαιότητες, ήταν ο πληροφοριοδότης του περιστατικού, έχοντας εκφράσει ανησυχίες δύο χρόνια πριν. Ο ίδιος επαίνεσε τον Φίσερ για την αντίδρασή του, αναγνωρίζοντας την δύσκολη κατάσταση.

Παρά τα αδιαμφισβήτητα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν με την πάροδο των ετών, ο Δρ Gradel αγωνίστηκε να τραβήξει την προσοχή στο θέμα εντός του μουσείου. Περιστατικά κλοπών, όπως η εξαφάνιση αρχαίων ελληνικών, ρωμαϊκών και γερμανικών νομισμάτων το 2014, είχαν έρθει στο φως μέσω ερευνών προς το μουσείο. Επιπλέον, το ανώτερο προσωπικό φέρεται να είχε ενημερωθεί για τις κλοπές το 2021. Ωστόσο, μόλις φέτος έπεσε το πέπλο της μυστικότητας γύρω από την υπόθεση, οδηγώντας σε έρευνα από τη Διοίκηση Οικονομικού Εγκλήματος της Μητροπολιτικής Αστυνομίας.

5 άγνωστα στοιχεία για τα πιο διάσημα αρχιτεκτονικά θαύματα του κόσμου

Φωτογραφία εξωφύλλου

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr