Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Βραβείο Mπούκερ 2024

Βραβείο Booker 2024: Αποκαλύφθηκαν οι 13 πολυαναμενόμενοι υποψήφιοι

Καθώς ο λογοτεχνικός κόσμος περιμένει με ανυπομονησία την ανακοίνωση του νικητή, αυτή η λίστα υπόσχεται μια ανταγωνιστική επιλογή έργων που εξυμνούν την ποικιλομορφία και τον πλούτο της σύγχρονης λογοτεχνίας.

Αποκαλύφθηκε η πολυαναμενόμενη ««Booker Dozen», ο κατάλογος για το βραβείο Μπούκερ 2024. Στη φετινή λίστα περιλαμβάνονται διάσημοι συγγραφείς όπως ο Πέρσιβαλ Έβερετ, ο Ρίτσαρντ Πάουερς και η Ρέιτσελ Κούσνερ.

Στις 30 Ιουλίου το μεσημέρι, ανακοινώθηκε επίσημα ο κατάλογος για το Βραβείο Booker 2024, που συχνά αναφέρεται ως «Booker Dozen». Η επιλογή αυτή περιλαμβάνει αρκετούς συγγραφείς γνώριμους στο ελληνικό κοινό, κυρίως τους Rachel Kushner, Percival Everett και Richard Powers. Ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής Edmund de Waal εξήρε τη λίστα, λέγοντας: «Πρόκειται για μια ομάδα από παγκόσμιες, δυνατές φωνές, αλλά και από νέες φωνές».

18 ενδιαφέροντα γεγονότα για τη λογοτεχνία που ίσως δε γνωρίζες

Το Βραβείο Booker έχει προσαρμοστεί στα μεταβαλλόμενα λογοτεχνικά τοπία

Στο βραβείο Booker 2024 μπορούσαν να συμμετάσχουν έργα που εκδόθηκαν μεταξύ της 1ης Οκτωβρίου 2023 και της 30ής Σεπτεμβρίου 2024. Αρχικά, το βραβείο Booker απονεμήθηκε το 1969 και αφορούσε αποκλειστικά συγγραφείς της Κοινοπολιτείας, αλλά από το 2014 έχει επεκταθεί ώστε να περιλαμβάνει συγγραφείς οποιασδήποτε εθνικότητας, με την προϋπόθεση ότι τα βιβλία έχουν γραφτεί αρχικά στα αγγλικά και έχουν εκδοθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο ή/και την Ιρλανδία.

Η λίστα των υποψηφίων για το βραβείο των 50.000 λιρών θα ανακοινωθεί στις 16 Σεπτεμβρίου, ενώ ο νικητής θα αναδειχθεί στις 12 Νοεμβρίου. Πρόσφατοι νικητές του Βραβείου Booker είναι οι Douglas Stuart, Shehan Karunatilaka, Damon Galgut και οι συν-νικητές του 2019 Bernardine Evaristo και Margaret Atwood. Πέρυσι, ο Paul Lynch τιμήθηκε με το βραβείο για το μυθιστόρημά του Prophet Song.

Ιστορικό σημείωμα για τα βραβεία Booker

Βραβείο Mπούκερ 2024

Το Βραβείο Booker, που θεσπίστηκε το 1969, έχει πλούσια ιστορία αναγνώρισης εξαιρετικών λογοτεχνικών ταλέντων. Με την πάροδο των δεκαετιών, εξελίχθηκε από ένα περιφερειακό βραβείο σε μια διεθνώς αναγνωρισμένη λογοτεχνική διάκριση. Αξίζει να σημειωθεί ότι το βραβείο απονεμήθηκε από κοινού το 2019 στην Μπερναρντίν Εβαρίστο και τη Μάργκαρετ Άτγουντ, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά στην ιστορία του βραβείου που το μοιράστηκε, γεγονός που ανέδειξε την ευελιξία του βραβείου στην αναγνώριση της εξαιρετικής λογοτεχνικής αξίας.

Βραβείο Mπούκερ 2024: Ο κατάλογος

1)Wandering Stars – Tommy Orange

Βραβείο Mπούκερ 2024

 

2)Wild Houses – Colin Barrett

Βραβείο Mπούκερ 2024

3)Held – Anne Michaels

Βραβείο Mπούκερ 2024

Creation Lake – Rachel Kushner

Βραβείο Mπούκερ 2024

This Strange Eventful History – Claire Messud

Βραβείο Mπούκερ 2024

Playground – Richard Powers

Βραβείο Mπούκερ 2024

Enlightenment – Sarah Perry

Βραβείο Mπούκερ 2024

Orbital – Samantha Harvey

Βραβείο Mπούκερ 2024

James – Percival Everett

Βραβείο Mπούκερ 2024

The Safekeep – Yael Van Der Wouden

Βραβείο Mπούκερ 2024

My Friends – Hisham Matar

Βραβείο Mπούκερ 2024

Stone Yard Devotional – Charlotte Wood

Βραβείο Mπούκερ 2024

Headshot – Rita Bullwinkel

Βραβείο Mπούκερ 2024

Πηγή φωτογραφιών

10 Ελληνίδες συγγραφείς με τη μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία στη σύγχρονη λογοτεχνία

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr