Οι αρχαιολόγοι ισχυρίζονται ότι εντόπισαν τον ιερό χιτώνα του Μεγάλου Αλεξάνδρου σε έναν από τους βασιλικούς τάφους της Βεργίνας, μια ανακάλυψη που αλλάζει τα δεδομένα.
Μια πρόσφατη ανακάλυψη στον Τύμβο ΙΙ στη Βεργίνα φέρεται να αποκάλυψε τον ιερό χιτώνα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η ανακάλυψη αυτή μπορεί να αλλάξει την ιστορική κατανόηση των αντικειμένων που σχετίζονται με τον αρχαίο Έλληνα βασιλιά της Μακεδονίας.
Ομάδα αρχαιολόγων με επικεφαλής τον Αντώνιο Μπαρτζιώκα, ομότιμο καθηγητή στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο της Θράκης, ανέφερε ότι εντόπισε ένα μωβ βαμβακερό ύφασμα, γνωστό ως σαράπης, το ένδυμα των Περσών βασιλιάδων, το οποίο χρησιμοποίησε και ο Μέγας Αλέξανδρος στη νίκη του επί του Δαρείου Γ’ της Περσίας.
Το υλικό βρέθηκε στο χρυσό οστεοφυλάκιο του τάφου ΙΙ, μαζί με ανδρικά λείψανα και ένα στεφάνι της Βεργίνας με χρυσά φύλλα και άνθη μυρτιάς, που πιστεύεται ότι ανήκε στη Μήδα, πριγκίπισσα της Οδησσού και πέμπτη σύζυγος του Φιλίππου Β’ της Μακεδονίας κατά την ελληνιστική περίοδο (300-30 π.Χ.).
Μετά από εκτεταμένες χημικές, φυσιολογικές και μικροσκοπικές αναλύσεις, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το ύφασμα ήταν κατασκευασμένο από βαμβάκι, ένα ασυνήθιστο υλικό για την εποχή.
Προέλευση του χιτώνα
Ανάμεσα στις επιστρώσεις του υφάσματος, ανακάλυψαν τον χουντίτη, ένα καθαρό λευκό ορυκτό που χρησιμοποιούνταν στην αρχαία Περσία, γεγονός που ενίσχυσε την πεποίθησή τους ότι το ένδυμα προέρχεται από την Ανατολή.
Πρόκειται για μια σημαντική ανακάλυψη και υποδηλώνει ότι πολλά από τα αντικείμενα που βρέθηκαν στον τάφο ΙΙ ανήκαν πραγματικά στον Μέγα Αλέξανδρο και όχι στον Φίλιππο της Μακεδονίας, όπως πιστεύεται.
Τι δείχνουν οι έρευνες;
Οι μελέτες δείχνουν ότι ο Τύμβος ΙΙ στο βασιλικό ταφικό συγκρότημα της Βεργίνας δεν ανήκε στον Φίλιππο, αλλά στον διάδοχο του ετεροθαλούς αδελφού του, τον Φίλιππο Γ’ της οικογένειας των Αριδαίων, ο οποίος κληρονόμησε πολλά από τα σύμβολα της εξουσίας του Αλεξάνδρου μετά τον θάνατό του.
Ωστόσο, η ανακάλυψη του χιτώνα είναι εξαιρετικής σημασίας. Αυτό συμβαίνει επειδή ο χιτώνας ήταν ένα συμβολικά σημαντικό ένδυμα στην περσική βασιλική αυλή.
Ο σάραπης ήταν ένας μωβ χιτώνας με λευκή λωρίδα στο στρίφωμα, που φορούσαν μόνο οι Πέρσες βασιλείς. Η υιοθέτηση αυτού του συμβόλου της περσικής εξουσίας από τον Μέγα Αλέξανδρο ήταν σημάδι του ελέγχου που ασκούσε στην τεράστια περσική αυτοκρατορία.
Πραγματοποιήθηκε εντατική έρευνα για τα υφάσματα που ανακαλύφθηκαν. Η ερευνητική ομάδα εφάρμοσε προηγμένες τεχνικές όπως η φασματοσκοπία υπερύθρου με μετασχηματισμό Fourier (FTIR) και αέριοχρωματογραφία/φασματομετρία μάζας για να προσδιορίσει τη σύνθεση των υφασμάτων.
Τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν την παρουσία βαμβακερών και βασιλικών πορφυρών βαφών, καθώς και χουντίτη, ο οποίος είναι σπάνιος στην Ελλάδα και υποδηλώνει περσική επιρροή. Η χρήση του χουντίτη, ο οποίος έχει την ικανότητα να παράγει ένα λαμπρό λευκό χρώμα.
Η ανακάλυψη του ιερού χιτώνα του Μεγάλου Αλεξάνδρου δεν προσθέτει μόνο μια νέα διάσταση στο αρχαιολογικό παζλ της Βεργίνας, η ταυτοποίηση αυτού του ενδύματος μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο για νέες έρευνες σχετικά με το ρόλο της βασιλικής ενδυμασίας στον ελληνιστικό και περσικό πολιτισμό, καθώς και για τις ταφικές πρακτικές της περιόδου.
Τα παραπάνω στοιχεία προέρχονται από έκθεση στην Journal of Field Archaeology και έχουν προκαλέσει την προσοχή των ΜΜΕ.
Υπάρχουν επίσημες ανακοίνωσεις;
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν επίσημες δηλώσεις όμως πηγές αναφέρουν πως τα παραπάνω στοιχεία δε διαθέτουν επαρκή δεδομένα. Μάλιστα η Στέλλα Δρούγου, Ομότιμη Καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, η οποία διήθυνε την ανασκαφή της Βεργίνας επί δέκα έτη μετά τον θάνατο του καθηγητή Μ. Ανδρόνικου, δήλωσε στο protothema.gr: «Τα τελευταία χρόνια λέγονται πάρα πολλά σχετικά με τους τάφους της Βεργίνας χωρίς να λαμβάνονται υπόψιν τα ανασκαφικά δεδομένα. Υπάρχει ένα πρόσφορο έδαφος παραφιλολογίας αλλά δεν έχουν νόημα τέτοιες συζητήσεις»
Διαβάστε περισσότερα για την Αρχαία Ελλάδα και τον Μέγα Αλέξανδρο:
Πώς πέθανε ο Μέγας Αλέξανδρος; Τί δείχνουν οι έρευνες;
Μέγας Αλέξανδρος: Ανακαλύφθηκε ο τάφος της μητέρας του Ολυμπιάδας; (ΒΙΝΤΕΟ)
Όταν ο Μέγας Αλέξανδρος συνάντησε τον Διογένη – Ο διάλογος που έμεινε στην «ιστορία»
Ρωτήσαμε το ChatGPT εάν ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν ο μεγαλύτερος στρατηλάτης όλων των εποχών
Το ελληνικό χωριό που έχτισε ο Μέγας Αλέξανδρος υπάρχει ακόμη (ΒΙΝΤΕΟ)
Υπήρχαν 40 γυναίκες μαθηματικοί στην Αρχαία Ελλάδα – Γιατί δεν τις γνωρίζουμε;