Ναός της Αφροδίτης: Σπουδαία αρχαιοελληνικά ευρήματα βρέθηκαν στον βυθό της Μεσογείου
Αιγύπτιοι και Ευρωπαίοι αρχαιολόγοι αποκάλυψαν έναν βυθισμένο ναό της Αφροδίτης στα βάθη της Μεσογείου, φέρνοντας στο φως σημαντικά ιστορικά αντικείμενα. Ο ναός αυτός βρισκόταν στην αρχαία πόλη Ηράκλειον, γνωστή και ως Θώνη, που βρίσκεται στα ανοικτά των αιγυπτιακών ακτών.
Το Ηράκλειον, πριν από την ίδρυση της Αλεξάνδρειας το 331 π.Χ., είχε τη διάκριση να είναι το μεγαλύτερο λιμάνι της Αιγύπτου στη Μεσόγειο. Σύμφωνα με τον μύθο, ήταν η ίδια η πόλη στην οποία ο Πάρης και η Ελένη είχαν καταφύγει από τον Μενέλαο πριν από τον Τρωικό Πόλεμο. Ακόμη και μετά την ίδρυση της Αλεξάνδρειας, το Ηράκλειο συνέχισε να λειτουργεί ως ζωτικής σημασίας πύλη προς την Αίγυπτο.
Για αιώνες, το Ηράκλειον βρισκόταν βυθισμένο κάτω από τα νερά της Μεσογείου, μέχρι που ανακαλύφθηκε ξανά το 2000, περίπου 7 χλμ. από τη σημερινή ακτογραμμή. Κατά τη διάρκεια της υποβρύχιας εξερεύνησής τους, μια ομάδα αρχαιολόγων ανακάλυψε ογκώδεις πέτρινους όγκους από ναό αφιερωμένο στην αιγυπτιακή θεότητα Άμμωνα Ρα. Ο ναός, όπως αναφέρει το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Υποβρύχιας Αρχαιολογίας, γνώρισε την καταστροφή του στα μέσα του 2ου αιώνα π.Χ. κατά τη διάρκεια ενός καταστροφικού γεγονότος.
Ταυτόχρονα, στην ίδια περιοχή βρέθηκαν τα λείψανα ενός ναού που τιμούσε την Αφροδίτη, μαζί με μια κρύπτη που περιείχε αρχαία ελληνικά όπλα, χάλκινα αντικείμενα και κεραμικά. Επιπλέον, οι αρχαιολόγοι έπεσαν πάνω σε αντικείμενα κατασκευασμένα από χρυσό και ασήμι, συμπεριλαμβανομένων αντικειμένων που σχετίζονται με φαραώ, νομισμάτων και αλαβάστρων που χρησιμοποιούνταν για αρώματα ή αλοιφές.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι οι δύτες εντόπισαν επίσης υπόγειες κατασκευές που χρονολογούνται από τον 5ο αιώνα π.Χ., οι οποίες υποστηρίζονταν από εντυπωσιακά καλοδιατηρημένες ξύλινες κολώνες και δοκούς. Αυτή η ανακάλυψη οδήγησε τους αρχαιολόγους να υποθέσουν ότι η παρουσία ελληνικών όπλων στην περιοχή μπορεί να υποδηλώνει τη συμμετοχή μισθοφόρων που διασφάλιζαν την πρόσβαση στο αιγυπτιακό βασίλειο, πιθανότατα με την έγκριση των ίδιων των Αιγυπτίων.