tangut

Βρέθηκε η πιο δύσκολη γλώσσα στον κόσμο και μας αφηγείται την ιστορία της

Αν και συχνά η δυσκολία της ελληνικής γλώσσας γίνεται αντικείμενο αστείων στο εξωτερικό, η πραγματικότητα είναι πως η πιο πολύπλοκη γλώσσα που υπήρξε ποτέ ίσως να μην ομιλείται πλέον.

Η μεγαλύτερη ελληνική λέξη με 172 γράμματα ανήκει σε έργο του Αριστοφάνη (ΒΙΝΤΕΟ)

Πρόκειται για την Tangut, μια σινο-θιβετιανή γλώσσα που αναπτύχθηκε από το βασίλειο των Τανγκούτ στη βορειοδυτική Κίνα. Η αυτοκρατορία τους άνθισε από το 1038 έως το 1227, όταν η επεκτατική Μογγολική Αυτοκρατορία έφερε το τέλος της.

Η Tangut, άγνωστη στους περισσότερους, γοήτευσε τον Ρώσο γλωσσολόγο Nikolai Aleksandrovich Nevsky στις αρχές του 20ού αιώνα. Ο Nevsky κατάφερε να αποκρυπτογραφήσει περίπου 500 από τους 6.000 περίπλοκους χαρακτήρες της γλώσσας, θέτοντας τα θεμέλια για μελλοντικές έρευνες.

Χάρη στις προσπάθειές του και άλλων γλωσσολόγων, ορισμένα αρχαία κείμενα Tangut έχουν μεταφραστεί τα τελευταία 100 χρόνια. Παρόλα αυτά, η Tangut παραμένει μια από τις δυσκολότερες γλώσσες στον κόσμο, αφήνοντας στους ερευνητές πολλά μυστικά να αποκαλύψουν.

tangut
Πηγή φωτογραφίας

Παρόλο που η Tangut υιοθέτησε στοιχεία από το κινεζικό σύστημα γραφής, οι χαρακτήρες της διαφέρουν ριζικά, καθιστώντας την αποκρυπτογράφηση δυσχερή ακόμα και για τους Κινέζους.

Η γραφή της Tangut βασίζεται σε λογογράμματα, όπου κάθε ένας από τους 6.000 περίπλοκους χαρακτήρες αντιπροσωπεύει μια λέξη, χωρίς φωνητική αντιστοιχία. Σε αντίθεση, συστήματα όπως η αιγυπτιακή ιερογλυφική (700 χαρακτήρες) ή η γραφή των Μάγια (800 χαρακτήρες) συνδυάζουν λογογράμματα με φωνητικά σύμβολα, μειώνοντας τον αριθμό των χαρακτήρων και αυξάνοντας την ευκολία αποκρυπτογράφησης.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η ύπαρξη (ή μη) της λέξης “φιλότιμο” στην Tangut. Η αποκρυπτογράφηση και η μελέτη της γλώσσας ίσως αποκαλύψουν αν η έννοια του “φιλοτίμου” υπήρχε στον πολιτισμό των Τανγκούτ, ρίχνοντας φως σε άγνωστες πτυχές της κουλτούρας τους.

Δείτε το παρακάτω βίντεο για το πώς ακούγεται η γλώσσα Tangut:

You are currently viewing a placeholder content from YouTube. To access the actual content, click the button below. Please note that doing so will share data with third-party providers.

More Information

Η πανάρχαια γλώσσα που κανείς δεν ξέρει από που προέρχεται

Πηγή εξωφύλλου

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr