Βιβλιοθήκες

Βιβλιοθήκες: Οι 10 μεγαλύτερες συλλογές στον κόσμο

Βιβλιοθήκες: Μία βιβλιοθήκη από τη λίστα μας διαθέτει όλα τα βιβλία που έχουν κυκλοφορήσει

Αν είστε φανατικός αναγνώστης αγαπάτε τις βιβλιοθήκες και μπορεί να αισθάνεστε περιστασιακά ότι η δική σας βιβλιοθήκη δεν έχει αρκετό χώρο για όλα τα βιβλία που επιθυμείτε. Ίσως μάλιστα να πιστεύετε ότι δεν μπορείτε ποτέ να έχετε αρκετά βιβλία ή ότι ακόμη και οι τοπικές δημόσιες βιβλιοθήκες σας δεν επαρκούν. Εμείς θα σας παρουσιάσουμε δέκα από τις πιο εκτεταμένες συλλογές βιβλιοθηκών στον κόσμο που δεν αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα!

Βιβλιοθήκες: Οι 10 μεγαλύτερες συλλογές στον κόσμο

10. Εθνική Βιβλιοθήκη της Κίνας – Πεκίνο, Κίνα
Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Κίνας μπορεί να υπερηφανεύεται για την εκπληκτική συλλογή 37,7 εκατομμυρίων βιβλίων και στελεχώνεται από 1,5 χιλιάδες αφοσιωμένα εγγεγραμμένα μέλη. Μέσα στα αρχεία της, οι αναγνώστες μπορούν να εξερευνήσουν ένα ευρύ φάσμα ιστορικών και λογοτεχνικών έργων από τις αρχαίες δυναστείες της Κίνας, που εκτείνονται από τη Νότια Δυναστεία Σονγκ του 13ου αιώνα μέχρι συλλογές από τις δυναστείες Μινγκ και Τσινγκ του 17ου αιώνα. Αυτή η δημόσια βιβλιοθήκη αποτελείται από τέσσερα διαφορετικά συγκροτήματα, τα οποία είναι προσβάσιμα στο ευρύ κοινό.

9. Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας – Παρίσι, Γαλλία
Με μια συλλογή άνω των 40 εκατομμυρίων βιβλίων και σπάνιων άλλων εντύπων, τόσο σε φυσική όσο και σε ψηφιακή μορφή, η Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας δέχεται περίπου 1,5 εκατομμύριο επισκέπτες κάθε χρόνο. Οι ιστορικές της ρίζες ανάγονται στον 14ο αιώνα, όταν χρησίμευσε ως βασιλική βιβλιοθήκη για τους Γάλλους μονάρχες, πριν ανοίξει για το κοινό τον 17ο αιώνα. Το ίδρυμα αυτό στεγάζει έναν πλούτο χειρογράφων και ιστορικών συλλογών, συμπεριλαμβανομένων όλων των εκδόσεων στη Γαλλία.
Βιβλιοθήκες

8. Βασιλική Βιβλιοθήκη – Κοπεγχάγη, Δανία
Η Βασιλική Βιβλιοθήκη, η μεγαλύτερη βιβλιοθήκη στις σκανδιναβικές χώρες, συνδέεται με το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης και φιλοξενεί περισσότερα από 42,5 εκατομμύρια έντυπο υλικό. Η συλλογή της περιλαμβάνει ιστορικά έγγραφα και αντίγραφα όλων των έντυπων έργων στη Δανία από το 1600. Η πρόσβαση στο εκτεταμένο υλικό της περιορίζεται συνήθως σε άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω, με συγκεκριμένα κριτήρια πρόσβασης και χρήσης.

Βιβλιοθήκες

7. Βιβλιοθήκη της Εθνικής Βουλής – Τόκιο, Ιαπωνία
Η Βιβλιοθήκη της Εθνικής Βουλής ιδρύθηκε το 1948 και περιέχει πάνω από 44,1 εκατομμύρια βιβλία και έγγραφα, χρησιμεύοντας ως ερευνητική πηγή για την Εθνική Βουλή της Ιαπωνίας. Είναι παρόμοια με τη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου των Ηνωμένων Πολιτειών και διαθέτει κύριες εγκαταστάσεις στο Κιότο και το Τόκιο, μαζί με υποκαταστήματα σε όλη την Ιαπωνία. Η βιβλιοθήκη στεγάζει αντίγραφα κάθε έκδοσης που κυκλοφορεί στην Ιαπωνία και φιλοξενεί ολοκληρωμένες συλλογές που καλύπτουν διάφορα θέματα και γλώσσες, διαδραματίζοντας καθοριστικό ρόλο στον εκδημοκρατισμό της Ιαπωνίας μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Βιβλιοθήκες

 

6. Ρωσική Κρατική Βιβλιοθήκη – Μόσχα, Ρωσία
Η Ρωσική Κρατική Βιβλιοθήκη, η μεγαλύτερη της Ρωσίας, διαθέτει μια συλλογή με περισσότερα από 47,5 εκατομμύρια βιβλία και έγγραφα. Αρχικά ήταν η πρώτη δωρεάν δημόσια βιβλιοθήκη της Μόσχας τη δεκαετία του 1860, υπέστη αρκετές αλλαγές στην ονομασία της πριν γίνει η Ρωσική Κρατική Βιβλιοθήκη το 1992. Αυτή η βιβλιοθήκη  κατέχει αντίγραφα όλων των βιβλίων που εκδόθηκαν στην ΕΣΣΔ και αποτελεί σημαντικό πολιτιστικό ίδρυμα στη Ρωσία.

Βιβλιοθήκες

5. Βιβλιοθήκη και Αρχεία Καναδά – Οτάβα, Καναδάς
Η Βιβλιοθήκη του Καναδά (LAC), που ιδρύθηκε το 2004, διαφυλάσσει την τεκμηριωμένη κληρονομιά του Καναδά, φιλοξενώντας πάνω από 54 εκατομμύρια έντυπα αρχεία Αυτό το ομοσπονδιακό ίδρυμα, αφιερωμένο στη διατήρηση και την παροχή πρόσβασης στην κληρονομιά του Καναδά, περιλαμβάνει ένα τεράστιο ψηφιακό αποθετήριο με πάνω από ένα petabyte πληροφοριών. Το LAC χρησιμεύει ως ζωτικός πόρος για τις σημερινές και τις μελλοντικές γενιές και διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της καναδικής μνήμης.

4. Δημόσια Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης – Νέα Υόρκη, Ηνωμένες Πολιτείες
Η Δημόσια Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης, που ιδρύθηκε το 1895 ως μη κερδοσκοπικό ιδιωτικό ίδρυμα, περιέχει πάνω από 55 εκατομμύρια αρχεία. Η βιβλιοθήκη, η οποία ιδρύθηκε από φιλάνθρωπους που αγαπούν το βιβλίο, διαθέτει πολλά υποκαταστήματα σε όλη τη Νέα Υόρκη και συμβάλλει σημαντικά στα ακαδημαϊκά ιδρύματα της πολιτείας.

3. Βιβλιοθήκη της Σαγκάης – Σαγκάη, Κίνα
Χρονολογείται από το 1847, η Βιβλιοθήκη της Σαγκάης αποτελεί μέρος του ευρύτερου συστήματος της Βιβλιοθήκης της Σαγκάης και φιλοξενεί πάνω από 56 εκατομμύρια αρχεία. Κατατάσσεται ως μία από τις τρεις μεγαλύτερες βιβλιοθήκες στον κόσμο με βάση τα βιβλιογραφικά στοιχεία και είναι η δεύτερη ψηλότερη, με πάνω από 24 ορόφους. Η συλλογή της βιβλιοθήκης αυξήθηκε μέσω επιστημονικών δωρεών κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα και χρηματοδότησης για αγορές στο εξωτερικό.
Βιβλιοθήκες

2. Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου – Ουάσινγκτον, ΗΠΑ
Η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου, που ιδρύθηκε πριν από 200 χρόνια, κατέχει το εντυπωσιακό ποσό των 170 έως 200 εκατομμυρίων αρχείων ως το παλαιότερο ομοσπονδιακό πολιτιστικό ίδρυμα των ΗΠΑ. Ενώ η αρχική συλλογή της βιβλιοθήκης καταστράφηκε σε μεγάλο βαθμό κατά τη διάρκεια του πολέμου του 1812, ανοικοδομήθηκε εκ νέου, χρησιμοποιώντας εν μέρει την προσωπική συλλογή του Τόμας Τζέφερσον. Η βιβλιοθήκη περιέχει υλικό σε περισσότερες από 470 γλώσσες και είναι ανοιχτή για έρευνα, αλλά μόνο υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι και υπάλληλοι του ιδρύματος μπορούν να δανειστούν υλικό.

Βιβλιοθήκες

1. Βρετανική Βιβλιοθήκη – Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
Η μεγαλύτερη συλλογή βιβλιοθηκών στον κόσμο βρίσκεται στη Βρετανική Βιβλιοθήκη στο Λονδίνο, με αποθέματα που κυμαίνονται από 170 έως 200 εκατομμύρια αρχεία. Περιλαμβάνει αντίγραφα κάθε βιβλίου που παράγεται στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία σε διάφορες γλώσσες και μορφές, τόσο σε έντυπη όσο και σε ψηφιακή μορφή. Προηγουμένως ανήκε στο Βρετανικό Μουσείο μέχρι το 1973, και σήμερα είναι μια ανεξάρτητη ερευνητική βιβλιοθήκη. Η Βρετανική Βιβλιοθήκη φημίζεται για την τεράστια συλλογή της, που περιλαμβάνει σενάρια, βάσεις δεδομένων, χάρτες και πολλά άλλα, με περίπου 3 εκατομμύρια νέα αρχεία να προστίθενται κάθε χρόνο. Για κάθε έκδοση βιβλίου στη Βρετανία, ο εκδότης πρέπει να στέλνει ένα αντίτυπο τουλάχιστον, στη Βρετανική Βιβλιοθήκη.

Βιβλιοθήκες

Πηγές φωτογραφιών: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr