Ασκητική Νίκος Καζαντζάκης

Ο Καζαντζάκης μέσα από την Ασκητική: «Χρέος μας λοιπόν να συλλάβουμε τ’ όραμα»

“Η Ασκητική”, είναι ένα στοχαστικό και φιλοσοφικά πλούσιο βιβλίο του συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη.

Ο Καζαντζάκης ξεκίνησε τη συγγραφή αυτού του βιβλίου το 1922, φέρνοντάς το εις πέρας το 1923. Ωστόσο, η αρχική έκδοση δεν έγινε μέχρι το 1927, με την ευγενική χορηγία του αθηναϊκού περιοδικού Αναγέννηση. Το έργο υπέστη αρκετές αναθεωρήσεις προτού αποκτήσει την τελική του μορφή το 1945. Επί του παρόντος, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καζαντζάκη. Το βιβλίο αυτό κατέχει εξέχουσα θέση στο έργο του Έλληνα συγγραφέα, καθώς έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και έχει εκδοθεί ευρέως στο εξωτερικό.

Φρίντριχ Νίτσε: Το μαρτύριο του φιλοσόφου, η «θυσία του για την αλήθεια»

«Μέσα σε αυτό το λογοτεχνικό δημιούργημα, οι αναγνώστες συναντούν μια διάσημη και διαχρονική ρήση του συγγραφέα, η οποία είναι χαραγμένη και στον τάφο του:«Δεν ελπίζω τίποτα, δε φοβούµαι τίποτα, […], είµαι λεύτερος.»

Ερχόμαστε από μια σκοτεινή άβυσσο· καταλήγουμε σε μια σκοτεινή άβυσσο· το μεταξύ φωτεινό διάστημα το λέμε Ζωή.

Ευτύς ως γεννηθούμε, αρχίζει κι η επιστροφή· ταυτόχρονα το ξεκίνημα κι ο γυρισμός· κάθε στιγμή πεθαίνουμε. Γι’ αυτό πολλοί διαλάλησαν: Σκοπός της ζωής είναι ο θάνατος.

Μα κι ευτύς ως γεννηθούμε, αρχίζει κι η προσπάθεια να δημιουργήσουμε, να συνθέσουμε, να κάμουμε την ύλη ζωή· κάθε στιγμή γεννιούμαστε. Γι’ αυτό πολλοί διαλάλησαν: Σκοπός της εφήμερης ζωής είναι η αθανασία.

Στα πρόσκαιρα ζωντανά σώματα τα δυο τούτα ρέματα παλεύουν: α) ο ανήφορος, προς τη σύνθεση, προς τη ζωή, προς την αθανασία·
β) ο κατήφορος, προς την αποσύνθεση, προς την ύλη, προς το θάνατο.

Και τα δυο ρέματα πηγάζουν από τα έγκατα της αρχέγονης ουσίας. Στην αρχή η ζωή ξαφνιάζει· σαν παράνομη φαίνεται, σαν παρά φύση, σαν εφήμερη αντίδραση στις σκοτεινές αιώνιες πηγές· μα βαθύτερα νιώθουμε: η Ζωή είναι κι αυτή άναρχη, ακατάλυτη φόρα του Σύμπαντου.

Αλλιώς, πούθε η περανθρώπινη δύναμη που μας σφεντονίζει από το αγέννητο στο γεννητό και μας γκαρδιώνει· φυτά, ζώα, ανθρώπους· στον αγώνα; Και τα δυο αντίδρομα ρέματα είναι άγια.

Χρέος μας λοιπόν να συλλάβουμε τ’ όραμα που χωράει κι εναρμονίζει τις δυο τεράστιες τούτες άναρχες, ακατάλυτες Ορμές· και με τ’ όραμα τούτο να ρυθμίσουμε το στοχασμό μας και την πράξη…»

Φωτογραφία εξωφύλλου

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr