Κάποιος θα μπορούσε να ξεκινήσει τη μέρα του διαβάζοντας τα σχόλια του Ασίμωφ για τα έργα του Σαίξπηρ και να την ολοκληρώσει αναλογιζόμενος το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης υπό την προσεκτική καθοδήγησή του.
Ο Ισαάκ Ασίμωφ ήταν μια μοναδική δύναμη δημιουργικότητας, ένα μυαλό που φαινόταν σχεδόν απόκοσμο στην ικανότητά του να δημιουργεί ιδέες, να τις αναδιαμορφώνει και να τις παραδίδει στα χέρια των αναγνωστών με εκπληκτικό ρυθμό. Το τεράστιο εύρος της λογοτεχνικής του παραγωγής – πάνω από 500 βιβλία – είναι ένα κατόρθωμα φαντασίας και αφοσίωσης που λίγοι, αν όχι κανένας, θα το φτάσουν ποτέ.
Η συγγραφή 500 βιβλίων μοιάζει υπεράνθρωπη, αλλά για τον Ασίμωφ ήταν απλώς θέμα πειθαρχίας και ακλόνητης αγάπης για τη γνώση. Διαβόητος εργασιομανής, έγραφε κάθε μέρα, παράγοντας συχνά πολλά βιβλία ταυτόχρονα, τροφοδοτούμενος από μια ακόρεστη περιέργεια για το σύμπαν και μια αποφασιστικότητα να μοιραστεί αυτό το θαύμα με τον κόσμο.
Διαβάζοντας τον Ασίμωφ καλούμαστε να εισέλθουμε στη λειτουργία ενός από τα πιο παραγωγικά μυαλά του 20ού αιώνα.
10 αποφθέγματα του Ισαάκ Ασίμωφ
- «Η αυτοδιδασκαλία πιστεύω ότι είναι το μοναδικό είδος εκπαίδευσης που υπάρχει.»
- «Εάν η επιστήμη δημιουργεί προβλήματα, τότε αυτά δεν μπορούμε να τα λύσουμε με άγνοια.»
- «Η πιο θλιβερή πτυχή της ζωής αυτή τη στιγμή είναι ότι η επιστήμη συλλέγει γνώση γρηγορότερα από ότι η κοινωνία συλλέγει σοφία.»
- «Κάθε βιβλίο που αξίζει να απαγορεύσεις, αξίζει και να το διαβάσεις.»
- «Δεν φοβάμαι τους υπολογιστές. Φοβάμαι την έλλειψη αυτών.»
- «Είναι ένα τέλειο συναίσθημα να αντιλαμβάνεσαι ότι δημιουργείς τον δικό σου κόσμο.»
- «Εάν οι άνθρωποι αγαπούν ο ένας τον άλλον, έχει σημασία να γνωρίζουμε τι προκάλεσε αυτή την αγάπη;»
- «Η βία είναι το τελευταίο καταφύγιο του ανίκανου.»
- «Οι άνθρωποι που νομίζουν ότι γνωρίζουν τα πάντα είναι πραγματικά μεγάλη ενόχληση για όλους εκείνους από εμάς που στα αλήθεια τα γνωρίζουμε.»
- «Πιστεύω στις αποδείξεις. Πιστεύω στην παρατήρηση, στη μέτρηση, και στην αιτιολόγηση που επιβεβαιώνεται από ανεξάρτητους παρατηρητές. Θα πιστέψω οτιδήποτε, άσχετα από το πόσο παράξενο και γελοίο είναι, αν υπάρχουν αποδείξεις γι’ αυτό. Όσο πιο παράξενο και γελοίο είναι κάτι, τόσο πιο σταθερά θα πρέπει να είναι τα αποδεικτικά του στοιχεία.»
Γιατί πρέπει να πείσουμε τα παιδιά μας να διαβάσουν τη «Φάρμα των Ζώων» πριν τα 18;